Blue Ocean Closures öppnar upp om sina förslutningar

PUBLICERAD: 19 januari 2024
UPPDATERAD: 19 januari
En produkt på väg ut ur maskinen i Säffle. Foto: Blue Ocean Closures.

Blue Ocean Closures teknik för tillverkning av förslutningar av fiber väcker intresse världen över. Följande artikel om företaget publicerades i tidningen Packnews nummer 4 2023.

Det är världsunikt det som pågår i Säffle. Inget företag på global basis är i närheten att klara det som Blue Ocean Closure kommit mycket långt med. Företagets förslutningar, eller korkar som man säger till vardags, tillverkas i hög hastighet och med mycket stor precision med en egenutvecklad teknik. Packnews fick ett möte med Lars Sandberg som är vd, för att få veta mer.

Den plastdebatt som pågår globalt leder till att allt fler produkter som i dag tillverkas av plast, tillverkas av alternativa material, oftast fiberbaserade. De plastförslutningar som vi hittar på de flesta flaskor är kanske inte det första man tänker på i detta sammanhang. Det är en förhållandevis liten produkt som dessutom är komplicerad med gängor och små toleranser. Men, årligen tillverkas tvåtusen femhundra miljarder plastförslutningar per år i världen och tillsammans innebär det hundratusentals ton material.

Plastförslutningar tillhör också de plastprodukter man hittar mest av på stränderna. Om de kan göras av fiber är det naturligtvis intressant. Och så är fallet nu. Blue Ocean Closure i Säffle har tekniken som väckt uppmärksamhet inte minst bland stora varumärkesägare, till exempel Absolut vodka, Coca-Cola och L`Oreal och den stora plastbearbetaren Alpla. Lars Sandberg känner glädje i att få vara en del i det ”community” som arbetar för att erbjuda alternativ till plast.

– För det första är det extremt kul att vara med och skapa något helt nytt som kan vara till nytta för naturen. Vi är en del av system men inser självfallet att vi inte kan ändra allt, men vi kan vara en inspiration för andra att våga sig på något som tidigare setts som nästa omöjligt, säger han.

– Jag är rätt orolig och till och med skrämd av det som plastmaterialen bidrar med i dag, inte minst då det gäller mikroplaster i vår miljö.

Processen

Blue Ocean Closures process är delad i två delar. I den första delen, där en stor del av kunnande finns, bearbetar man cellulosafiber. De frigörs från en rulle med material och sintras ihop till en matta. Livsmedelssäkra additiver tillsätts, additiver av samma typ som finns i vanligt livsmedelsgodkända kartongförpackningar. Med fibrerna bygger man ett material i flera lager, där varje lager kan ha en specifik egenskap, till exempel vill man ha dragstyvhet i de yttre skikten medan andra ska vara tillräckligt löst sammansatta för att kunna brytas upp igen. Den bildade mattan går på rulle till pressen. Den har intressanta mekaniska egenskaper som ligger till grund för att man ska kunna pressa den exakt. Materialet pressas under vakuum och högt tryck.

Fibern frigörs från en rulle med material. Foto: Blue Ocean Closures.

– De mekaniska egenskaperna i material gör att vi kan forma mattan mycket exakt och mycket djupt. Vi kan göra ganska extrema former med noll graders vinkel eller med underskärning. Vi ser till att allt material kommer ned i formen och pressas och vi har alltid exakt samma mängd material i formen, säger Lars Sandberg.

– Det är på sitt sätt en väldigt enkel konverteringsprocess men samtidigt en mycket komplicerad. Vår materialleveransmodell ger oss stora fördelar, vi kan idag tillverka sexhundra förslutningar i minuten där alla är exakt lika.

Den hastigheten kan inte direkt jämföras med formsprutade förslutningar av plast, man når som bäst cirka halva hastigheten, men processen är billigare, mycket billigare enligt Lars Sandberg. Verktygen kostar mindre och energikostnaderna är mycket lägre eftersom man inte, till skillnad från plast, ska smälta och kyla material.

– Våra förslutningar är om man ställer dem mot alternativet dyrare, men om vi minskar materialmängden med tio procent så hamnar vi lika.

Gängorna

Allt det här är så klart en väldigt generell beskrivning och det gäller även på frågan om hur man lyckas pressa gängorna i förslutningarna.

– Jag kan inte berätta det men det är en väldigt snabb process. Cykeltiden ligger på 1,8 sekunder och vi kan precis som i plastindustrin skruva ur dem ur formen eller använda en kollapsande kärna.

– Intressant är att det blir otroligt starka gängor, starkare än gängor av polyeten. Hela förslutningen blir starkare. Vi har en densitet som är väldigt mycket högre jämfört med ett vanligt kartongmaterial.

– Intressant är att det blir otroligt starka gängor, starkare än gängor av polyeten, säger Lars Sandberg. Foto: Bo Wallteg

Olika förpackningar har så klart olika gängor och dimensioner på halsen. För närvarande utvecklar Blue Ocean Closures kopior av de som finns på marknaden, specifika verktyg för de olika alternativen, men på sikt kan det också bli aktuellt med ett standardsortiment.

Mycket snäva toleranser

Enligt Lars Sandberg kan man forma förslutningarna med toleranser på femhundradels millimeter eller till och med under detta. Jämfört med polyeten är fibermaterialet tyngre, och det är inte optimalt i en värld där varumärkesägare söker lättare lösningar, men Blue Ocean Closures löser det.

– Vi kan gå ned något i tjocklek, kanske något tiondels gram, och då är vi på samma vikt. Det kan verka lite men om en förslutning väger ett gram är tio procent mycket. Vi försöker hela tiden hålla oss i underkant av de vikter som en potentiell kund har. Det är ett starkt argument.

– Vi kan i diskussioner med kunder peka på lägre vikt, återvinningsbarhet, ingen plast och lägre koldioxidavtryck. När det gäller CO2 är vi cirka nio gånger bättre än polyeten.

Försvinner

Med tanke på namnet, Blue Ocean Closures, får man förmoda att de här förslutningarna försvinner om de hamnar i haven.

– Vi tillsätter inte mycket additiv för att nå våtstyrka, hamnar den i vatten löses den upp. Så här långt har vi ingen certifiering på det, men den kommer. Sedan är det så klart inte meningen att våra produkter ska hamna i naturen eller haven.

Barriärer

I många fall krävs det en barriär i en förslutning, en top seal. Med tanke på att den fiberbaserade förslutningen inte är särskilt stabil mot vätska krävs det i allra högsta grad en sådan om innehållet är vätska.

– En barriär är ofta nödvändig och det finns olika sätt vi kan jobba med. Det kan vara traditionella top seals, det vill säga en kudde som trycks i förslutningen, men det kan även vara till exempel dispersioner.

– Det är extremt svårt att åstadkomma perfekta vätske- eller ångbarriärer utan plast och i våra förslutningar kan det vara cirka fyra procent som är plast, då i form av kudden som placeras mekaniska och inte förstör fibern vid återvinning.

– Vi använder samma top seal som den potentiella kunden redan har, vilket man uppskattar.

– Barriären är en spännande utmaning. Vi har en minst sagt begränsad yta som kan komma i kontakt med innehållet men det måste så klart fungera. Vi ser mycket på bioplaster som ett alternativ, främst då PHA, som även om den inte har en perfekt vattenångbarriär bryts ner totalt.

Blue Ocean Closures utvecklar inga barriärlösningar själv, man jobbar med externa parter som kan området i detalj. Målsättningen är som sagt att hitta nedbrytbara lösningar.

EU-krav

Nya EU-krav under nästa år säger att förslutningarna måste hänga kvar på förpackningen när den öppnats. Det har ju redan blivit en realitet i många fall. Blue Ocean Closures kan erbjuda sådana lösningar också men man tror inte det kommer att behövas. I kraven sägs det att det handlar om plast, och metallförslutningar är till exempel undantagna.

– Vi har lösningar om det skulle komma krav, men det adderar komplexitet och kostnad. Vi kan också applicera garantiförslutning men i det här läget väljer vi att inte greppa de högt hängande frukterna, säger Lars Sandberg.

Nya maskiner på väg in

Tanken är att företaget ska vara en konverterare, åtminstone inledningsvis. Nya maskiner för tillverkning av fibermattan är på väg in vid årsskiftet vilket kommer att öka kapaciteten rejält, tillräckligt för att försörja mellan trettio och femtio pressar med material. Dit är det en bit, men Lars Sandberg håller det inte för otroligt att man kan vara där om sex, sju år.

– På sikt, när vi känner att vi verkligen har koll på allt, är det väl troligt att vi kommer att erbjuda licenser till företag. Vi kan inte tillverka alla förslutningar i Säffle och transportera ut i världen, det är långt ifrån optimalt. Vi behöver finnas nära kunderna.

Nytt är att man erbjuder företag att köpa sitt material som man utvecklat tillsammans med Glatfelter Corporation. Det går att använda för produktion av andra förpackningar, till exempel tråg, något man inte själva har för avsikt att ge sig på. Maskinteknik kan man få från företaget Quality Tools som Blue Ocean Closures fått sin teknik via. Materialet kan dock användas även i andra maskiner. Däremot kan man inte köpa material och teknik för att tillverka förslutningar.

Går allt enligt plan hoppas man också kunna etablera en produktionsenhet i Tyskland eller Frankrike om bara några år.

Enligt Lars Sandberg är den kommersiella lanseringen nära nu. Redan nu under det sista kvartalet kommer en svensk, lite mindre kund, att lansera en PET-förpackning för en torr produkt på marknaden. Att de riktigt stora varumärkesägarna kommer också, är Lars Sandberg säker på.

Sena nyheter

En nyhet som dök upp efter mötet med Lars Sandberg är att Blue Ocean Closures finns med på tidningen Ny Tekniks så kallade 33-lista som lyfter fram företag som tidningens redaktion förutspår kommer att bli morgondagens teknikstjärnor. Listan har funnits sedan år 2008. Företagen har framför allt en sak gemensamt: en stark egen teknisk innovation med stor affärspotential. Kraven är att de ska ha funnits i högst sju år, ha en affärspotential och kapacitet att förändra sin bransch samt ha kopplingar till FN:s hållbarhetsmål.

– Det är enormt inspirerande att vi valts ut till 33-listan och tar plats bland Sveriges mest framstående startups, säger Lars Sandberg i ett pressmeddelande.

I mitten av december gick Rottneros AB in som delägare i Blue Ocean Closures.

– Blue Ocean Closures är ledande inom ett mycket spännande nytt område med sin tillverkningssteknik. På Rottneros ser vi detta område som ett komplement till vårt arbete inom våtformning och att utforska möjligheterna inom torra processer passar mycket väl in i vår marknadsstrategi, säger Lennart Eberleh, vd på Rottneros AB i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Nu växer Paboco snabbt – första pappersflaskorna på butikshyllan snart

Packnews har under tio år följt utvecklingen av pappersflaskan och skrivit åtskilliga artiklar om den. Stegvis har flaskan kommit närmare en kommersiell lansering, och nu ser det ut att hända. Inom kort räknar Paboco, som utvecklar flaskan, att den ska finnas på butikshyllorna.
Flaskorx

Efter tio års utveckling – nu är Yangi redo för marknaden

I Varberg står nu företaget Yangi redo att kommersiellt lansera sin torrformnings teknik för fibrer på marknaden. Packnews har varit där.
Yangix

TIP-Alliance ska knyta ihop de stora aktörerna i förpackningsindustrin

Förpackningsgrossisten Christer Nöjd AB har tillsammans med det danska företaget STOK K/S och H.Clausen AS i Norge lagt grunden för nätverket TIP-Alliance. Nyligen växte man med en ny medlem.
Mira Nöjdx

Sten-Inge Fredin satsar 100 000 000 kronor på ny etikettproduktion

I det lilla samhället Kattarp, drygt en mil norr om Helsingborg, händer något märkligt. På en idyllisk lantbruksgård byggs en helt ny etikettproducerande verksamhet, helt från scratch, och stora pengar satsas.
sten

Senaste nytt

Förpackningar på menyn i P1

Programmet Meny i Sveriges Radio handlade den 13 februari om matförpackningarna av i dag och vad som kommer att hända i framtiden, inte minst med tanke på EU-lagstiftningen.
jonathan-velasquez-c1ZN57GfDB0-unsplashx

Lantchips lanserar svenskifierad chipspåse

Chipstillverkaren Lantchips ger ut en ny förpackningsdesign för den europeiska marknaden. Den nya chipspåsen ska kommunicera chipsens svenska ursprung och har därför täckts av illustrationer som alla symboliserar Sverige, ritade av illustratören Marc ”UÅ” Strömberg, mot en off white-bakgrund. Resultatet är högst troligt den snyggaste chipspåsen du skådat.
chips1x

Filip Poon och Aroma Godisfabrik lyfter fram klassiska geléhjärtan

Det klassiska röda geléhjärtat har varit en självklar favorit i svenska hem i generationer. Lagom till Alla hjärtans dag inleder Aroma Godisfabrik ett spännande samarbete med den populära matprofilen Filip Poon för att ge det ikoniska hjärtat en ny dimension.
Hjärta

Gott & Blandat With love på Alla Hjärtans Dag

Lagom till Alla hjärtans dag kommer Malaco Gott & Blandat With love, en mix av smakrika godisbitar i gåvoförpackning.
Malaco