
Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Så här skriver Dirk Grot, som är välkänd i Holland för sinakampanjer mot nedskräpning, på LinkedIn:
”Min son, som var den som fick mig intresserad av nedskräpningsproblematiken, fyllde 12 år i söndags. Tiden flyger i väg. En av gåvorna han fick var en vacker LEGO-låda. Han packade upp den och ropade plötsligt: ”PAPPA, PAPPA, TITTA!”. Jag förstod inte direkt vad han menade, men han visade mig: legobitarna låg inte längre i plastpåsar, utan i papperspåsar.
Men detta i sig förändrar inte världen. Jag hittar till exempel aldrig plastpåsar från LEGO på gatan. Klotsarna mycket sällan. Denna papperspåse är också förorenande i sig. Men det handlar om idén. Byggklossarna i plast behöver inte hållas fräscha och krispiga. Så de behöver inte vara inslagna i plast. Och det finns många fler saker som inte behöver plastas in. Eller behöver inte förpackas alls. Eller så kan de klara sig med mycket mindre förpackning. Men det här handlar bara om idén och det lilla steget i rätt riktning. Tiderna förändras.
Efter att ha packat upp julklapparna tittade vi på LEGO masters. I den såg vi återigen hur kreativa och originella människor kan tänka och agera. Vi behöver den styrkan, låt oss hoppas att denna styrka så småningom kommer att vinna över de andra krafterna som bara tänker på pengar, makt och tillväxt.
Och det handlar naturligtvis inte om återvinning. Om det finns en typ av leksak som kan återanvändas i all oändlighet så är det LEGO. Hos morfar och mormor bygger han fortfarande ibland vackra saker av mina gamla klotsar. Och de är mer än fyrtio år gamla.”
Dirk Grot beslöt sig för att ta en närmare titt på papperspåsarna och lät en av dem ligga i vatten över natten. Resultatet överraskade honom.
” Så LEGO-påsen av ”papper” har legat i vattnet över natten. En snabb gnuggning och plötsligt syns det osynliga. Jag drar inga ytterligare slutsatser, det kan man göra själv, men min son känner i alla fall till det”
Kan det här kanske vara ett exempel på greenwashing?