DS Smith vinner Worldstar för Octagon Box

PUBLICERAD: 8 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Det svenska företaget DS Smith vinner utmärkelsen Worldstar för sin förpackning Octagon Box i kategorin transport. Samma förpackning har tidigare i år vunnit det nordiska priset Scanstar. Octagon Box är skapad av designer Peter Andersson vid Packright Centre i Mariestad.

Förpackningen är en oktogonformad låda med åtta hörn i kraftig wellpapp, med belagd liner som effektivt fuktskydd. Oktogonens alla hörn gör förpackningen mycket stark, vilket göt det möjligt att stapla högre än tidigare lösning i trä. Produkterna är, bland annat, hjulnav som kan väga upp till 50 kg.

Tack vare formatet får man plats med fyra förpackningar, istället för tre på en europapall. Det ger en besparing på 33 procent på pallen och 25 procent färre transporter. Den tidigare lådan i trä krävde dessutom nio gånger mera lagringsutrymme.

Bytet från trälåda till wellpapp innebär också att produkterna kan lastas med bättre ergonomi. Den totala besparingen för företaget blev 1,5 miljoner kronor. Wellpappen kan dessutom återanvändas.

Priset delas ut av WPO – World Packaging Organisation i Düsseldorf, Tyskland den 4 maj 2017, i samband med Interpack.

DS Smith är ett multinationellt företag med 26 000 anställda i 36 länder som främst tillverkar förpackningar i wellpapp. DS Smith i Sverige har 630 anställda och omsätter ca 1,7 miljarder SEK.

Läs vidare

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006