Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

PUBLICERAD: 31 januari 2023
UPPDATERAD: 1 februari

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har tillkännagetts. En jury bestående av experter inom förpackningsdesign utsåg två bidrag att dela förstaplatsen.

Den internationella tävlingen i förpackningsdesign, Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerades för tredje gången av Metsä Board, en del av Metsä Group. Tävlingen välkomnade designers att skapa framtidens förpackningar utan avfall. 124 deltagare från 27 länder deltog i utmaningen med sina kreativa idéer.

–       Att välja en vinnare av så utmärkta bidrag var ett otroligt svårt beslut, varför juryn bestämde sig för att utse två segrare”, säger Ilkka Harju, juryns ordförande och Packaging Services Director på Metsä Board.

Den första vinnande designen, ”Kid’s Headphones Packaging”, av designern Kitty Ching, fokuserar på användbarhet och återvinningsbarhet för konsumenterna. Genom elegant designteknik är förpackningen lätt att öppna och ger ett utmärkt skydd av produkten – vilket visar att enkelt ofta är bäst. Förpackningen är lätt att återvinna och tar hänsyn till återanvändningsaspekten, eftersom den inre delen av förpackningen ger möjlighet att förvara hörlurarna. Återanvändningen stöds av den estetiska presentationen och att ett rent kartongmaterial används.

”Cardboard Protecting Filler”, av Marcin Michalski, Monika Klimpel och Adrian Olejnik.

Den andre förstapristagaren var ”Cardboard Protecting Filler”,  av Marcin Michalski, Monika Klimpel och Adrian Olejniken,  en transportskyddslösning för TV eller annan elektronik. Lösningen skapar en balkliknande struktur som skyddar innehållet på varje sida av förpackningen. Förpackningen, gjord av färskfiberkartong, är lätt och hållbar, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin när det gäller enkel återvinning och minimerar mängden material som används.

Förstapristagarna delar prissummorna från första och andra plats och får 6 500 euro vardera.

Tredejpriset tilldelades ’RESHAPE’.

Det tredje priset, 2 000 euro, tilldelades ’RESHAPE’. Dawid Thiels förpackningskoncept är, tack vare ett innovativt förpackningsformat, designat för att fungera för ett bredare sortiment av produkter vilket minskar antalet förpackningar som behöver lagras.

Metsä Board erbjöd ett extra pris i form av en praktikplats för en student vid dess Paperboard and Packaging Excellence Centre i Finland. Vinnaren blev ”Zero Waste Medication Blister Pack”, som designats av Patrick Walby. Det är en läkemedelsförpackning som syftar till att ersätta plast och aluminium, vilket ofta används i läkemedelsförpackningar med kartong.

Zero Waste Medication Blister Pack.

Två hedersomnämnanden delades också ut till ”Totally Bananas’ Packaging”, designad av Max Gubbins och ”F’lover”, designad av Mine Koca.

        

Läs vidare

Nordic Paper får tillstånd för utökad produktion i Bäckhammar

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har i slutet av januari gett tillstånd för utökad produktion vid Nordic Papers anläggning i Bäckhammar.
Matvaror i papper_51

Förpackningspärlor!

Förpackningspärlor är ett passande namn på de här flaskorna.
tequila

Smarta förpackningar hos Metro minskar livsmedelsspillet

Genom att använda smarta förpackningar för att spåra utgångsdatum på färska livsmedel kan den tyska butikskedjan Metro sänka priset för en produkt när utgångsdatumet närmar sig.
shopping

Plötsligt händer det och då kan den här kartongförpackningen vara räddningen

Dispenserboxen och dess innehåll kan rädda kvinnor i nöd på jobbet.
About-her

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost