Här är alla förpackningar som vann i årets ScanStar-tävling

PUBLICERAD: 1 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Specialpriset ”Special Sustainable Packaging” tilldelas DS Smith för deras wellpappbaserade e-handelsförpackning Arla Unika.

Årets nordiska förpackningstävling ScanStar är nu avgjord. Av 29 insända bidrag belönades mer än hälften, eller 17 stycken, med ScanStar-utmärkelser. De anmälda bidragen representerade ett brett utbud av bra förpackningslösningar inom förpackningsområden som logistiklösningar, livsmedelsförpackningar, presentförpackningar, displayer, etc.

Att tävlingen är nordisk avspeglades inte minst i det faktum att majoriteten av bidragen bestod av fiberbaserade förpackningslösningar och endast ett fåtal innovationer hade plast som förpackningsmaterial. Tävlingen visade dock att det finns plats även för plastlösningar, så länge plasten används på rätt sätt.

Den nordiska förpackningstävlingen ScanStar arrangeras årligen sedan 1969 av Scandinavian Packaging Association SPA. Tävlingen är öppen för alla förpackningslösningar, som är designade, konverterade eller används i något eller några av de nordiska länderna. De årliga tävlingarna alternerar mellan ländernas nationella förpackningsorganisationer och ScanStar 2020 anordnades av Finnish Packaging Association.

Ordförande i årets ScanStar-jury var Antro Säilä, VD i Finlands förpackningsförening. Jurymedlemmar var Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark), Lars Windeman, Volvo Cars (Sverige), Ole Anton Bakke, Jotun A /S (Norge) och Hanna Koivula, Helsingfors universitet (Finland). Dessutom fungerade Mikael Gällstedt (Sverige) som observatör för SPA och Johanna Nikunen (Finland) som pressrepresentant.

Här nedan är korta presentationer av årets 17 vinnande bidrag, som får de eftertraktade ScanStar-diplomen samt rätt att använda ScanStar-loggan i sin marknadsföring. etc. En ScanStar-utmärkelse berättigar dessutom till deltagande i den global förpackningstävlingen World Star, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).

ScanStar-vinnare 2020:

DS Smith/Arla Unika
Specialpriset ”Special Sustainable Packaging” tilldelas i år DS Smith för deras wellpappbaserade e-handelsförpackning Arla Unika, som håller produkterna svala under transport och som ersätter en tidigare cellplastbaserad förpackning. (Bilden överst)

APak/Transportpackning för bromsdetaljer
En transportförpackning i wellpapp för bromsdetaljer till bilar. En kostnadseffektiv, enkel, prisvärd och hållbar lösning, som juryn berömde för dess struktur som förbättrar arbetsergonomin.

APak/ Transportpackning för bilstrålkastare
En transportförpackning där wellpappens styvhet och böjningsegenskaper har utnyttjats på bästa möjliga sätt och som – trots avsaknaden av bubbelplast – skyddar förpackningens ömtåliga innehåll under transport.

Atria/Krydd- och köttförpackning
Innovativ förpackning, där mängden plast minskats och köttet syns, eftersom kryddsåsen är förpackad för sig själv. Produkten kan överföras till marineringskärl eller stekpanna direkt från förpackningen utan att vidröras med händerna.

DS Smith/Begravningsskista
Ett alternativ till en traditionell begravningskista tillverkad av återvunnen kartong. Innovativ design med kompatibla strukturer både ur miljösynpunkt och ekonomisk synvinkel.

DS Smith/”Julkalender” fylld med lakrits
En ”julkalender” i form av ett kartonghus med vacker design och fyllt med lakritsgodis . Ingen plast har använts och ”kalendern” är därför lätt att återvinna – om den inte i stället används som leksak, sedan alla luckor/fönster öppnats…

Econopack/Tomatförpackning
En kartongförpackning för små tomater. Enkel och lätt, men ändå skyddande för tomaterna, som syns tydligt tack vare hålen på förpackningens alla sidor. Förpackningen är lätt at monter och fylla med produkter.

Glomma Papp/Godisdisplay
En robust display i wellpapp för godismärket Kick. Displayen bildar en ”godisbar”, som är enkel för personalen i butiken att resa och placera och som är inbjudande för konsumenterna.

Glomma Papp/Ostronlåda
Lyxprodukter i en kartongförpackning som är elegant och har en vaxartad inneryta, som isolerar mot fukt. Lådan är försedd med speciella hörn, som hindrar vätska från att rinna ut ur förpackningen.

Metsä Board/Ytterförpackning till gin
Ytterkapsel i kartong till “arktisk” gin med lyxigt hologramtryck som ger ett ”flimrande” norrsken när förpackningen vänds och vrids. Enligt juryn en lyxförpackning till en lyxprodukt – tillverkad i ett hållbart material.

Orkla/Tandborstförpackning
En djärv förpackning i formpressad återvunnen fiber, som ersätter en plastförpackning. Att man inte längre kan se tandborsten (av återvunnen plast!) inne i förpackningen kompenseras av en bild i naturlig storlek av den förpackade tandborsten.

Paptic/e-handelsförpackning
En e-handelsförpackning tillverkad av Paptics fiberbaserade material, som är fukttåligt och hållbart och som ersätter plast. Tar mindre plats än en motsvarande förpackning i wellpapp och är snabbare att fylla.

Pyroll /Kexförpackning
1.200 olika bilder av favoritplatser – insända av finska konsumenter – har använts till förpackningarna med Domino-kex. En sammanslagning av den fysiska och digitala världen och ett konsumentengagemang, som juryn gillade.

Smurfit Kappa/e-handelsförpackning för blommor
En wellpappförpackning för färska blommor, som håller produkterna fräscha och skyddade hela vägen från florist till mottagare. I konceptet ingår möjlighet att bipacka exempelvis konfekt eller annan ”extragåva”.

Stora Enso/Förpackning för krukväxter
En enkel och funktionell förpackningslösning i kartong, som gör det lättare att transportera krukväxten från blomsterhandlaren till mottagaren och sedan sortera som kartongavfall.. Det är också enkelt att lägga till en hälsning i förpackningen.

Stora Enso/Julkalender med glass
En nästan plastfri kartongförpackning som bildar en ”julkalender” och är försedd med 24 små glassbägare! En frestande förpackning som många jurymedlemmar spontant meddelade att de ville köpa!

Stora Enso/Pelletslåda
En högkvalitativ wellpappförpackning med integrerat handtag. Förpackningen med pellets för eldning är genomtänkt hela vägen fram till konsumenten, som enkelt kan hälla pelletsen direkt i ugnen.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x