Förpackningstryckeri sparar miljö och pengar med Heidelberg Anicolor

PUBLICERAD: 17 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Heidelberg valdes, tillsammans med det tyska förpackningstryckeriet Agust Faller, som en av ”100 företag för resurseffektivitet” i den tyska delstaten Baden-Württemberg förra året. Syftet med urvalet är att visa hur resurseffektivitet kan genomföras framgångsrikt och vilka typer av ekonomiska och ekologiska förbättringar som kan uppnås med dessa 100 företag som exempel.

Det tyska förpackningstryckeriet Agust Faller tillverkar förpackningar för läkemedels- och hälsovårdsprodukter på falskartong. Företaget letade efter en kostnadseffektiv lösning för sin produktion med minskande upplagestorlekar och många blandfärger. Valet av tryckpress blev Speedmaster XL 75 Anicolor från Heidelberg.

Färgverken i Anicolorpressarna saknar zonskruvar samt färgvalsar. Istället har de bara en anilox- och en överföringscylinder. Det gör att startmakulaturen vid byte av jobb samt svängningar i färghållningen under tryckningen, blir minimal.

Med hjälp från Heidelberg optimerades tryckpressen för förpackningsproduktion. Mellan 2014 och till mitten av 2015 reducerades papperspillet med 71,5 procent jämför med konventionellt offsettryck, vilket motsvarar 163 ton och 155 000 euro per år. Miljömässigt motsvarar det en besparing på 37 ton koldioxid och 80 000 kilowattimmar per år.

40 procent av Anicolorpressarna som säljs idag används till förpackningstryck. Den nya Speedmaster XL 75 Anicolor 2 klarar av att trycka dekorfärger med olika densiteter samt på olika sugande substrat utan att behöva byta till färg med annan pigmentstyrka. Tryckpressen kan även fås för tryckning med UV-färg.

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx