Allt mer komplexa krav på förpackningar. Hur möter du dem?

PUBLICERAD: 29 augusti 2014
UPPDATERAD: 29 augusti

 

Kraven på förpackningar ökar hela tiden, på alla områden. Det handlar om design, funktion, miljö med mera och inte sällan om materialet. Många faktorer påverkar kraven på framtidens förpackningsmaterial. Hållbarhetsdiskussionerna är bara en, krav från konsumenter och varumärkesägare, barriäregenskaper, körbarhet i allt mer avancerade maskiner, fibermaterial som försöker etablera sig på traditionella plastområden och tryckbarhet är några andra.

Packbridge arrangerade för snart två år sedan en mycket välbesökt heldagskonferens i Kista, Stockholm, där vi ställde frågan om dagens förpackningsmaterial klarade framtidens krav. Nu tar vi upp materialtemat igen och även denna gång är vi i Stockholm. Den 23 september arrangerar vi tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, enheten SP Kemi, Material och Ytor, en workshop (Packbridge efter 3) på temat ”Packaging Materials – in Response to Complex Demands”.

Det sker mycket inom materialutveckling och det är detta vi vill att dagens föredragshållare ska berätta mer om. Sex ledande personer inom material och utveckling kommer att dela med sig av sina kunskaper:

Kristina Wickholm, Innventia, Maria Gröndahl, Xylophane, Marie Ernstsson, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Mikael Hedenqvist, KTH, Mikael Krook, SIG Combibloc och Tobias Bergarp, Paccess, finns på plats hos SP i Stockholm mellan klockan 15.00 och 17.00.

 

Efter programmet och en lätt kvällsmåltid, som SP bjuder på, erbjuds alla intresserade en rundvandring för att få veta mer om vad SP Kemi, Material och Ytor gör inom områden som ytmodifiering och ytanalys. Om du är intresserad av att följa med på rundvandringen så anmäl dig även till detta.Adressen till SP i Stockholm är Drottning Kristinas väg 45 (nära KTH). Seminariet kommer att hållas på engelska.

 

Som vanligt kommer hela eftermiddagen att livestreamas till medlemmar via Packbridge TV. Sponsor för detta är BillerudKorsnäs AB. I Blå Studion hos Åkroken Packbridge i Sundsvall, kommer man att kunna ta del av sändningen på storbildsskärm.

 

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}