Kostnaden för kartongmaskin drar iväg

PUBLICERAD: 18 december 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Jättesatsningen på en ny kartongmaskin i Gruvön blir dyrare än beräknat för Billerud Korsnäs.

Den uppskattade kostnadskalkylen för bygget av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön spricker. Nu räknar företaget med att kostnaden kommer öka med 20 procent.

Billerud Korsnäs, tillverkare av förnybara förpackningsmaterial, räknar med att produktionen på den nya kartongmaskinen i Gruvön ska vara i gång under första kvartalet av 2019. Nu aviserar företaget dock att investeringskostnaden blir högre än beräknat. Det är byggentreprenaden som gjort att kostnadskalkylen spricker. Det framgår i ett pressmeddelande. Investeringen antas nu hamna på en ytterligare fördyring om 20 procent, jämfört med den tidigare beräknade investeringskostnaden på 5,7 miljarder kronor. Christer Simrén, Billerud Korsnäs vice vd och operativ direktör:

– Kostnadsökningen är naturligtvis inte bra, och vi har under hela projektets gång arbetat mycket hårt med att hålla budget för projektet. Dessvärre har vi haft en besvärlig utveckling på byggentreprenadsidan som nu leder till en fördyring. Vi ser alltjämt en stark utveckling på marknaden för vätskekartong och annan förpackningskartong som kommer att tillverkas på maskinen.

Han ser dock hoppfullt på investeringen:

– Vi är övertygade om att vi med denna investering kommer att vara perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad.

Kartongmaskinen kommer ha en kapacitet om 550 000 ton kartong årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a