Byter till miljösmart kartongflaska

PUBLICERAD: 19 oktober 2016
UPPDATERAD: 24 januari

skanemejerier-drickyoghurt

Konsumenter av drickyoghurt kan nu göra ett klimatsmart val. Skånemejerier är först med att lansera den nya FSC®-certifierade kartongflaskan – tillverkad av Tetra Pak av förnybar råvara. Steg ett i skiftet från plast till kartong berör över 2 miljoner förpackningar.

Fram till idag förpackas drickyoghurten i en plastflaska, med betydligt större miljöpåverkan. Den nya flaskan är tillverkad av en större andel kartong istället för bara plast. Bytet gäller till att börja med 2,1 miljoner förpackningar som används för Skånemejeriers drickyoghurt, vilket innebär en minskning med drygt 45 ton plast.

– Bytet till kartongflaskan är ett led i Skånemejeriers övergripande arbete med omsorg om djuren, naturen och inte minst konsumenten. Vi ser ett ökat intresse hos våra konsumenter för djuromsorg och miljöfrågor, säger Armina Nilsson Hållbarhetschef på Skånemejerier.

Den nya förpackningen är gjord av kartong från FSC-certifierad skog och andra kontrollerade källor och är 40% lättare än de traditionella plastflaskorna. Kartongflaskan är framtagen med yngre generationer i åtanke som värderar både miljöaspekten och möjligheten att ta med sig produkten på språng.

– Utöver att det är en produkt man kan köpa med sig i farten så är det lätt att vika ihop flaskan så den tar lite plats i återvinningsbehållaren för pappersförpackningar. Det är ju viktigt att det blir lätt att göra rätt, säger Armina Nilsson vidare.

Den nya förpackningen med Skånemejeriers drickyoghurt finns nu ute i butiker i hela Sverige. Tester på konsumenter har redan visat att den nya flaskan presterar klart bättre än plastflaskan, speciellt på miljöområdet.

En annan fördel med den nya förpackningen är att flaskorna levereras på rulle istället för färdiguppblåsta som plastflaskorna. Det effektiviserar transporterna och minskar därmed klimatpåverkan avsevärt.

– För 60 år sedan revolutionerade vi mjölkbranschen, när glasflaskorna ersattes av våra smarta och lätta kartongförpackningar. Nu ser vi ett nytt stort skifte. Människor i farten bryr sig om miljön och kartongflaskan blir då det självklara valet, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak som ligger bakom förpackningen.

Läs vidare

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x

Papper i stället för plast testas i finsk chokladförpackning

UPM Specialty Papers och Orkla Suomi testar ett nytt pappersomslag för Panda Milk choklad. Under en sexmånaders pilotperiod ersätter de nya omslagen traditionellt använda omslag av PP. På grund av sin höga fetthalt kan choklad vara en utmaning att packa i papper.
Panda Maitosuklaa 2025 E

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx