Highcon demonstrerar tredje generationen av sin laserstansmaskin på Drupa

PUBLICERAD: 30 maj 2024
UPPDATERAD: 30 maj
Jens Bjørn från ScanTeco ser fram emot att få Highcon med i produktportföljen.

På Drupa visar stanstillverkaren Highcon den tredje generationen av sitt laserstanssystem, Beam 3, som skär kartong och wellpapp upp till 4 millimeter i tjocklek – samt presenterar sin nya skandinaviska partner.

– Vi har kommit långt med teknik, säger Moti Vaknin, Key Account Manager på Highcon. – Det som saknas nu är att sprida kunskapen ännu mer, och det måste ScanTeco hjälpa oss med i Skandinavien.

ScanTeco ny agentur

Ägaren till ScanTeco, Jens Bjørn, var på plats i Highcons monter och han sa:

– Digitaltrycket har förändrats mycket de senaste åren, men den digitala efterbehandlingen har halkat efter lite. Med Highcons lösning tror jag att vi har ett kvalificerat erbjudande för efterbehandling av kartong- och wellpappmaterial. Och det finns ingen annan som har en liknande teknik, så det sätter oss i en väldigt bra position.

ScanTeco levererar sedan tidigare en rad lösningar till etikett- och förpackningsindustrin med produkter från bl.a. Soma, Apex och Nordmeccanica Group. De distribuerar över hela Skandinavien. Jens Bjørn berättar också att de redan har kontakt med flera kunder inom kartong- och förpackningsbranschen som vill titta närmare på Highcons digitala fals- och skärlösningar.

Uppdaterad Beam 3 med ökad produktivitet

Nya Beam 3 är utrustad med tre parallella lasersystem som kan skära kartong och papp upp till 4 millimeter i tjocklek med en hastighet på upp till 5 000 B1-ark per timme. Det som gör Beam 3 särskilt kapabel är ett specialdesignat optiskt system. Enligt Moti Vaknin är själva lasern en vanlig laser.

– Hastigheten beror naturligtvis på uppgiften och mediet, och snitthastigheten ligger på mellan två och tretusen B1-ark i timmen, säger han.

Han säger också att de problem man stött på tidigare, med till exempel missfärgning och lukt, oftast härrör från materialet, där bland annat återvunnet material är inte så lämpligt. Men eftersom de nu känner till processen och materialen så väl är det inte längre ett problem.

Moti Vaknin, Key Account Manager hos Highcon, visar exempel på en produkt producerad på Beam 3.

Highcon har valt ett lite annorlunda synsätt på strecken än sina konkurrenter på området. En intern 3D-skrivare ritar fördjupningarna på en polymer sträckt på en cylinder inuti maskinen. När fördjupningarna är dragna härdas de med UV-ljus. Det tar vanligtvis cirka fem minuter. Det innebär att du i efterhand kan göra bockning och stansning i ett arbetsmoment, utan att behöva producera externa klichéer.

Detta är naturligtvis en tids- och kostnadsfördel, inte minst under de senaste åren, då priserna på de material som används i traditionella stansformar har exploderat. Det gäller till exempel trä, järn och gummi.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a