Finsk sprit och kartong hyllades

PUBLICERAD: 19 juni 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Den lättviktiga kartongen som används till förpackningen heter MetsäBoard Pro FBB Bright i 350 g/m2.

Finska varumärket Arctic Blue Gin kammade hem titeln Spirit of the year med en kartongförpackning från Metsä Board.

Arctic Blue Gin tillverkas av det finska destilleriet och vinproducenten Nordic Premium Beverages från Ilomantsi i östra Finland. När ginsmaken togs fram till Arctic Blue Gin, tog man fasta på att ingredienserna skulle återspegla en unik arktisk och naturlig miljö. Och likaså när förpackningsmaterialet skulle väljas var det viktigt att det förenades med varumärkets kvalitet och värden. Här fick finska kartongproducenten Metsä Board förtroendet. Nu har gindrycken med kartong från Metsä board vunnit titeln ”Spirit of the Year” med ett Double-Gold betyg i årets World Spirits Awards.

Den lättviktiga kartongen som används till förpackningen heter MetsäBoard Pro FBB Bright i 350 g/m2. Den är tillverkad av spårbar råvara som kommer från hållbart brukade nordiska skogar. Kartongens kvalitet, vithet och ytjämnhet ger enligt tillverkaren en utmärkt tryckbarhet och möjlighet till användning av speciella effekter.

–Förpackningen trycktes på kartongens obestrukna sida för att ge en ren och naturlig känsla som återspeglar varumärkets identitet. Mycket krävande finish användes för att ge ett tredimensionellt intryck runt de tryckta klipporna samt prägling i flera skikt för en känsla av sten. För en distinkt kontrast mot den naturliga kartongytan användes foliering. Slutligen trycktes förpackningens insida för att ge konsumenten ett maximalt intryck när flaskan tas ur förpackningen, säger Ilkka Harju, Packaging services director  på Metsä Board.

Konverteringen gjordes av Starcke, Aldus och Pyroll i Finland. För transportförpackningarna, som skickas till återförsäljarna, användes en annan av Metsä Boards produkter – kraftlinern MetsäBoard Pro WKL.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x