Billerud Korsnäs investerar inom internet of packaging

PUBLICERAD: 19 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Med Parcelive kan du spåra var paketet befinner sig i realtid.

Billerud Korsnäs meddelar i ett pressutskick att de fortsätter göra investeringar inom internet of packaging genom en minoritetsandel i det brittiska innovationsbolaget Hanhaa. Hanhaas lösning, Parcelive, gör det möjligt att spåra leveranser i realtid oavsett land och transportör.

Investeringen görs av Billerud Korsnäs Venture AB. Företaget bildades förra året, för att utveckla nya affärer för koncernen genom att knyta till sig intressanta innovationsbolag i tidig fas. Målsättningen är att arbeta nära bolagen och aktivt bidra till utvecklingen av nya lösningar inom förpackningarnas värdekedja.

– Genom att kombinera vår egen kompetens nära kärnverksamheten med den som finns i de här start-up bolagen, kan vi skapa fruktbara samarbeten och tillsammans hitta helt nya lösningar. Vi kan också dra nytta av vår erfarenhet och kunskap om att ta produkter till marknaden i industriell skala. Tillsammans med Hanhaa fortsätter vi att bygga morgondagens internet of packaging, säger Anders Persson, vd för Billerud Korsnäs Venture.

Parcelive innehåller GPS, GSM och olika sensorer. Parcelive skickas ihop med produkten som ska levereras till kund. Oberoende av transportör kan man sedan, i realtid, spåra var paketet befinner sig i hela världen och om det exempelvis har blivit utsatt värme, stötar, slag och fukt. Med en enkel knapptryckning aktiverar sedan mottagaren returadressen och postar den frankerade dosan tillbaka till Hanhaa.

Parcelive är lämpad till värdefullt, stöt- eller temperaturkänsligt gods samt tidskritiska transporter där man vill se var paketet befinner sig och planera eventuella produktionsstopp efter det. Lösningen passar också bra för logistikoptimering.

Detta är den tredje investeringen för Billerud Korsnäs Venture. De två tidigare är danska Ecoxpac som tillsammans med Billerud Korsnäs utvecklar en pappersflaska med ambitionen att den ska hålla för trycket av kolsyrad dryck, samt norska Kezzler, som arbetar med en teknik för att ge varje förpackning en unik digital identitet.

Billerud Korsnäs är leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial. Företaget har sju produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien med 4 200 anställda i över tretton länder. Företaget omsätter cirka 22 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex