Efter fem års samarbete mellan Lundabolaget Saveggy, Odlarna.se och ICA lanseras nu
svensk gurka med växtbaserat skydd i stor skala. Pilotlanseringen sker vecka 40 och
pågår till och med vecka 44.
ICA-butiker i södra och västra Sverige erbjuds möjligheten att köpa in gurkan som kommer finnas i en begränsad volym. Det är ett steg för att minska plastanvändningen i linje med EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
Innovationen eliminerar behovet av plastfilm samtidigt som gurkan behåller sin färskhet. Saveggys skydd är ätbart, helt växtbaserat och består endast av raps- och havreolja. Produkten är fri från tillsatser, gluten och allergener från spannmål.
Skyddet bidrar till minskat matsvinn, eftersom gurkan håller 12 – 14 dagar, precis som plastförpackade gurkor. Dessutom förenklas avfallshanteringen eftersom ingen plast behöver separeras från gurkan, vilket minskar risken för felaktig sortering och gör arbetet smidigare för butiker och konsumenter. Tekniken kan i framtiden användas på fler frukter och grönsaker.
– Efter flera års utvecklingsarbete tar vår innovation äntligen steget hela vägen ut till
konsument på bredare front. Det är möjligt tack vare det nära samarbetet längs hela
värdekedjan – från tät dialog med konsumenter till samarbetet med odlare och handlare,
säger Arash Fayyazi, medgrundare på Saveggy.
ICA bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete för att minska mängden avfall från
förpackningar.
– Den här innovationen gör det möjligt för oss att ta bort plasten helt från gurkorna utan
att kompromissa med hållbarhet eller kvalitet, något som vi vet att våra kunder
uppskattar. Det här är ett spännande steg mot framtidens grönsaksdisk, säger Kerstin
Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA.
Odlarna.se är först ut att leverera gurkor med det växtbaserade skyddet:
– Vi odlar med ett stort miljöfokus och att kunna leverera gurka utan plastfilm är ett
ytterligare steg i vårt kvalitetsarbete, säger Martin Löfstedt, VD SydGrönt och
representant för Odlarna.se
Om all svenskodlad gurka skulle använda växtbaserat skydd istället för plast, så skulle
upp till 130 ton plast kunna undvikas per år. Saveggy skalar nu upp lösningen för gurka,
samtidigt som bolaget utvecklar växtbaserade skydd för fler frukter och grönsaker – i
Sverige och Europa.
Saveggy stöds av EIT Food, som i sin tur stöds av Europeiska institutet för innovation
och teknik (EIT), ett organ inom Europeiska unionen.