Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

PUBLICERAD: 26 mars 2024
UPPDATERAD: 26 mars
Foto: Bo Wallteg

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik. Visionen är att möjliggöra effektiv omvandling av svåråtervinningsbara plastförpackningar till återvunnen polyeten med nästan jungfrulig kvalitet och ett fotavtryck med låga växthusgasutsläpp.

För att skapa den nya tekniken kommer företagen att kombinera sina patenterade teknologier och kunnande i det man kallar upplösningsprocessen, vilket bör vara någon form av kemisk återvinning.

Utvecklingsprogrammet kommer att fokusera på att använda upplösningsteknik för att återvinna ett brett spektrum av plastmaterial med fokus på polyeten och inriktat på plastavfall efter hushållsbruk (särskilt styva, flexibla och laminatförpackningar, som är svårare att återvinna).

Tekniken syftar till att leverera högkvalitativ post-consumer recycled (PCR) polymer med lägre växthusgasutsläpp än fossilbaserad polyeten. P&G räknar med att använda denna PCR-polymer i sina förpackningar.

Utöver de patenterade teknologierna har både Dow och P&G decennier av expertis inom materialvetenskap, tillverkningskapacitet och storskalig supply chain management. Dessa expertområden kommer att vara viktiga i utvecklingen av denna nya återvinningsteknik som kan användas i kommersiell tillverkningsskala.

Både Dow och P&G har stora ambitioner när det gäller att påskynda cirkulariteten. Dow har ett hållbarhetsmål att ”Transform the Waste” i vilket man ska kommersialisera tre miljoner ton cirkulära och förnybara lösningar till 2030, och P&G:s vision är att använda 100 procent konsumentförpackningar designade för att kunna återvinnas eller återanvändas till 2030.

Läs vidare

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Framgång i forskning om återvinningsbara flexibla barriärförpackningar

Forskningsprojektet Circ Pack är avslutat efter drygt två år. Projektets syfte var att samla värdekedjan för att undersöka hur flexibla barriärförpackningar, som ofta används för livsmedel, ska kunna återvinnas. Tack vare projektet finns nu en framkomlig väg mot återvinningsbarhet för förpackningarna.
Filmx

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy