Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

PUBLICERAD: 20 maj 2024
UPPDATERAD: 20 maj
Foto: Johannes Plenio, Unsplash.

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.

EU:s avskogningsförordning (EUDR) är den senaste uppsättningen av EU-regler som man hoppas ska påverka globala åtgärder mot klimatförändringar genom att ta itu med avskogning på global skala i enlighet med Parisavtalet från 2015 och målet med The European Green Deal om inga nettoutsläpp av växthusgaser gaser till 2050. Det konstaterar data och analysföretaget GlobalData.

EUDR inverkan

EUDR kommer att påverka företag som handlar på EU-marknaden med vissa råvaror samt produkter som härrör från dessa råvaror eller som exporterar dem från EU. Deadline för mikroföretag och småföretag för efterlevnad av EUDR är den 30 juni 2025.

Företagen kommer att behöva visa att deras produkter inte är kopplade till avskogning (till exempel produkter som innehåller eller är gjorda av trä), eller till skogsförstöring genom till exempel utbyggnad av jordbruksmark. Förordningen kommer att kräva att dessa företag och industrier i producentländerna övergår till en hållbar, avskogningsfri försörjningskedja och laglig jordbruksvärdekedja om de vill handla inom EU.

De råvaror som EUDR riktar sig till inkluderar nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, gummi, soja och trä samt några av deras kopplade produkter, såsom papper/papp, läder, choklad, däck och möbler. Därför kommer företag som handlar med EU inom olika sektorer, inklusive jordbruk, livsmedel och drycker, kosmetika och timmer, bland annat att påverkas och måste följa förordningen.

Siddarth Sehgal, konsult och förpackningsanalytiker på GlobalData kommenterar:

– Förmodligen är EUDR en av EU:s mest följdriktiga och breda hållbarhetsåtgärder, eftersom effekten inte bara kommer att begränsas till EU-baserade företag. Icke-EU-baserade företag som exporterar till EU eller med verksamhet inom EU måste också följa dessa regler. Till exempel måste en kakaobonde i Colombia uppfylla EUDR-kraven om han säljer till ett företag som använder deras produkter för att göra choklad som sedan säljs i EU. Därför kommer alla företag, oavsett var de befinner sig, som handlar med de angivna råvarorna och vill göra affärer i EU att behöva följa EUDR.

EUDR riktar sig främst till råvaror och produkter kopplade till avskogning. Även om förordningen inte direkt riktar sig till förpackningsmaterial, kan den indirekt påverka vissa typer av förpackningar som härrör från de angivna varorna. Dessa skulle omfatta pappers- och kartongförpackningar, derivat av palmolja och gummi som används för tätningar, packningar och skyddshandskar som används i förpackningsprocessen, och nötkreatur som tillhandahåller läder kommer också att påverkas.

Pappers- och kartongförpackningar är så klart en betydande förpackningstyp i Europa, med 129 miljarder förpackningsenheter sålda 2023 i sektorer för konsumentförpackade varor (inklusive livsmedel, drycker, hushållsprodukter, skönhet och husdjursvård), och som förväntas växa med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 0,16 procent mellan 2022 och 2028, enligt GlobalData.

Dessa typer av förpackningar kommer från trä, en av de råvaror som förordningen riktar sig till, och företag som tillverkar pappers- och kartongförpackningar kommer att behöva se till att virket som används i deras produkter inte kommer från avskogade områden.

EUDR-efterlevnad

För att följa EUDR måste företag följa obligatorisk due diligence-rapportering av varorna och leveranskedjan de vill handla med. Detta måste lämnas in som en del av ett Due Diligence-uttalande som en del av Corporate Sustainability Due Diligence-direktivet (CSDDD). Detta innebär en uttömmande informationsinsamling för att bevisa produktens spårbarhet genom att tillhandahålla GPS-information om leverantörer, köpare och tomter, och visa att varorna är fria från avskogning genom att visa att produkten inte innehåller material eller ingredienser från mark som avskogats eller förstörts sedan den 31 december 2020.

EUDR beskriver flera åtgärder som ska vidtas vid bristande efterlevnad. Detta kan resultera i böter på totalt 4 procent av företagets årliga omsättning inom EU. Företag står också inför möjligheten att deras produkter och/eller inkomster konfiskeras. Företag som står inför åtgärder som inte följer efterlevnaden kommer att få information om incidenterna publicerade på EU-kommissionens webbplats. Om de visar sig bryta mot EUDR kan detta vara särskilt skadligt för företag som marknadsför sig själva utifrån ”gröna” värderingar.

– EUDR har betydande konsekvenser för företag som handlar i EU, och tiden börjar rinna ut för förpackningsleverantörer att planera och implementera sina efterlevnadsstrategier. En konsekvens kan vara ökade efterlevnadskostnader för företag som redan hanterar globala råvaruprisvolatiliteter, som om de överförs till konsumenterna kan visa sig vara inflationsdrivande i vissa EU-länder. Den exakta inverkan på konsumenterna kommer att bero på en mängd olika faktorer, inklusive hur företag väljer att reagera på förordningen och hur förordningen efterlevs, konstaterar Siddarth Sehgal.

– Men med färska nyhetsrapporter som bekräftar att världens främsta klimatforskare förväntar sig att den globala uppvärmningen kommer att gå långt utöver det nuvarande 1,5C-målet, är det fortfarande en brådskande prioritet för planeten att stoppa och vända avskogningen.

Läs vidare

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a