Då var det dags igen. Förpackningsinsamlingen (FTI) redovisar de samlade återvinningssiffrorna för fjolåret och återigen blev det ett rekord. Aldrig förr har så mycket förpackningar slängts i kärlen. Ett av materialslagen stack ut lite extra, en ökning med 13 procent.
Totalt under 2021 samlades 552 600 ton förpackningar in i landet, visar nya siffror från FTI. Det är en ökning med sex procent jämfört med året innan och motsvarar 2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare. Ner på individnivå innebär det att varje person lämnade 53 kilo förpackningar till återvinningen. Det är en ökning med tre kilo per invånare jämfört med fjolåret. Det är tionde året i rad som återvinningen slår rekord. Helena Nylén, vd på FTI.
– Det är mycket glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år. Det är ofattbart stora volymer som måste tas omhand när förpackningarna har tjänat sitt syfte. Svenskarnas engagemang för återvinning och klimatfrågor har resulterat i att insamlingen i vårt rikstäckande system totalt sett gått upp 55 procent sedan 2012. Återvinning är en liten insats som alla kan göra, och när vi är många som gör det tillsammans får det stor effekt.
Papper ökade mest
Pappersförpackningar ökade mest i återvinningskärlen under fjolåret, 13 procent eller 22 000 ton. Plastförpackningar och glasförpackningar ökade med tre procent, medan mängden metallförpackningar landade på ungefär samma nivåer som tidigare år.
– Resultatet är ett kvitto på att Sveriges invånare är engagerade och vill återvinna, men vi kan fortfarande bli bättre. Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpackning fortfarande i hushållsavfallet, tillägger Helena Nylén.
Två tredjedelar från stationer
Insamlingsstatistiken baseras på inrapporterade mängder förpackningar som svenska hushåll har lämnat till återvinning på någon av FTI:s återvinningsstationer. Ungefär två tredjedelar av de insamlade volymerna kommer från insamling via återvinningsstationer och resterande via fastighetsnära insamling.