Billerud Korsnäs investerar inom internet of packaging

PUBLICERAD: 19 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Med Parcelive kan du spåra var paketet befinner sig i realtid.

Billerud Korsnäs meddelar i ett pressutskick att de fortsätter göra investeringar inom internet of packaging genom en minoritetsandel i det brittiska innovationsbolaget Hanhaa. Hanhaas lösning, Parcelive, gör det möjligt att spåra leveranser i realtid oavsett land och transportör.

Investeringen görs av Billerud Korsnäs Venture AB. Företaget bildades förra året, för att utveckla nya affärer för koncernen genom att knyta till sig intressanta innovationsbolag i tidig fas. Målsättningen är att arbeta nära bolagen och aktivt bidra till utvecklingen av nya lösningar inom förpackningarnas värdekedja.

– Genom att kombinera vår egen kompetens nära kärnverksamheten med den som finns i de här start-up bolagen, kan vi skapa fruktbara samarbeten och tillsammans hitta helt nya lösningar. Vi kan också dra nytta av vår erfarenhet och kunskap om att ta produkter till marknaden i industriell skala. Tillsammans med Hanhaa fortsätter vi att bygga morgondagens internet of packaging, säger Anders Persson, vd för Billerud Korsnäs Venture.

Parcelive innehåller GPS, GSM och olika sensorer. Parcelive skickas ihop med produkten som ska levereras till kund. Oberoende av transportör kan man sedan, i realtid, spåra var paketet befinner sig i hela världen och om det exempelvis har blivit utsatt värme, stötar, slag och fukt. Med en enkel knapptryckning aktiverar sedan mottagaren returadressen och postar den frankerade dosan tillbaka till Hanhaa.

Parcelive är lämpad till värdefullt, stöt- eller temperaturkänsligt gods samt tidskritiska transporter där man vill se var paketet befinner sig och planera eventuella produktionsstopp efter det. Lösningen passar också bra för logistikoptimering.

Detta är den tredje investeringen för Billerud Korsnäs Venture. De två tidigare är danska Ecoxpac som tillsammans med Billerud Korsnäs utvecklar en pappersflaska med ambitionen att den ska hålla för trycket av kolsyrad dryck, samt norska Kezzler, som arbetar med en teknik för att ge varje förpackning en unik digital identitet.

Billerud Korsnäs är leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial. Företaget har sju produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien med 4 200 anställda i över tretton länder. Företaget omsätter cirka 22 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs vidare

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Lush satsar på POP

Nyligen berättade vi om Treforms framgångsrika tester med Prevented Ocean Plastic, nu går det brittiska kosmetikaföretaget Lush ett steg längre och startar kommersiell användning av materialet.
lush

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax