Kartong minskar julens miljöpåverkan

PUBLICERAD: 18 december 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund giftcard - low

 Att gå från plastbaserade presentkort till motsvarigheter i kartong
är ett enkelt sätt för företag att minska sin miljöpåverkan.

 

Vad ger man i julklapp när man inte vet vad mottagaren vill ha? Ett presentkort är ett alternativ som alltid fungerar. Men presentorten har förändrats över ett drygt decennium. Det som brukade vara en skriven utfästelse har blivit paketerade erbjudanden om pengar, upplevelser, musik eller andra saker, ofta buret av ett plastkort i kreditkortsformat.

Men hur påverkar plastkorten i vår plånbok miljön? I USA räknar man med att det årligen produceras 5 nya kort per innevånare och år, överfört till Europa skulle det betyda av 2,5 miljarder kort per år som medför fossila koldioxidutsläpp på 52 500 ton koldioxid.

– Om vi istället skulle ersätta plastkorten med kort av kartong skulle utsläppen bara bli en trettiondedel av vad som kommer från plastkorten, berättar Jonas Adler, ansvarig för affärsutveckling inom Iggesund Paperboard.

I USA har det i flera år pågått en debatt om de koldioxidutsläpp som förorsakas av alla dessa present-, rabatt- och medlemskort i plast, vilket lett till att efterfrågan på presentkort av kartong blivit allt större. Nu ser denna trend ut att komma till Europa.

– I USA har vi flera tillverkare som valt kartong som bas för sina kort av miljöskäl. Nu börjar också europeiska tillverkare se till miljöeffekterna av materialvalet. Normalt brukar Europa ligga före USA när det gäller att minska denna typ av utsläpp, men i just det här avseendet ligger vi européer efter, fortsätter Jonas Adler.

Det som driver utvecklingen är skillnaden i kolspår (carbon footprint) mellan materialen. Ett kartongkort väger nästan bara hälften av plastkortet. Kartongkortet släpper bara ut en trettiondedel av den fossila koldioxiden som plastkortet gör, baserat på publicerade värden för Iggesunds kartong Invercote Duo och de plaster som används till kort.

Invercote Duo, som är en av Iggesunds standardprodukter, fungerar utmärkt i korttillverkarnas processer och varit en framgång för företaget hos amerikanska korttillverkare. Även om skillnaderna i utsläpp är stora, är frågan kanske inte den hetaste av miljöfrågor – men den kan vara en viktig symbolfråga.

– För den som ger ut hundratusentals plastkort så är skillnaden i miljöbelastning så stor att man inte kan ignorera den. Våra erfarenheter från USA och det faktum att vi har en standardprodukt som fungerar klockrent i processerna gör oss mycket konkurrenskraftiga. Det krävs inga stora åthävor för att byta material, utan det är enkelt, säger Ola Buhrman, teknikansvarig för det aktuella sortimentet.

Han betonar också att man uppfyller ISO/IEC 7810 och 7811, alltså de krav på dimensionsstabilitet och planhet som ställs för att presentkortet ska fungera i kortläsare. Invercote klarar avancerade tryckprocesser och efterbearbetningar som prägling, och det är inga problem att integrera en magnetremsa eller ett chip. För att förstärka kortets tålighet kan det förses med skyddande lack som är biologiskt nedbrytbart.

Invercote tillverkas vid Iggesunds Bruk i Sverige. Fabriken drivs till mer än 98 procent med bioenergi, och Invercote har bland de lägsta kolspåren på kartongmarknaden. Under 2012 kunde företaget konstatera den högsta produktionen någonsin, samtidigt som man hade de lägsta utsläppen av miljöpåverkande ämnen sedan man började tillverka pappersprodukter för snart 100 år sedan.

– Ytterligare en fördel med Invercote är att den kan levereras tillverkad av certifierad råvara och att den är certifierat komposterbar enligt normen EN 13432. Så sammantaget är det ett perfekt utgångsmaterial för alla tillverkare av presentkort som vill minimera sin miljöpåverkan, sammanfattar Jonas Adler.

 

 

Läs vidare

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx