Hässleholms-baserade företaget Recoma använder vätskekartong från insamlade förpackningar som råmaterial för tillverkning av byggskivor och möbler!
Informationsföretaget Stordåhds Kommunikation skriver i sin publikation Grönt Samhällsbyggande att Recomas affärsidé går ut på att återvinna material, som annars blivit avfall, och upparbeta detta till högkvalitativa nya produkter, som kan användas inom byggindustri, etc.
Ett exempel är hållbara och vattentåliga byggskivor, som Recoma tillverkar av plastbelagd kartong, typ sådan vätskekartong som används i mjölk- och andra mejeriförpackningar.
Idén att nyttja kartongförpackningar som råmaterial för tillverkning av byggskivor för innerväggar, fasadbeklädnad och även för möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA.
Vid tillverkningen skärs det plastade kartongmaterialet ner i småbitar, värms upp och pressas ihop igen.
”Pappret i materialet ger styrka och plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen”, säger Max Rosenberg, som grundat Recoma.
Det nya byggmaterialet har enligt Recoma samma egenskaper som trä, men är mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå.
”Materialet påminner närmast om OSB (Oriented Stranded Board) och plywood och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som till träskivor kan användas”, säger Max Rosenberg.
Idag tillverkas materialet bland annat av överbliven kartong från förpackningstillverkare, men man importerar också kartongmaterial från länder som Norge, Estland, Lettland och Litauen, där man samlar in materialet men inte återvinner det.
”Producenter av till exempel mjölk och juice får ofta fel på produkter eller måste kassera feltryckta förpackningar eller liknande, dessa kan vi använda. Eller så använder vi material som kartongbruk har sorterat ut och som annars skulle gått till förbränning”, berättar Max Rosenberg.
Ett mål för Recoma är att även kunna använda de förpackningar med plastbelagd kartong, som samlas in i Sverige, men som ofta helt eller delvis går till förbränning på grund av svårigheter att separera plast och kartong.
”Ju närmare vi kan hämta avfallet, desto bättre för alla. Det finns kommuner, som har uttryckt intresse för att prova separat sortering för plastad kartong i flerfamiljshus”, säger Max Rosenberg.
Företaget Recoma är nystartat och har bara varit verksamt i cirka åta månader, men deras innovativa byggskivor av vätskekartong har redan börjat användas kommersiellt.
”Det gäller främst renoveringar och tillbyggnader av villor, men vi har en hel del andra projekt på gång, som jag inte kan berätta mer om just nu”, säger Max Rosenberg.
Text Martina Nyhlin & JP Press