Kartongresare som öppnar möjligheter för lägre gramvikter

PUBLICERAD: 7 maj 2023
UPPDATERAD: 10 maj
Benny Backheim och Magnus Broberg framför den nya kartongresaren. Foto: Bo Wallteg

Lundgren Machinery finns på plats på interpack med en ny inline kartongresare som svarar på många kunders önskemål, till exempel beträffande platsbesparing och minst att kunna använda wellpapp med lägre gramvikter eller av lägre kvalitet.

Traditionellt har Lundgren Machinerys kartongresare haft magasinet på sidan och format ett L. Det tar extra golvyta. Den nya inline maskinen är rak, magasinet finns i linje.

– Det har funnits en efterfrågan på detta rätt länge så det var dags att göra något, berättar Benny Backheim på företaget.

– Samtidigt har vi utvecklat ”hjärtat” i maskinen, det vill säga plockningen av kartongämnena. Om det ska fungera när man går ner i gramvikter eller kanske i kvalitet, krävs det nytänkande. När man plockar ämnena med vakuum och drar inte dem i maskinen så viker de sig på fel ställen.

Lösningen klar

– Vi har nu en lösning på detta via en cylinder som taktar fram ämnena. När vi plockat det går en arm in och drar upp den med vakuum och resultatet bli att vi håller kartongen på tre sidor, fram till vikstationen där man slår in flikarna undertill och limmar.

– Har man ett mjukt material kan lådan kollapsa när man slår in baksidefliken men i och med att vi håller den i nittio grader blir den stabil och kan köras igenom maskinen.

– Det är också viktigt när man går ner i gramvikt att bigarna verkligen är bra. Är de inte det är de svårare att resa lådan. I norra Europa är det inget problem, men ser man på andra marknader längre söder ut och kanske i andra världsdelar är det ofta mindre noga. Den här maskinen kan lösa det.

– Det unika med vår maskin är att när vi plockar kartongen så håller vi den, vi gör aldrig några omtag. Vi har en egenutvecklad scararobot och tre servomotorer driver valsarna.

I drift i Pakistan

Lundgren Machinery har haft systemet i drift i Pakistan i över ett år hos en chipstillverkare och sedan ett halvår står en maskin i Norge hos en partner som sedan sända den vidare till Egypten. De har fått upp material från Egypten och testkört.

– Vi haft en del utmaningar inom HMI, det vill säga med operatörspanelen men det har löst sig bra. Nu kan operatören mata in måtten, sedan räknar maskinen ut vilka värden det ska vara på inställningarna. Du får besked att till exempel inställning A ska vara 288. Då går du till plats A och ställer in det värdet. Det är väldigt enkelt för operatören och det tar kanske fem minuter att ställa om.

Hastigheten är 20 lådor i minuten. Vi har varit uppe och snuddat vid 25 men då ställer det krav på lådans kvalitet. Vi marknadsför den med siffran 20 vilket räcker utmärkt i de flesta fall.

Benny och Magnus hade full tupp på mässan, men lite tid över fanns det uppenbart. Foto: interpack

 

Läs vidare

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem

Leibinger kallar sin nya IQ Jet för världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem.
Maskinx

Fujifilms största förvandling på tjugofem år

Det var första gången någonsin som Fujifilm höll en presskonferens på Interpack i Düsseldorf. Man satsar nu på förpackningsindustrin.
Fuji 2x

Fallna löv i städer blir råvara till papper

Det ukrainska start-up företaget Releaf har kommit långt med sitt projekt att tillverka förpackningspapper av fallna löv. Packnews träffade dem på årets interpack.
Alexanderx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy