BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

PUBLICERAD: 31 maj 2024
UPPDATERAD: 31 maj

 

 

Aljosa Krizman, EVP och chef för BEWIs cirkulära division.

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.

BEWI har starka ambitioner att öka insamlingen och användningen av återvunnen EPS i sitt produktsortiment, för att möta kundernas efterfrågan på mer cirkulära lösningar samt internationella mål och krav på återvunnet innehåll.

– Vi är stolta över att presentera vår nya, toppmoderna återvinningsanläggning här i Norrköping. Vi är väl positionerade för att möta den växande efterfrågan på produkter med återvunnet inn- håll, drivet av både marknaden och lagstiftningar, säger Aljosa Krizman, EVP och chef för BEWIs cirkulära division.

Strategiskt läge

Den cirkulära hubben är ett resultat av en omvandling av BEWIs tidigare anläggning tillhörande Insulation & Construction i Norrköping. Anläggningen är utrustad med den senaste återvinningsteknologin för extrudering och har potential för ytterligare expansion. Dess strategiska läge i Norrköping möjliggör effektiv transport till och från kunder och BEWIs anläggningar, såsom extrudern för återvunnen polystyren i Nederländera som producerar nytt EPS-råmaterial.

Förutom att erbjuda externa kunder återvunnet råmaterial, underlättar den cirkulära hubben användningen av återvunnet material i BEWIs nedströmsaffärsenheter, vilket ökar utbudet av lösningar med minskat CO2-avtryck.

Återvinning i praktiken och i stor skala

Sedan 2018 har BEWI investerat betydligt i cirkulära kapaciteter. Företaget samlar in och återvinner använda EPS-förpackningar och isolerprodukter, såsom fisklådor och byggavfall. FN:s miljöprogram (UNEP) erkänner EPS-transportförpackningar som ”återvunna i stor skala och i praktiken”. Förra året samlade BEWI in 27 000 ton använd EPS för återvinning – mer än något annat isolerföretag – vilket motsvarar cirka 90 procent av de fisklådor de producerade, vilket tydligt visar återvinning i stor skala och i praktiken.

– Vi samlar in och omvandlar använd EPS till högkvalitativt återvunnet råmaterial, vilket effektivt bidrar till att öka återvinningen och etablera ett slutet kretslopp. Med den cirkulära hubben i Norrköping förbättrar vi vår återvinningsplattform, utökar vårt produktsortiment och stärker vår marknadsposition, förklarar Christian Bekken, CEO för BEWI ASA.

Det återvunna materialet, rGPPS (återvunnen allmänpolystyren), används i en rad olika tillämpningar, inklusive isolerskivor, skyddande förpackningar och tillverkning av nya EPS-råmaterial. BEWI erbjuder också skräddarsydda avfallshanteringslösningar samt ett sortiment av återvunna produkter för olika industrier. Den nya anläggningen i Norrköping för företaget närmare att bli ett cirkulärt företag och bekräftar sitt åtagande att leda övergången till en cirkulär ekonomi.

Läs vidare

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Senaste nytt

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox