Blue Ocean Closure i nytt projekt - kan papper ersätta metall i lock?

PUBLICERAD: 14 april 2023
UPPDATERAD: 14 april
Bild: Blue Ocean Closure

Är det möjligt att ersätta metallock för konsumentprodukter som sylt och bredbara produkter med ett lock av biobaserad fiber? Det är något som Blue Ocean Closure tittar på i samarbete med Swed-jam, som tillverkar sylt, marmelad, jellies, fruktdrycker, smothies, fruktsoppor och kompotter. I projektet ingår också RISE.

– I vår utveckling är det viktigt för oss att arbeta nära med företag i andra delar av värdekedjan för att undersöka och lära oss tillsammans hur fiberbaserade förslutningar kan fungera i industriella miljöer, säger Isabel Malone, projektchef på Blue Ocean Closures.

För vissa typer av produkter finns det inget alternativ till metallförslutningar idag. Projektet baseras på en tydlig hypotes uppbackad av frågor från globala kunder som går ut på att ett koncept för återvinningsbara förslutningar tillverkade av pappersfibrer möter kraven och marknadsbehoven för en mer hållbar lösning.

Att ersätta metall med biobaserat material innebär enligt Blue Ocean Closures en tydlig påverkan på klimateffekter, potentiell mer än 500 000 ton CO2 ekvivalenter per år.

– Teknikutvecklingen i det här projektet är verkligen spännande. Det blir intressant att se vilka fördelar som kan nås ut miljömässig synvinkel samt ur kostnads- och marknadsperspektiv, säger Birgitta Björk, vd för Swed-jam.

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}