Högre krav på livsmedelssäkerhet gynnar Mobergs Produktkontroll

PUBLICERAD: 8 februari 2023
UPPDATERAD: 9 februari
En del av det nya demorummet i Staffanstorp.

Ökade krav på livsmedelssäkerhet ställer högre krav på detekteringsutrustning hos livsmedelsproducenterna, en trend som gynnar Mobergs Produktkontroll i Staffanstorp.

Kraven på producenterna av livsmedel är höga. Som konsumenter ska vi kunna vara säkra på att det vi köper till exempel inte innehåller främmande föremål eller att förpackningarna gör sitt jobb. För detta krävs utrustningar som detekterar, röntgar, har koll via kamera och så vidare. Mobergs Produktkontroll är proffs på den typen av utrustningar, som för övrigt används även inom andra områden i industrin. Företaget växer snabbt, och i somras flyttades verksamheten från Malmö till Staffanstorp, en flytt som gav nya möjligheter. Vi hittade dit och träffade vd och ägare, Fredrik Moberg.

I många år fanns Mobergs Produktkontroll i norra infarten till Malmö, i lokaler som egentligen inte var optimala. I somras ändrade man på detta och flyttade till Staffanstorp, bara någon dryg mil från Malmö och en ort där man snabbt och enkelt når E6:an. En flytt som vd Fredrik Moberg och personalen är nöjda med.

– Jag letade nytt i Malmö under en period, men hittade inget som riktigt fungerade. Dessutom är kostnaderna i Malmö bra mycket högre än när man kommer utanför stan. Valet var därför lätt när vi fann de här lokalerna i Staffanstorp. Dessutom i en kommun som vi har en bra dialog med. Det var ganska skönt att lämna Malmö, säger han.

Fredrik Moberg.

I de nya lokalerna har man fina möjligheter för in- och utlastning, lagerutrymmen, bra kontorsutrymmen och inte minst ett showroom där man kan demonstrera olika utrustningar och tekniker för kunderna. När nord emballage hälsar på är man väl inflyttade, förutom lite tomma väggar som kräver dekor av något slag enligt Fredrik Moberg.

– Vi håller också ett reservdelshotell åt våra kunder som vi har serviceavtal med. Det är en klar fördel både för oss och dem, när vi besöker dem har vi rätt delar med oss.

Familjeföretag

Mobergs Produktkontroll är ett familjeföretag. Det var Fredriks far, Arne, som startade verksamheten med mekanisk tillverkning i början av 60-talet, det var mycket specialmaskiner som producerades för kunders räkning oftast. I slutet av 80-talet kom Fredrik in i bilden genom att börja jobba på ett enmansföretag, som då blev dubbelt så stort, som hade agenturen för ett tyskt företag som hette S+S och tillverkade metalldetektorer. Något senare köpte Fredrik och hans far agenturen och satte sitt namn på den. Det blev ett dotterbolag och steget in på den verksamhet företaget bedriver idag. Idag heter det tyska företaget Sesotec.

– I slutet av 90-talet tog jag över driften av Mobergs och det var lite splittrat ett tag med tre verksamhetsområden, tillverkning av maskiner, produktutveckling och försäljning av metalldetektorer. Jag sålde av de två första och satsade på detektorer på agenturbasis.

– Har man bra agenturer, som vi har, så är det ett smidigt sätt att driva ett företag, man kommer undan mycket som tar tid om man är en producent, inte minst behöver man ingen produktionspersonal.

Mycket livsmedel

Cirka hälften av omsättningen på närmre tio miljoner kronor kommer från livsmedelsindustrin. Andra halvan kommer från plaståtervinning och flera andra områden. Mobergs Produktkontroll agenturer ger en stor spännvidd över olika områden, något som man troligen är unika med i landet. Agenturerna omfattar till exempel utrustning för metalldetektering, röntgen, magnetseparering, vägning och visionsystem.

– En ganska ny agentur är ASM som utvecklat ett optiskt sorteringssystem, Elica ASM Quasar. Med den tekniken kan vi till exempel erbjuda optisk sortering av livsmedelsråvaror för att se att de är OK, är till exempel ärtorna eller bönorna perfekta? Tekniken kan också skilja och sortera bort vete och råg från havre för att garantera glutenfrihet.

Avancerat visionsystem

Danska TriVision är en annan ganska ny agentur som utvecklar visionssystem baserat på kamera eller IR-teknik. Ett exempel är ett avancerat in-linesystem för kontroll av tätheten i svetsar på filmförslutna, djupdragna, tråg. Med hjälp av kamerateknik klarar den att inspektera flera förpackningar per sekund och stöta bort de som eventuellt har en kontaminerad svets, en svets som inte håller tätt eller om den har blivit för tätt skuren. Svetsen mäts med hög noggrannhet som kan upptäcka små hårstrån.

– Om en MAP-förpackning läcker är det nästan alltid beroende på svetsen, säger Fredrik Moberg. Dessutom kan systemet hålla koll på kvaliteten på datumprint, etiketter och annat som kan vara en felkälla. Det är till exempel oerhört viktigt att allt på en etikett är rätt stavat, inte minst om man exporterar till länder i andra världsdelar. Det kan räcka med en minimal felstavning för att hela partiet ska kasseras.

– Det är en spännande agentur som vi tror mycket på, säger Fredrik Moberg. Ett exempel på en installation är för koll efter mögelfläckar på ost. Det har tidigare gjorts manuellt med tunga lyft och det mänskliga ögat kan inte se små prickar lika bra som ett visionsystem.

Magneter

Röntgen- och metalldetektering används ofta i slutet på en produktionslinje, medan till exempel optisk sortering och magnetisk separering finns alldeles i början. Mobergs Produktkontroll spänner alltså över hela linjen, från intag av råvaror till leverans av färdig produkt.

– Magnetseparering börjar bli vanligare i livsmedelsindustrin, som ett komplement till metalldetektorer. Med starka magneter kan man avlägsna en del rostfritt stål och fragment ner till my-storlekar, exempelvis järndamm eller järnfilspån. En metalldetektor klarar oftast som bäst ner mot en halv millimeter.

– Partiklar i my-storlek sliter på skruvar och maskiner och ska därmed bort från råvaran. Generellt sett kan man säga att det ofta krävs mer än en utrustning för att säkra livsmedelsproduktion.

Detekterbara produkter

Ett område som vuxit för Mobergs Produktkontroll är detekterbara produkter. Ibland händer olyckor i produktionen; en penna, ett hårnät, ett knivskaft eller något annat kan hamna i livsmedlet. Oftast är de av plast och därmed inte detekterbara.

Exempel på detekterbara produkter.

– Vi har byggt upp ett stort sortiment av detekterbara produkter, tillverkade med en tillsats som innehåller metall vilket gör att den tekniska utrustningen kan hitta dem. Visst, det blir många småorder med en del administration, men det är samtidigt ett bra sätt att knyta kontakt med företag vi tidigare inte haft affärer med, säger Fredrik Moberg.

– Vi kan dessutom hjälpa till att ta fram materiallösningar för olika produkter om en kund efterfrågar det.

– Vill man ha ”rent mjöl i påsen” bör man byta allt som inte är spårbart i sin produktion.

Servicen viktig

Mobergs växer, både personellt och omsättningsmässigt. Under året har ett par nyanställda kommit till och nu är man sex anställda. Två av de nya är servicetekniker.

– Servicen på våra utrustningar är mycket viktig. Det är inte så att de är bräckliga och behöver den därför, snarare tvärt om, men det är utrustning som ska valideras och stresstestas. Vi har ett stort antal serviceavtal med företag och genom dem har vi en hel del försäljning av förbrukningsvaror och reservdelar. Det här är viktigt inom livsmedelsindustrin men det sprider sig även till andra branscher.

– Vi har en klar fördel mot de konkurrenter vi har som oftast har sina servicetekniker utomlands. Vår närhet är uppskattad.

Plastindustrin en viktig kund

Som sades inledningsvis svarar livsmedelsindustrin för cirka femtio procent av företagets omsättning. Resten är då övrig industri och här är plastindustrin stora, både vad gäller kolla av metall och andra orenheter i ingående råvara och metallseparering vid plaståtervinning.

– Vi är till exempel med i ett projekt som handlar om metallseparering hos en konverterare som använder återvunnen plast. Även i den här industrin är det viktigt att få bort metall, som sliter hårt på bearbetningsmaskinerna.

Det är inte enkelt att få bort metall i plast, det kan handla om aluminium, koppar, mässing eller rostfritt stål. Ett effektivt sätt är att använda så kallad virvelströmsteknik där man roterar magneter väldigt snabbt och på så sätt laddar upp det icke önskvärda som då stöts bort. Man kan även använda metalldetektorer och vissa fall väldigt starka magneter som kan ta bort en del rostfritt stål.

Positiv framtid

Mobergs Produktkontroll har verksamheten främst i Sverige, men agenturerna täcker också Norge och till viss del Danmark.

– Vi har en fördel av att inte vara bara i en bransch, är det sämre tider finns det alltid något som går bra, säger Fredrik Moberg.

– Just nu känns det som om en del projekt i livsmedelsindustrin har pausats lite, men det finns ett stort uppdämt behovs sedan pandemin och vi har många projekt i pipelinen. Därför ser vi trots marknadens läge positivt på framtiden. Omsättningen ökar i takt med att utrustningarna blir mer och mer avancerade även om marginalerna tenderar att minska då.

– Service och support behövs hela tiden, så vi tycker inte att vi är så känsliga för en lågkonjunktur.

Man kanske kan säga att de verkar vara separerade från den!

Läs vidare

Nu växer Paboco snabbt – första pappersflaskorna på butikshyllan snart

Packnews har under tio år följt utvecklingen av pappersflaskan och skrivit åtskilliga artiklar om den. Stegvis har flaskan kommit närmare en kommersiell lansering, och nu ser det ut att hända. Inom kort räknar Paboco, som utvecklar flaskan, att den ska finnas på butikshyllorna.
Flaskorx

Blue Ocean Closures öppnar upp om sina förslutningar

Blue Ocean Closures teknik för tillverkning av förslutningar av fiber väcker intresse världen över. Följande artikel om företaget publicerades i tidningen Packnews nummer 4, år 2023.
Maskinx

Efter tio års utveckling – nu är Yangi redo för marknaden

I Varberg står nu företaget Yangi redo att kommersiellt lansera sin torrformnings teknik för fibrer på marknaden. Packnews har varit där.
Yangix

TIP-Alliance ska knyta ihop de stora aktörerna i förpackningsindustrin

Förpackningsgrossisten Christer Nöjd AB har tillsammans med det danska företaget STOK K/S och H.Clausen AS i Norge lagt grunden för nätverket TIP-Alliance. Nyligen växte man med en ny medlem.
Mira Nöjdx

Senaste nytt

Aktieägarna i IP och DS Smith godkänner affären - blir klar sista kvartalet

International Paper har nu fått aktieägarnas godkännande för sitt föreslagna förvärv av DS Smith, vilket markerar ett viktigt steg mot att slutföra affären. Detta kommer strax efter att DS Smith fått sina aktieägares godkännande att gå vidare med sammanslagningen.
Andy Silvernailx

Mondi köper Schumacher Packaging och ökar kapaciteten i Polen via investering

Mondi vill växa i konkurrensen på wellpappområdet. Ett steg är förvärvet av Schumacher Packaging.
MNDPR304-900x600

Finska Rani Plast köper litauiska filmtillverkaren UAB Umaras

Ab Rani Plast Oy har köpt den litauiska förpackningsfilmtillverkaren UAB Umaras. Det här betyder att två framgångsrika familjeägda företag går samman för att kunna erbjuda ett bredare produktsortiment och därmed kunna betjäna sina kunder ännu bättre. Förvärvet stärker även företagens geografiska position.
Ranibildx

Axfood använder AI som AD i kampanj

Axfood har tagit fram ett egenutvecklat AI-verktyg som fått designa det egna varumärket Garants mjölkförpackningar. Verktyget är utvecklat utifrån Axfoods tidigare experimenterande med AI och har på så vis lärt in vad företaget och dess varumärken står för, både när det gäller produkter och designspråk.
Ax1x