Drar tillbaka läkemedel på grund av falska förpackningar

PUBLICERAD: 12 september 2013
UPPDATERAD: 12 september

Astmaläkemedel kan vara förfalskat. En tillverkningssats av ett parallellimporterat astmaläkemedel dras in på grund av misstänkt förfalskning.

Drygt 300 förpackningar av parallellimporterat Symbicort som är på väg ut eller redan finns på svenska apotek och vårdinrättningar ska dras in. Anledningen är att ett antal förpackningar visat sig vara förfalskningar.

Händelsen är så pass allvarlig att man enligt Rapid Alert System, RAS, klassat det som klass 1 det vill säga att användning kan vara livshotande eller ge allvarlig skada.

Vid närmare kontroll visade sig ett antal förpackningar och bipacksedlar vara förfalskningar. Några av förpackningarna är nu på väg till Sverige för analys av innehållet, som enligt Kai Uwe Riedel ser normalt ut.

– Som en ren försiktighetsåtgärd har vi beslutat dra in alla förpackningar från samma tillverkningssats.

– Jag helst inte spekulera i varför  man förfalskar man förpackningar och bipacksedlar, men möjligen att någon har ett gammalt parti som man velat bli av med, säger Kai Uwe Riedel.

Om några veckor ska svaret finnas om förfalskningen enbart gällde utseendet eller om även innehållet är påverkat.
Källa: Läkemedelsvärlden

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx