Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

PUBLICERAD: 20 maj 2024
UPPDATERAD: 20 maj
Foto: Johannes Plenio, Unsplash.

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.

EU:s avskogningsförordning (EUDR) är den senaste uppsättningen av EU-regler som man hoppas ska påverka globala åtgärder mot klimatförändringar genom att ta itu med avskogning på global skala i enlighet med Parisavtalet från 2015 och målet med The European Green Deal om inga nettoutsläpp av växthusgaser gaser till 2050. Det konstaterar data och analysföretaget GlobalData.

EUDR inverkan

EUDR kommer att påverka företag som handlar på EU-marknaden med vissa råvaror samt produkter som härrör från dessa råvaror eller som exporterar dem från EU. Deadline för mikroföretag och småföretag för efterlevnad av EUDR är den 30 juni 2025.

Företagen kommer att behöva visa att deras produkter inte är kopplade till avskogning (till exempel produkter som innehåller eller är gjorda av trä), eller till skogsförstöring genom till exempel utbyggnad av jordbruksmark. Förordningen kommer att kräva att dessa företag och industrier i producentländerna övergår till en hållbar, avskogningsfri försörjningskedja och laglig jordbruksvärdekedja om de vill handla inom EU.

De råvaror som EUDR riktar sig till inkluderar nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, gummi, soja och trä samt några av deras kopplade produkter, såsom papper/papp, läder, choklad, däck och möbler. Därför kommer företag som handlar med EU inom olika sektorer, inklusive jordbruk, livsmedel och drycker, kosmetika och timmer, bland annat att påverkas och måste följa förordningen.

Siddarth Sehgal, konsult och förpackningsanalytiker på GlobalData kommenterar:

– Förmodligen är EUDR en av EU:s mest följdriktiga och breda hållbarhetsåtgärder, eftersom effekten inte bara kommer att begränsas till EU-baserade företag. Icke-EU-baserade företag som exporterar till EU eller med verksamhet inom EU måste också följa dessa regler. Till exempel måste en kakaobonde i Colombia uppfylla EUDR-kraven om han säljer till ett företag som använder deras produkter för att göra choklad som sedan säljs i EU. Därför kommer alla företag, oavsett var de befinner sig, som handlar med de angivna råvarorna och vill göra affärer i EU att behöva följa EUDR.

EUDR riktar sig främst till råvaror och produkter kopplade till avskogning. Även om förordningen inte direkt riktar sig till förpackningsmaterial, kan den indirekt påverka vissa typer av förpackningar som härrör från de angivna varorna. Dessa skulle omfatta pappers- och kartongförpackningar, derivat av palmolja och gummi som används för tätningar, packningar och skyddshandskar som används i förpackningsprocessen, och nötkreatur som tillhandahåller läder kommer också att påverkas.

Pappers- och kartongförpackningar är så klart en betydande förpackningstyp i Europa, med 129 miljarder förpackningsenheter sålda 2023 i sektorer för konsumentförpackade varor (inklusive livsmedel, drycker, hushållsprodukter, skönhet och husdjursvård), och som förväntas växa med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 0,16 procent mellan 2022 och 2028, enligt GlobalData.

Dessa typer av förpackningar kommer från trä, en av de råvaror som förordningen riktar sig till, och företag som tillverkar pappers- och kartongförpackningar kommer att behöva se till att virket som används i deras produkter inte kommer från avskogade områden.

EUDR-efterlevnad

För att följa EUDR måste företag följa obligatorisk due diligence-rapportering av varorna och leveranskedjan de vill handla med. Detta måste lämnas in som en del av ett Due Diligence-uttalande som en del av Corporate Sustainability Due Diligence-direktivet (CSDDD). Detta innebär en uttömmande informationsinsamling för att bevisa produktens spårbarhet genom att tillhandahålla GPS-information om leverantörer, köpare och tomter, och visa att varorna är fria från avskogning genom att visa att produkten inte innehåller material eller ingredienser från mark som avskogats eller förstörts sedan den 31 december 2020.

EUDR beskriver flera åtgärder som ska vidtas vid bristande efterlevnad. Detta kan resultera i böter på totalt 4 procent av företagets årliga omsättning inom EU. Företag står också inför möjligheten att deras produkter och/eller inkomster konfiskeras. Företag som står inför åtgärder som inte följer efterlevnaden kommer att få information om incidenterna publicerade på EU-kommissionens webbplats. Om de visar sig bryta mot EUDR kan detta vara särskilt skadligt för företag som marknadsför sig själva utifrån ”gröna” värderingar.

– EUDR har betydande konsekvenser för företag som handlar i EU, och tiden börjar rinna ut för förpackningsleverantörer att planera och implementera sina efterlevnadsstrategier. En konsekvens kan vara ökade efterlevnadskostnader för företag som redan hanterar globala råvaruprisvolatiliteter, som om de överförs till konsumenterna kan visa sig vara inflationsdrivande i vissa EU-länder. Den exakta inverkan på konsumenterna kommer att bero på en mängd olika faktorer, inklusive hur företag väljer att reagera på förordningen och hur förordningen efterlevs, konstaterar Siddarth Sehgal.

– Men med färska nyhetsrapporter som bekräftar att världens främsta klimatforskare förväntar sig att den globala uppvärmningen kommer att gå långt utöver det nuvarande 1,5C-målet, är det fortfarande en brådskande prioritet för planeten att stoppa och vända avskogningen.

Läs vidare

Ny förpackning minskar plastavfall i sjukvården

Hygienföretaget Kiilto introducerar nu en förpackningslösning för hygienprodukter inom vården. Genom att ersätta traditionella plastflaskor med påsar kommer Sveriges sjukhus kunna minska sin plastanvändning för tvål och handsprit med sextio procent.
Miljöbild_DAX_Clinical_påsex

PET-flaskor för kosmetika i slutet system etableras i Tyskland och Österrike

Plastförpackningsjätten Alpla och zeero har utvecklat en standardiserad lösning för kosmetikaförpackningar och förpackningar för personlig hygien där man använder återanvändbara och återvinningsbara PET-flaskor.
alpla 2

Tjugo procent fler återvunna plastförpackningar år 2023

Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport för 2023 är färdig och visar en 20 procentig ökning av återvinningsgraden för hushållsförpackningar jämfört med föregående år.
Foto: Peter Holgersson AB

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Senaste nytt

NYHET: Nu är PackIndx, verktyget som hjälper dig hålla koll på prisutvecklingen, live!

Packnews fortsätter att ge förpackningsbranschen och dess kunder nya tjänster. Nu lanserar vi via en extern samarbetspartner en värdefull nyhet – PackIndx. Du som köper och säljer förpackningar får via PackIndx ett enkelt sätt att hålla koll på underliggande kostnadsförändringar på marknaden.
adam-smigielski-K5mPtONmpHM-unsplashx

Epson förvärvar Fiery – accelererar digitaliseringen

Epson förvärvar amerikanska Fiery som är experter på det digitala fron-end-lösningar och arbetsflödeslösningar för tryckbranschen.
epson

Billerud utser ny chef för verksamheten i Nordamerika

Billerud hade till för något år sedan stora planer på att bygga om fabriken i Escanada till en kartongproducerande enhet i storlek med den jättemaskin man har i Grums. Så blev det inte och det beslutet ledde till lite turbulens på managementnivå. Nu har koncernen utsett Doug Schwartz till President Billerud North America och medlem av bolagets koncernledning.
Billerudx

Svåra val för juryn i Packnorth Award 2024

Den 9 september träffades juryn i Packnorth Award för att utse vinnarna av årets tävling. Det visade sig bli en tuff uppgift, alla bidrag hade potential att vinna. Sextiosju bidrag plus sju studentlösningar skulle bedömas. Den 9 september träffades juryn i Packnorth Award för att utse vinnarna av årets tävling. Det visade sig bli en tuff uppgift, alla bidrag hade potential att vinna.Sextiosju bidrag plus sju studentlösningar skulle bedömas.
packnorth-juryn-utvaldx