Bioplastproduktionen tar fart igen

PUBLICERAD: 15 december 2023
UPPDATERAD: 18 december
Runt 380 personer samlades i Berlin för att lära sig mer om bioplaster.

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028. Generellt kan man säga att efter en period av stagnation tar den totala bioplastproduktionen fart igen.

Den globala produktionen av bioplaster tar fart efter några år av stagnation, främst påverkat av Covid-19. Denna utveckling drivs av en ökande efterfrågan i kombination med framväxten av mer sofistikerade applikationer och produkter. Den globala produktionskapaciteten för bioplast kommer att öka avsevärt från cirka 2,18 miljoner ton 2023 till cirka 7,43 miljoner ton 2028, visar rapporten.

Global produktionskapacitet av bioplaster 2023-2028 i tusen ton.

 

 

 

Global produktionskapacitet för bioplaster år 2023 fördelat på material.

Global produktionskapacitet av bioplaster år 2028, fördelat på material.

 

 

– Tillväxten i produktionskapaciteten för bioplast bör förstås i det bredare globala sammanhanget av en klimatkris, eskalerande energikostnader och störda värdekedjor. Trots dessa utmaningar ökar kapaciteten för bioplastproduktion, vilket understryker vår industris motståndskraft och betydelse, säger Hasso von Pogrell, VD för European Bioplastics (EUBP).

 

Bioplastalternativ finns för nästan alla konventionella plastmaterial och motsvarande applikationer. På grund av en stark utveckling av polymerer, såsom PLA (polylaktidsyra), PHA (polyhydroxialkanoater), PA (polyamider) samt en stadig tillväxt av polypropen (PP), kommer produktionskapaciteten att fortsätta att öka markant under de kommande 5 åren, enligt rapporten.

Bioplaster används för ett ökande antal applikationer, allt från förpackningar och konsumentprodukter till elektronik, fordon och textilier. Förpackningar är fortfarande det största marknadssegmentet för bioplast med 43 procent (934 000 ton) av den totala bioplastmarknaden 2023.

 

 

Global produktionskapacitet för bioplaster fördelat på marknadssegment år 2023.

– Medan antagandet av förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) fortfarande diskuteras inom EU-institutionerna, visar data att bioplaster har en framtid inom förpackningssektorn, där de ersätter icke-återvinningsbara applikationer och hjälper till att fasa ut fossilbaserade alternativ, säger von Pogrell.

I år innehåller rapporten för första gången en inblick i produktionsdata. Jämförelsen mellan produktionskapaciteten och den faktiska produktionen 2023 visar att bioplastindustrin producerar med nästan full kapacitet. Även om den varierar från en polymer till en annan, från sextio procent till etthundra procent, är den genomsnittliga utnyttjandegraden 2023 åttiotvå procent (1,79 ton produktion mot 2,18 ton produktionskapacitet).

Utnyttjandegraden för bioplaster år 2023.

Marknadsdatauppdateringen 2023 har sammanställts i samarbete med marknadsexperterna från nova-Institute i Tyskland.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x