Återvinningens dag: Omställningen till en cirkulär plastekonomi börjar med - alla

PUBLICERAD: 27 september 2024
UPPDATERAD: 27 september
Foto: Svensk Plaståtervinning

Nu på söndag, den 29 september, är det Återvinningens dag som finns för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets miljövinster.Mattia Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning ger en inblick i hur det ser ut i dag för plaståtervinningen.

Men medan vi talar om de framsteg som gjorts måste vi också ta en närmare titt på det som inte källsorteras och återvinns – och den miljöpåverkan detta medför. I en ny jämförelse framkommer det att de plastförpackningar från hushållen som inte källsorteras skapar lika stora utsläpp som hela inrikesflyget. För att minska utsläppen och ställa om till en cirkulär plastekonomi behöver vi alla bidra.

I Sverige samlas knappt 30 procent av plastförpackningarna in av hushållen och resten går till förbränning. Det ger totala utsläpp om ca 513 000 ton CO2e för förpackningar som inte källsorterats. I en ny jämförelse har Svensk Plaståtervinning satt dessa utsläpp i relation till inrikesflygets – och resultatet visar att utsläppen är lika stora (me info om detta i slutet av texten).

— Vi har pratat i årtionden om att minska vårt flygande för miljöns skull, men nu visar det sig att det är minst lika illa att slänga plastförpackningarna i hushållssoporna. Det ger lika stora utsläpp, säger Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning.

Mattias Philipsson. Foto: Svensk Plaståtervinning
40 procent är förpackningar

Av all plast som förbränns i svenska avfallsanläggningar är ca 40 procent plastförpackningar. För att komma åt dessa och få in dem i ett cirkulärt system måste svenskarna bli bättre på att källsortera. Infrastrukturen för detta finns i Sverige, antingen genom återvinningsstationer eller fastighetsnära insamling som håller på att rullas ut i Sveriges kommuner. Det kommer att ge konsumenterna bättre möjligheter att källsortera närmare bostaden.

— Återvinningens dag är värd att fira, men vi behöver prata mer om det som inte återvinns och att varje individs bidrag i källsorteringen är viktigt. Annars kan vi aldrig lyckas med omställningen till en cirkulär plastekonomi och utsläppen kommer kvarstå, säger Mattias Philipsson.

Totalt uppkommer ca 260 000 ton plastförpackningsavfall från svenska hushåll. Ungefär 70 000 ton samlas in för återvinning (2020).

Återvinningens dag äger i år rum samtidigt som Climate Week i New York (22-29 sept).

Om jämförelsen:

Beräkningen av utsläppen som sker till följd av plastförpackningar som slängs i restavfallet baseras på uppskattningen att det årligen uppkommer ca 260 000 ton plastförpackningsavfall från svenska hushåll. Av dessa samlades 70 000 ton in för återvinning (data från 2020). Uppskattningen om mängden plastförpackningar som sätts på marknaden bygger på sammanvägd information från Naturvårdsverkets kartläggning av plastflöden i Sverige och uppgifter från Avfall Sverige om mängden plastförpackningar i restavfallet (https://www.naturvardsverket.se/publikationer/7000/978-91-620-7038-0/). Plasten som slängts i restavfallet – och gått direkt till förbränning – har beräknats generera ett utsläpp om 2,7 ton CO2e per ton plast, enligt en rapport från SMED (SMED Rapport Nr 05 2020, Hållbar plastanvändning – Olika åtgärders potentialer för att minska växthusgasutsläppen från förbränning av fossilbaserad plast). Det ger totala utsläpp om ca 513 000 ton CO2e för förpackningar som ej källsorterats. De totala utsläppen har satts i relation till den nationella statistiken över växthusgasutsläpp från inrikes flyg, se https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x