Kartong minskar julens miljöpåverkan

PUBLICERAD: 18 december 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund giftcard - low

 Att gå från plastbaserade presentkort till motsvarigheter i kartong
är ett enkelt sätt för företag att minska sin miljöpåverkan.

 

Vad ger man i julklapp när man inte vet vad mottagaren vill ha? Ett presentkort är ett alternativ som alltid fungerar. Men presentorten har förändrats över ett drygt decennium. Det som brukade vara en skriven utfästelse har blivit paketerade erbjudanden om pengar, upplevelser, musik eller andra saker, ofta buret av ett plastkort i kreditkortsformat.

Men hur påverkar plastkorten i vår plånbok miljön? I USA räknar man med att det årligen produceras 5 nya kort per innevånare och år, överfört till Europa skulle det betyda av 2,5 miljarder kort per år som medför fossila koldioxidutsläpp på 52 500 ton koldioxid.

– Om vi istället skulle ersätta plastkorten med kort av kartong skulle utsläppen bara bli en trettiondedel av vad som kommer från plastkorten, berättar Jonas Adler, ansvarig för affärsutveckling inom Iggesund Paperboard.

I USA har det i flera år pågått en debatt om de koldioxidutsläpp som förorsakas av alla dessa present-, rabatt- och medlemskort i plast, vilket lett till att efterfrågan på presentkort av kartong blivit allt större. Nu ser denna trend ut att komma till Europa.

– I USA har vi flera tillverkare som valt kartong som bas för sina kort av miljöskäl. Nu börjar också europeiska tillverkare se till miljöeffekterna av materialvalet. Normalt brukar Europa ligga före USA när det gäller att minska denna typ av utsläpp, men i just det här avseendet ligger vi européer efter, fortsätter Jonas Adler.

Det som driver utvecklingen är skillnaden i kolspår (carbon footprint) mellan materialen. Ett kartongkort väger nästan bara hälften av plastkortet. Kartongkortet släpper bara ut en trettiondedel av den fossila koldioxiden som plastkortet gör, baserat på publicerade värden för Iggesunds kartong Invercote Duo och de plaster som används till kort.

Invercote Duo, som är en av Iggesunds standardprodukter, fungerar utmärkt i korttillverkarnas processer och varit en framgång för företaget hos amerikanska korttillverkare. Även om skillnaderna i utsläpp är stora, är frågan kanske inte den hetaste av miljöfrågor – men den kan vara en viktig symbolfråga.

– För den som ger ut hundratusentals plastkort så är skillnaden i miljöbelastning så stor att man inte kan ignorera den. Våra erfarenheter från USA och det faktum att vi har en standardprodukt som fungerar klockrent i processerna gör oss mycket konkurrenskraftiga. Det krävs inga stora åthävor för att byta material, utan det är enkelt, säger Ola Buhrman, teknikansvarig för det aktuella sortimentet.

Han betonar också att man uppfyller ISO/IEC 7810 och 7811, alltså de krav på dimensionsstabilitet och planhet som ställs för att presentkortet ska fungera i kortläsare. Invercote klarar avancerade tryckprocesser och efterbearbetningar som prägling, och det är inga problem att integrera en magnetremsa eller ett chip. För att förstärka kortets tålighet kan det förses med skyddande lack som är biologiskt nedbrytbart.

Invercote tillverkas vid Iggesunds Bruk i Sverige. Fabriken drivs till mer än 98 procent med bioenergi, och Invercote har bland de lägsta kolspåren på kartongmarknaden. Under 2012 kunde företaget konstatera den högsta produktionen någonsin, samtidigt som man hade de lägsta utsläppen av miljöpåverkande ämnen sedan man började tillverka pappersprodukter för snart 100 år sedan.

– Ytterligare en fördel med Invercote är att den kan levereras tillverkad av certifierad råvara och att den är certifierat komposterbar enligt normen EN 13432. Så sammantaget är det ett perfekt utgångsmaterial för alla tillverkare av presentkort som vill minimera sin miljöpåverkan, sammanfattar Jonas Adler.

 

 

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620