På Frösön utanför Östersund finns start-up företaget Jord Innovation, ett företag med en ljus idé om man tillåts leka lite med ord. Jord har utvecklat en ljuskopp till värmeljus, baserad på fibermaterial. Tanken är att öka återvinningen. Dagens aluminiumkoppar, och de är många, återvinns sällan.
Vi är nog inte många som ser till att ljuskoppen av aluminium återvinns när ljuset brunnit ut. Ska man återvinna bör man först bryta loss vekeshållaren, och hur många vet det? Ett alternativ till aluminium är plast. Jord vill ta det ett steg längre genom att satsa på fiber och nu är man nära en introduktion på marknaden.
Det kan verka lite udda att tillverka en ljuskopp som ska vara nära en låga, av fiberbaserat material. Vi bad Axel Häger, grundare och vd för Jord att förklara.
– För fem, sex år sedan började jag fundera på möjligheterna att producera värmeljus som var enklare att återvinna. Var det möjligt att gå ifrån aluminiumet eller plasten? Bioplast blev snabbt ett alternativ, men det spåret lade vi ner eftersom folk i allmänhet kopplar bioplast med nedbrytbarhet i naturen, berättar han.
– Vi ville öka återvinningen, vi förbrukar runt trehundra miljoner värmeljus bara i Sverige årligen, och flytta miljöansvaret till producenten. Det gällde att hitta en lösning som blev mindre problematisk, oavsett var ljuskoppen hamnade efter att ljuset brunnit ut.
Skogen blir lösningen
Alternativet till bioplast blev fiberbaserade material. Äggkartongtillverkning blev en första utgångspunkt, det gällde att hitta en lösning som fungerar i storskalig produktion.
– Vi utvecklade en produktionsteknik som fungerar men samtidigt insåg vi så klar att pappersmaterial och öppen eld inte är den optimala kombinationen. Mycket fokus har därför legat på att utveckla ett material som tål kontakt med flytande ljusmassa och som är brandsäkert, berättar Axel Häger.
Enligt Axel Häger är man framme nu. I eget laboratorium samt med stöd från RISE, SCA och Mittuniversitetet har man ett unikt material som är godkänt av certifieringsinstanser när det kommer till standarder för ljussäkerhet. Ljuskoppen av fiberbaserat material räknas som obrännbar.
– Vi jobbar med en barriärkemi som klarar smält ljusmassa. Faktum är att den nog skulle kunna användas även utanför ljusindustrin, det finns utvecklingsmöjligheter helt klart.
Industriell utmaning
Ljuskopparna tillverkas med våtformning, men tillverkningen kan även ske via torrformning, en teknik som är omtalad för närvarande. Jord ser torrformning som en intressant teknik men den är fortfarande ny och inte så spridd på den globala marknaden.
– Nu står vi inför en industriell utmaning. Vi vill att det ska bli drop-in lösningar i befintliga linjer. Det finns ett stort intresse från ljusindustrin.
– När det blir tillräckliga volymer kommer den här ljuskoppen att kunna konkurrera med koppar av aluminium eller plast. Det här är en oerhört prispressad produkt så det får inte blir för kostsamt att producera.
Enligt Jord är CO2-genereringen av deras ljuskoppar nittio procent lägre än en motsvarande av aluminium.
Tallolja i ljusmassan
Parallellt med ljuskoppen ser Jord också på alternativ till paraffinvaxet, en produkt som förbrukar stora mängder fossil olja. Det behövs ett förnybart ljusbränsle, konstaterar Axel Häger.
– Vi utvecklar nu ett alternativ och tittar även här mot skogsindustrin. Spåret vi går på att är att använda tallolja i stället för den fossila oljan. Vi har ett recept som fungerar, men allt är inte klart ännu.
– Ur CO2-synpunkt minskar utsläppet med mellan femtio och sextio procent med vår lösning.
Enligt ekomärkningen Svanen skulle en total övergång till enbart motsvara en minskning av sextiosju tusen bensindrivna fordon på våra vägar. En ljus idé med andra ord.