Kartong minskar julens miljöpåverkan

PUBLICERAD: 18 december 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund giftcard - low

 Att gå från plastbaserade presentkort till motsvarigheter i kartong
är ett enkelt sätt för företag att minska sin miljöpåverkan.

 

Vad ger man i julklapp när man inte vet vad mottagaren vill ha? Ett presentkort är ett alternativ som alltid fungerar. Men presentorten har förändrats över ett drygt decennium. Det som brukade vara en skriven utfästelse har blivit paketerade erbjudanden om pengar, upplevelser, musik eller andra saker, ofta buret av ett plastkort i kreditkortsformat.

Men hur påverkar plastkorten i vår plånbok miljön? I USA räknar man med att det årligen produceras 5 nya kort per innevånare och år, överfört till Europa skulle det betyda av 2,5 miljarder kort per år som medför fossila koldioxidutsläpp på 52 500 ton koldioxid.

– Om vi istället skulle ersätta plastkorten med kort av kartong skulle utsläppen bara bli en trettiondedel av vad som kommer från plastkorten, berättar Jonas Adler, ansvarig för affärsutveckling inom Iggesund Paperboard.

I USA har det i flera år pågått en debatt om de koldioxidutsläpp som förorsakas av alla dessa present-, rabatt- och medlemskort i plast, vilket lett till att efterfrågan på presentkort av kartong blivit allt större. Nu ser denna trend ut att komma till Europa.

– I USA har vi flera tillverkare som valt kartong som bas för sina kort av miljöskäl. Nu börjar också europeiska tillverkare se till miljöeffekterna av materialvalet. Normalt brukar Europa ligga före USA när det gäller att minska denna typ av utsläpp, men i just det här avseendet ligger vi européer efter, fortsätter Jonas Adler.

Det som driver utvecklingen är skillnaden i kolspår (carbon footprint) mellan materialen. Ett kartongkort väger nästan bara hälften av plastkortet. Kartongkortet släpper bara ut en trettiondedel av den fossila koldioxiden som plastkortet gör, baserat på publicerade värden för Iggesunds kartong Invercote Duo och de plaster som används till kort.

Invercote Duo, som är en av Iggesunds standardprodukter, fungerar utmärkt i korttillverkarnas processer och varit en framgång för företaget hos amerikanska korttillverkare. Även om skillnaderna i utsläpp är stora, är frågan kanske inte den hetaste av miljöfrågor – men den kan vara en viktig symbolfråga.

– För den som ger ut hundratusentals plastkort så är skillnaden i miljöbelastning så stor att man inte kan ignorera den. Våra erfarenheter från USA och det faktum att vi har en standardprodukt som fungerar klockrent i processerna gör oss mycket konkurrenskraftiga. Det krävs inga stora åthävor för att byta material, utan det är enkelt, säger Ola Buhrman, teknikansvarig för det aktuella sortimentet.

Han betonar också att man uppfyller ISO/IEC 7810 och 7811, alltså de krav på dimensionsstabilitet och planhet som ställs för att presentkortet ska fungera i kortläsare. Invercote klarar avancerade tryckprocesser och efterbearbetningar som prägling, och det är inga problem att integrera en magnetremsa eller ett chip. För att förstärka kortets tålighet kan det förses med skyddande lack som är biologiskt nedbrytbart.

Invercote tillverkas vid Iggesunds Bruk i Sverige. Fabriken drivs till mer än 98 procent med bioenergi, och Invercote har bland de lägsta kolspåren på kartongmarknaden. Under 2012 kunde företaget konstatera den högsta produktionen någonsin, samtidigt som man hade de lägsta utsläppen av miljöpåverkande ämnen sedan man började tillverka pappersprodukter för snart 100 år sedan.

– Ytterligare en fördel med Invercote är att den kan levereras tillverkad av certifierad råvara och att den är certifierat komposterbar enligt normen EN 13432. Så sammantaget är det ett perfekt utgångsmaterial för alla tillverkare av presentkort som vill minimera sin miljöpåverkan, sammanfattar Jonas Adler.

 

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx