Här omvandlas vätskekartong till byggskivor och möbler!

PUBLICERAD: 20 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Recoma tillverkar återvinningsbara och vattentåliga byggskivor av insamlad eller kasserad plastbelagd förpackningskartong. Skivorna bidrar till 80 – 94 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med andra byggskivor. (Bild Recoma)||Recomas byggskivor kan produceras med antingen transparent ytskikt på en eller båda sidor, eller belagda med papp. Varianten Design lämpar sig för applikationer, där man vill att innehållet i skivan skall vara synligt. (Bild Recoma)

Hässleholms-baserade företaget Recoma använder vätskekartong från insamlade förpackningar som råmaterial för tillverkning av byggskivor och möbler!

Informationsföretaget Stordåhds Kommunikation skriver i sin publikation Grönt Samhällsbyggande att Recomas affärsidé går ut på att återvinna material, som annars blivit avfall, och upparbeta detta till högkvalitativa nya produkter, som kan användas inom byggindustri, etc.

Ett exempel är hållbara och vattentåliga byggskivor, som Recoma tillverkar av plastbelagd kartong, typ sådan vätskekartong som används i mjölk- och andra mejeriförpackningar.

Max Rosenberg är grundare av Recoma. (Bild Recoma)

Idén att nyttja kartongförpackningar som råmaterial för tillverkning av byggskivor för innerväggar, fasadbeklädnad och även för möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA.

Vid tillverkningen skärs det plastade kartongmaterialet ner i småbitar, värms upp och pressas ihop igen.

”Pappret i materialet ger styrka och plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen”, säger Max Rosenberg, som grundat Recoma.

Det nya byggmaterialet har enligt Recoma samma egenskaper som trä, men är mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå.

”Materialet påminner närmast om OSB (Oriented Stranded Board) och plywood och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som till träskivor kan användas”, säger Max Rosenberg.

Idag tillverkas materialet bland annat av överbliven kartong från förpackningstillverkare, men man importerar också kartongmaterial från länder som Norge, Estland, Lettland och Litauen, där man samlar in materialet men inte återvinner det.

Recomas byggskivor kan produceras med antingen transparent ytskikt på en eller båda sidor, eller belagda med papp. Varianten Design lämpar sig för applikationer, där man vill att innehållet i skivan skall vara synligt. (Bild Recoma)

”Producenter av till exempel mjölk och juice får ofta fel på produkter eller måste kassera feltryckta förpackningar eller liknande, dessa kan vi använda. Eller så använder vi material som kartongbruk har sorterat ut och som annars skulle gått till förbränning”, berättar Max Rosenberg.

Ett mål för Recoma är att även kunna använda de förpackningar med plastbelagd kartong, som samlas in i Sverige, men som ofta helt eller delvis går till förbränning på grund av svårigheter att separera plast och kartong.

”Ju närmare vi kan hämta avfallet, desto bättre för alla. Det finns kommuner, som har uttryckt intresse för att prova separat sortering för plastad kartong i flerfamiljshus”, säger Max Rosenberg.

Företaget Recoma är nystartat och har bara varit verksamt i cirka åta månader, men deras innovativa byggskivor av vätskekartong har redan börjat användas kommersiellt.

”Det gäller främst renoveringar och tillbyggnader av villor, men vi har en hel del andra projekt på gång, som jag inte kan berätta mer om just nu”, säger Max Rosenberg.

Text Martina Nyhlin & JP Press

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}