Rekord i återvinning för tionde året

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Svenska hushålls återvinning ökar igen, men kan fortfarande bli bättre, enligt Helena Nylen, vd på FTI.

Då var det dags igen. Förpackningsinsamlingen (FTI) redovisar de samlade återvinningssiffrorna för fjolåret och återigen blev det ett rekord. Aldrig förr har så mycket förpackningar slängts i kärlen. Ett av materialslagen stack ut lite extra, en ökning med 13 procent.

Totalt under 2021 samlades 552 600 ton förpackningar in i landet, visar nya siffror från FTI. Det är en ökning med sex procent jämfört med året innan och motsvarar 2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare. Ner på individnivå innebär det att varje person lämnade 53 kilo förpackningar till återvinningen. Det är en ökning med tre kilo per invånare jämfört med fjolåret. Det är tionde året i rad som återvinningen slår rekord. Helena Nylén, vd på FTI.

– Det är mycket glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år. Det är ofattbart stora volymer som måste tas omhand när förpackningarna har tjänat sitt syfte. Svenskarnas engagemang för återvinning och klimatfrågor har resulterat i att insamlingen i vårt rikstäckande system totalt sett gått upp 55 procent sedan 2012. Återvinning är en liten insats som alla kan göra, och när vi är många som gör det tillsammans får det stor effekt.

Papper ökade mest

Pappersförpackningar ökade mest i återvinningskärlen under fjolåret, 13 procent eller 22 000 ton. Plastförpackningar och glasförpackningar ökade med tre procent, medan mängden metallförpackningar landade på ungefär samma nivåer som tidigare år.

– Resultatet är ett kvitto på att Sveriges invånare är engagerade och vill återvinna, men vi kan fortfarande bli bättre. Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpackning fortfarande i hushållsavfallet, tillägger Helena Nylén.

Två tredjedelar från stationer

Insamlingsstatistiken baseras på inrapporterade mängder förpackningar som svenska hushåll har lämnat till återvinning på någon av FTI:s återvinningsstationer. Ungefär två tredjedelar av de insamlade volymerna kommer från insamling via återvinningsstationer och resterande via fastighetsnära insamling.

Källa:FTI

 

 

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front