Allt mer komplexa krav på förpackningar. Hur möter du dem?

PUBLICERAD: 29 augusti 2014
UPPDATERAD: 29 augusti

 

Kraven på förpackningar ökar hela tiden, på alla områden. Det handlar om design, funktion, miljö med mera och inte sällan om materialet. Många faktorer påverkar kraven på framtidens förpackningsmaterial. Hållbarhetsdiskussionerna är bara en, krav från konsumenter och varumärkesägare, barriäregenskaper, körbarhet i allt mer avancerade maskiner, fibermaterial som försöker etablera sig på traditionella plastområden och tryckbarhet är några andra.

Packbridge arrangerade för snart två år sedan en mycket välbesökt heldagskonferens i Kista, Stockholm, där vi ställde frågan om dagens förpackningsmaterial klarade framtidens krav. Nu tar vi upp materialtemat igen och även denna gång är vi i Stockholm. Den 23 september arrangerar vi tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, enheten SP Kemi, Material och Ytor, en workshop (Packbridge efter 3) på temat ”Packaging Materials – in Response to Complex Demands”.

Det sker mycket inom materialutveckling och det är detta vi vill att dagens föredragshållare ska berätta mer om. Sex ledande personer inom material och utveckling kommer att dela med sig av sina kunskaper:

Kristina Wickholm, Innventia, Maria Gröndahl, Xylophane, Marie Ernstsson, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Mikael Hedenqvist, KTH, Mikael Krook, SIG Combibloc och Tobias Bergarp, Paccess, finns på plats hos SP i Stockholm mellan klockan 15.00 och 17.00.

 

Efter programmet och en lätt kvällsmåltid, som SP bjuder på, erbjuds alla intresserade en rundvandring för att få veta mer om vad SP Kemi, Material och Ytor gör inom områden som ytmodifiering och ytanalys. Om du är intresserad av att följa med på rundvandringen så anmäl dig även till detta.Adressen till SP i Stockholm är Drottning Kristinas väg 45 (nära KTH). Seminariet kommer att hållas på engelska.

 

Som vanligt kommer hela eftermiddagen att livestreamas till medlemmar via Packbridge TV. Sponsor för detta är BillerudKorsnäs AB. I Blå Studion hos Åkroken Packbridge i Sundsvall, kommer man att kunna ta del av sändningen på storbildsskärm.

 

Läs vidare

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x

Papper i stället för plast testas i finsk chokladförpackning

UPM Specialty Papers och Orkla Suomi testar ett nytt pappersomslag för Panda Milk choklad. Under en sexmånaders pilotperiod ersätter de nya omslagen traditionellt använda omslag av PP. På grund av sin höga fetthalt kan choklad vara en utmaning att packa i papper.
Panda Maitosuklaa 2025 E

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx