Långsiktigt tänk hos Antalis
– satsar alltmer på förpackningar

PUBLICERAD: 6 oktober 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Antalis satsar fortsatt på att vara marknadsledande inom finpapper samtidigt som de satsar alltmer på förpackning och Viscom. Allt enligt kommersiellt ansvarige Jonas Palmgren.

Mitt under besvärliga tider har Antalis fått ny huvudägare och därmed gott hopp för framtiden. Detta trots att pappersförsäljningen har dippat rejält i år. Vi har pratat med Jonas Palmgren om marknaden och framtiden.

Jonas Palmgren har levt många år i pappersvärlden. I dag är han kommersiellt ansvarig  för Antalis i Sverige och följer de olika marknaderna på dagsnivå. Han berättar att andra kvartalet i år var besvärligt, när pappersförbrukningen i Sverige sjönk med runt 40 procent. Sedan har det lättat men bedömningen är ändå att det under årets sista kvartal kommer att vara 15-20 procent ner jämfört med ett år tidigare.

– För oss på Antalis har det varit både lättnad och bekymmer. Vår huvudägare har varit franska Sequana. De gick i konkurs 2019, så även om Antalis hela tiden varit lönsamt, så har vi styrts av konkursförvaltare. Därför var lättnaden stor när japanska KPP gick in och köpte tre fjärdedelar av Antalis. Nu har vi fått en långsiktig ägare med en stabil ekonomi, konstaterar Jonas Palmgren.

 

Kom in i fel fas

Antalis kom annars in i corona med helt fel fas. I början av året strejkade de finska pappersbruken och det var svårt att få fram papper. Därför lade Antalis rejäla beställningar på bruk nere i Europa. Detta levererades sedan under andra kvartalet, samtidigt som marknaden tvärnitade.

– Efter första kvartalet hade marknaden minskat 11 procent. Slår man ihop hela första halvåret i år, så var minskningen 27 procent. Det berättar hur hård inbromsningen var under andra kvartalet. Kontorssidan minskade även de men där ligger marknaden mer i en nivå av minus 15 procent.

Siffrorna för tredje kvartalet har inte kommit ännu, men alla räknar med att de är något bättre än andra kvartalet och för tredje kvartalet beräknas tappet bli runt 25 procent. Men de procenten riskerar å andra sidan att bli borta permanent. Kommer man att kompensera sig med prisökningar?

– Det är de stora bruken som styr prissättningen. Jag tror inte vi ska räkna med en större prishöjning. Även om det nu försvinner bruk på löpande band, så finns det fortfarande en överkapacitet i Europa som helhet.

 

Bättre för Viscom

Även Antalis affärsområde Viscom (visuell kommunikation) hade ett tufft andra kvartal. Då hade första kvartalet ändå varit väldigt bra. Men de traditionella Viscom kunderna inom sport, mässor och event har alla lyst med sin frånvaro. Visst har man kunnat trycka klistermärken och skära plexiglas till butiker, men det kan ju aldrig kompensera det stora tappet.

– Ingen har vågat investera. Det finns maskininvesteringar som vi diskuterade med kunder i början av året, men som bara skjuts på framtiden. Vi utnyttjar tiden till att stärka vår kompetens och vässa vårt erbjudande i form av material. Vi har nu ett bra lager med vinyler och andra material.

 

Packaging

Förpackning är det område som påverkats minst av corona.

– Det har gått bra och går fortsatt bra för oss, säger Jonas Palmgren och fortsätter:

– Men även här varierar det. Vi har kunder som har fördubblat sin produktion, beroende på att de arbetar med exempelvis livsmedel eller e-handel. Sedan har vi andra, som arbetar med industriförpackningar, där det varit mer stilla.

– Men vi ökar vårt sortiment, anställer mer personal och blir fler som dedikerat arbetar med vår förpackningsdel. På sikt tror vi på Viscom men när det gäller förpackning, så ser vi tillväxt här och nu. Och sett till hela Europa så är Antalis den största förpackningsgrossisten.

Jonas Palmgren konkluderar med att säga att Antalis fortsatt satsar på att vara marknadsledande inom finpapper samtidigt som de satsar alltmer på förpackning och Viscom.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x