From wrap rage to accessible design

PUBLICERAD: 27 januari 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Packbridge 2015-feb

Förpackningsklustret Packbridge har sänt ut en inbjudan:

På Packbridge digitala verktyg för öppen innovation har vi sedan en tid lagt ut en utmaning som handlar om tillgänglighet till innehållet i en förpackning.
Vi kallar den ”Please Release Me”. Du hittar den på letsopenup.se.

Vi har väl alla upplevt att det kan vara svårt att öppna förpackningar, det kan handla om blisterförpackningar, glasburkar, konservburkar och förpackningar med små skruvförslutningar, för att bara nämna några exempel. Problemet är långt ifrån nytt, i princip sedan den moderna konsumentförpackningen föddes i mitten av 1900-talet, har konsumenterna klagat på öppningsbarheten. Det är samtidigt ett mycket komplext problem där många faktorer spelar in, och en universallösning finns knappast. Smarta lösningar finns det dock och det borde finnas fler av dem. Det är detta den nya utmaningen handlar om. En belöning på 400 euro finns att hämta för den idé vi tycker är bäst, och vinnaren tillkännages i samband med Packbridge efter 3 den 26 februari.

Denna eftermiddag kommer fyra kunniga föredragshållare att ge innehåll åt Please Release Me och ge sin syn på tillgänglighet. På plats kommer Helle Antvorskov från Teknologisk Institut i Danmark att finnas för att ge en överblick över problemområdet och vad som görs för närvarande.

Vi kommer också att få lyssna till Sara Norman från SIS som berättar om de standarder som är på väg när det gäller öppningsbarhet. Giana Lorenzini är Phd-student på LTH och forskare inom läkemedelsförpackningar och hon ger sin syn på detta område, där inte minst barnsäkerhet kombinerat med öppningsbarhet för äldre, är en utmaning. Från Scandiflex kommer Lars Vestergaard och ger en bild av hur ett förpackningsföretag arbetar för att skapa bättre lösningar.

Med andra ord, det är bara att öppna kalendern (vilket inte borde vara så svårt), och skriva in den 26 februari. Klockan 14.30 finns kaffet framdukat i Medborgarhuset i Eslöv, och klockan 15.00 kör vi igång för att avsluta klockan 17.00. Därefter serveras en lätt måltid.

Eslövs kommun är sponsor. Uppe i norr, hos Packbridge North i Sundsvall, kommer det som vanligt att finnas en möjlighet att samlas för att ta del av livestreamen på storbildsskärm.

Läs vidare

Flexotryckare höll trycket uppe på AFF21

Absolute Flexo Future, AFF 21, kunde äntligen arrangeras i början av oktober. Runt etthundrasextio svenska och danska medlemmar i Sweflex och Dansk Flexoforum var på plats på Hotell Tylösand i början av oktober och fick ta del av ett omfattande konferensprogram, bordsutställning och självfallet goda tillfällen till mingel. Arrangemanget sker vart tredje år och lockar normalt över tvåhundra deltagare. Med tanke på omständigheterna var uppslutningen mycket bra.
vW-scaled

Trendspaning hos bioplastförening

Nordisk Bioplastförening (NBF) bjuder in till ett webbinarium om produktutveckling, trender och tillgången på bioplast. Leveransproblemen är stora för många branscher i pandemin och plaster och polymermaterial är inget undantag.
Gunilla-stor

Teförpackning charmade juryn

Pappersproducenten Gmund har för sjätte året hyllat trycksaker. Årets förpackning gick till designbyrån Fuzhou Sunland Design Company för en offset-tryckt teförpackning.
gewinner-packaging

Företag tankade kunskap om digitala strategier

Digital strategi för styrelser och ledning stod på agendan när det hölls event av Packbridge och konsultföretagen Kunskapspartner och Scorecard.
53781107_383891392343316_8253460931271458816_n

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620