Stigande papperspriser: ”Varje gång hoppas man innerligt att det är den sista”

PUBLICERAD: 30 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Papperspriserna stiger som en följd av höga energipriser och transportproblem. Foto: Pixabay

Flera pappersleverantörer aviserar betydande prishöjningar under september månad. Bruken flaggar för att det kan bli snabba prisförändringar framöver, enligt Jonas Palmgren på Antalis.

Både Antalis och Igepa går ut med att priserna på papper höjs under september månad. Enligt Antalis har flera av deras huvudleverantörer aviserat prishöjningar till följd av ökande omkostnader.

– Papperspriserna styrs numera till 100 procent av bruken. Det är inte vi grossister som påverkar det utan producentledet, säger Jonas Palmgren, Commercial Director på Antalis i Sverige.

Jonas Palmgren, Commercial Director på Antalis i Sverige. Foto: Arkiv/Peter Ollén
Omfattar flera produkttyper

Han lyfter fram tre avgörande orsaker till att papperspriserna fortsätter att stiga: skenande energipriser, fortsatt höga råvarupriser samt en stor brist på lastbilschaufförer till följd av kriget i Ukraina. Det florerar rykten om att det saknas så många som 100 000 chaufförer i Europa, vilket får stora konsekvenser i transportledet. Men energikrisen är kanske den enskilt viktigaste förklaringen till prisstegringen.

Antalis kommer att höja sina priser mellan 8 och 14 procent från och med den 12 september 2022. Höjningarna gäller för bestruket och obestruket papper, kontorspapper, färgat/designpapper samt kuvert.

Energioro på bruken

Företaget befarar att prisökningen inte är den sista.

– Varje gång hoppas man innerligt att det är den sista, men förmodligen är det inte det. Vi har fått information från bruken om att de är oroliga för energiprisutvecklingen och de flaggar för att det kan bli snabba prisförändringar framöver, säger Jonas Palmgren och fortsätter:

– Även vi är oroliga för tillgången och priserna på papper, det är en viktig del av vår verksamhet. Vi vill kunna leverera rätt produkt till kunden, i rätt tid och till rätt pris.

Osäker vinter

Jonas Palmgren tror dock att den prisuppgången som varit de senaste 18 månaderna kommer att mattas av på sikt.

– Min personliga gissning är att det inte kommer vara en så radikal uppgång som vi har sett, men det beror på vart energipriserna tar vägen. Det har slagits nya prisrekord nu under augusti, frågan är hur det kommer att se ut i vinter.

Minskad rysk gasimport

Även Igepa-gruppen påverkas av stigande priser hos leverantörerna och meddelar att prishöjningar väntar i september. Flemming Friche, dansk försäljningsdirektör på E. Michaelis & Co som är en del av Igepa, kommenterar situationen så här:

– Våra leverantörer rapporterar alla om stigande energipriser, vilket mestadels beror på ytterligare underskott på gastillförsel på grund av lägre energiimport från Ryssland, vilket i sin tur driver upp produktionskostnaderna för papperstillverkarna.

”Permanent stresstest”

Vidare säger han att även transporterna, både på land och till sjöss, innebär en stor utmaning.

– Bristen på godskapacitet håller på att bli ett permanent stresstest på grund av den ständiga bristen på förare och stora trafikstockningar i hamnarna. Konsekvenserna är bland annat att råvaror för tillverkning av papper ofta levereras sent på grund av störningar i försörjningskedjan, vilket leder till produktionsnedskärningar eller förseningar, säger Flemming Friche.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x