En annan syn på förpackningar

PUBLICERAD: 4 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Båstad Kunskapscentrum Agardh

I ett kretsloppssamhälle eller cirkulär ekonomi är det av yttersta vikt att avfall till att börja med reduceras och det gäller naturligtvis även förpackningar. När förpackningen gjort sitt servicejobb utgör den en potentiell resurs, till nytt material och nya produkter eller som energikälla. Här ser situationen olika ut på olika håll i världen. I Europa betraktar tre av fyra tillfrågade förpackningen huvudsakligen som skräp. Har de rätt? Vad kan vi då göra för att förbättra intrycket av förpackningar och minska avfallet? Om de har fel? Hur kan vi då förbättra intrycket av förpackningar och skapa en korrekt bild? För oss i Packbridge är det viktigt att förpackningen bedöms ur ett helhetsperspektiv.

Det här är bakgrunden till det frukostmöte Packbridge arrangerar i Båstad den 18 november. Representanter från avfallshantering och insamling samt industrin kommer att finnas på plats för att ge sin syn på saken. Resultatet av valet nyligen har förändrat spelplanen. I kölvattnet av den nya regeringens besked belyser Mathias Lindquist, som är advokat på Vinge, rättsläget avseende insamling och återvinning av förpackningar.

Jon Djerf representerar Avfall Sverige, den svenska intresse- och branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Han kommer att knyta an till Mathias Lindquist presentation och ge deras syn på läget. Möjligen har frågan om insamlingsansvaret och propositionens innehåll blivit tydligare fram till dess.

Från NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, som har stor kompetens inom planering, insamling, återvinning och behandling av material kommer Kim Olsson och ger sin syn på insamlings- och återvinningsmarknaden, med fokus på förpackningar.

Den förpackningstillverkande industrin jobbar hela tiden med att minimera materialmängden utan att för den skull minska skyddet för den packade varan, men det kräver ofta, speciellt när det handlar om livsmedel, att man använder olika materialkombinationer i laminat, som komplicerar återvinningen. Det här är ett tema som Ingrid Lidbäck från Flextrus kommer att ta upp.

Avslutningsvis kommer Bo Wallteg, kommunikatör på Packbridge, och chefredaktör för tidningen nord emballage, att ge en snabb översikt över förpackningsmarknaden i dag, med tyngdpunkt på material. Vad innebär till exempel bioplasternas allt snabbare framsteg på marknaden?

Vi avslutar i vanlig ordning med en paneldiskussion på cirka halvtimmen. Här finns ytterligare tid att utveckla synpunkter.

På OpenUp, vår digitala plattform för öppen innovation, pågår just nu en utmaning på temat A Different View on Packaging Waste, som också är temat denna morgon. Här kan du gå in och bidra med dina idéer. Den bästa idén belönas med 400 euro inom ramen för OpenUp Award. Prisutdelningen kommer att ske direkt efter paneldiskussionen.

Så här är upplägget denna morgon: Start med fika och registrering från 8.30. Klockan 09.00 börjar vi och 10.30 är det klart. Självfallet finns det fika med tilltugg när du kommer. Frukostmötet kommer i vanlig ordning att livestreamas med hjälp av mediabolaget 16:9. Är du medlem i Packbridge kan du därmed ta del av programmet även om du inte kan vara på plats. Åkroken Packbridge arrangerar en gemensam visning för alla intresserade.

Seminariet genomförs på engelska.

Vi kommer att hålla till på Kunskapscentrum Agardh, Vångavägen 7 i Båstad.

Båstad Kommun är sponsor för denna morgon och som också bjuder på morgonfikat.

 

Läs vidare

Flexotryckare höll trycket uppe på AFF21

Absolute Flexo Future, AFF 21, kunde äntligen arrangeras i början av oktober. Runt etthundrasextio svenska och danska medlemmar i Sweflex och Dansk Flexoforum var på plats på Hotell Tylösand i början av oktober och fick ta del av ett omfattande konferensprogram, bordsutställning och självfallet goda tillfällen till mingel. Arrangemanget sker vart tredje år och lockar normalt över tvåhundra deltagare. Med tanke på omständigheterna var uppslutningen mycket bra.
vW-scaled

Trendspaning hos bioplastförening

Nordisk Bioplastförening (NBF) bjuder in till ett webbinarium om produktutveckling, trender och tillgången på bioplast. Leveransproblemen är stora för många branscher i pandemin och plaster och polymermaterial är inget undantag.
Gunilla-stor

Teförpackning charmade juryn

Pappersproducenten Gmund har för sjätte året hyllat trycksaker. Årets förpackning gick till designbyrån Fuzhou Sunland Design Company för en offset-tryckt teförpackning.
gewinner-packaging

Företag tankade kunskap om digitala strategier

Digital strategi för styrelser och ledning stod på agendan när det hölls event av Packbridge och konsultföretagen Kunskapspartner och Scorecard.
53781107_383891392343316_8253460931271458816_n

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx