BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

PUBLICERAD: 31 maj 2024
UPPDATERAD: 31 maj

 

 

Aljosa Krizman, EVP och chef för BEWIs cirkulära division.

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.

BEWI har starka ambitioner att öka insamlingen och användningen av återvunnen EPS i sitt produktsortiment, för att möta kundernas efterfrågan på mer cirkulära lösningar samt internationella mål och krav på återvunnet innehåll.

– Vi är stolta över att presentera vår nya, toppmoderna återvinningsanläggning här i Norrköping. Vi är väl positionerade för att möta den växande efterfrågan på produkter med återvunnet inn- håll, drivet av både marknaden och lagstiftningar, säger Aljosa Krizman, EVP och chef för BEWIs cirkulära division.

Strategiskt läge

Den cirkulära hubben är ett resultat av en omvandling av BEWIs tidigare anläggning tillhörande Insulation & Construction i Norrköping. Anläggningen är utrustad med den senaste återvinningsteknologin för extrudering och har potential för ytterligare expansion. Dess strategiska läge i Norrköping möjliggör effektiv transport till och från kunder och BEWIs anläggningar, såsom extrudern för återvunnen polystyren i Nederländera som producerar nytt EPS-råmaterial.

Förutom att erbjuda externa kunder återvunnet råmaterial, underlättar den cirkulära hubben användningen av återvunnet material i BEWIs nedströmsaffärsenheter, vilket ökar utbudet av lösningar med minskat CO2-avtryck.

Återvinning i praktiken och i stor skala

Sedan 2018 har BEWI investerat betydligt i cirkulära kapaciteter. Företaget samlar in och återvinner använda EPS-förpackningar och isolerprodukter, såsom fisklådor och byggavfall. FN:s miljöprogram (UNEP) erkänner EPS-transportförpackningar som ”återvunna i stor skala och i praktiken”. Förra året samlade BEWI in 27 000 ton använd EPS för återvinning – mer än något annat isolerföretag – vilket motsvarar cirka 90 procent av de fisklådor de producerade, vilket tydligt visar återvinning i stor skala och i praktiken.

– Vi samlar in och omvandlar använd EPS till högkvalitativt återvunnet råmaterial, vilket effektivt bidrar till att öka återvinningen och etablera ett slutet kretslopp. Med den cirkulära hubben i Norrköping förbättrar vi vår återvinningsplattform, utökar vårt produktsortiment och stärker vår marknadsposition, förklarar Christian Bekken, CEO för BEWI ASA.

Det återvunna materialet, rGPPS (återvunnen allmänpolystyren), används i en rad olika tillämpningar, inklusive isolerskivor, skyddande förpackningar och tillverkning av nya EPS-råmaterial. BEWI erbjuder också skräddarsydda avfallshanteringslösningar samt ett sortiment av återvunna produkter för olika industrier. Den nya anläggningen i Norrköping för företaget närmare att bli ett cirkulärt företag och bekräftar sitt åtagande att leda övergången till en cirkulär ekonomi.

Läs vidare

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a