Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

PUBLICERAD: 31 januari 2023
UPPDATERAD: 1 februari

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har tillkännagetts. En jury bestående av experter inom förpackningsdesign utsåg två bidrag att dela förstaplatsen.

Den internationella tävlingen i förpackningsdesign, Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerades för tredje gången av Metsä Board, en del av Metsä Group. Tävlingen välkomnade designers att skapa framtidens förpackningar utan avfall. 124 deltagare från 27 länder deltog i utmaningen med sina kreativa idéer.

–       Att välja en vinnare av så utmärkta bidrag var ett otroligt svårt beslut, varför juryn bestämde sig för att utse två segrare”, säger Ilkka Harju, juryns ordförande och Packaging Services Director på Metsä Board.

Den första vinnande designen, ”Kid’s Headphones Packaging”, av designern Kitty Ching, fokuserar på användbarhet och återvinningsbarhet för konsumenterna. Genom elegant designteknik är förpackningen lätt att öppna och ger ett utmärkt skydd av produkten – vilket visar att enkelt ofta är bäst. Förpackningen är lätt att återvinna och tar hänsyn till återanvändningsaspekten, eftersom den inre delen av förpackningen ger möjlighet att förvara hörlurarna. Återanvändningen stöds av den estetiska presentationen och att ett rent kartongmaterial används.

”Cardboard Protecting Filler”, av Marcin Michalski, Monika Klimpel och Adrian Olejnik.

Den andre förstapristagaren var ”Cardboard Protecting Filler”,  av Marcin Michalski, Monika Klimpel och Adrian Olejniken,  en transportskyddslösning för TV eller annan elektronik. Lösningen skapar en balkliknande struktur som skyddar innehållet på varje sida av förpackningen. Förpackningen, gjord av färskfiberkartong, är lätt och hållbar, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin när det gäller enkel återvinning och minimerar mängden material som används.

Förstapristagarna delar prissummorna från första och andra plats och får 6 500 euro vardera.

Tredejpriset tilldelades ’RESHAPE’.

Det tredje priset, 2 000 euro, tilldelades ’RESHAPE’. Dawid Thiels förpackningskoncept är, tack vare ett innovativt förpackningsformat, designat för att fungera för ett bredare sortiment av produkter vilket minskar antalet förpackningar som behöver lagras.

Metsä Board erbjöd ett extra pris i form av en praktikplats för en student vid dess Paperboard and Packaging Excellence Centre i Finland. Vinnaren blev ”Zero Waste Medication Blister Pack”, som designats av Patrick Walby. Det är en läkemedelsförpackning som syftar till att ersätta plast och aluminium, vilket ofta används i läkemedelsförpackningar med kartong.

Zero Waste Medication Blister Pack.

Två hedersomnämnanden delades också ut till ”Totally Bananas’ Packaging”, designad av Max Gubbins och ”F’lover”, designad av Mine Koca.

        

Läs vidare

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

Ny termoformningsfilm av monomaterial från Coveris

Coveris har gjort ett genombrott inom termoformade filmförpackningar med utvecklingen av sin återvinningsbara lösning.
COVERIS MONOFLEX_THERMOFORM_GROUP_IMAGEx

Nytt kartongmaterial som underlättar separering av plast

Trayforma BarrPeel från Stora Enso är ett nytt, ”easypeel” kartongmaterial för skinpack som gör det möjligt att packa färsk mat i återvinningsbara kartongtråg.
stora enso trayformax

Nordic Paper får tillstånd för utökad produktion i Bäckhammar

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har i slutet av januari gett tillstånd för utökad produktion vid Nordic Papers anläggning i Bäckhammar.
Matvaror i papper_51

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax