Nio förpackningar vann en ScanStar

PUBLICERAD: 5 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

29609_Scanstar blaa lille

Diskussionerna var som vanligt många och långa i juryn kring bidragen som sänts in till årets ScanStar tävling. Juryn samlades utanför Stockholm i mitten av september för att gå igenom de 28 bidrag som kommit in. Flera företag hade sänt in mer än ett bidrag till tävlingen.

Även i år var det en viss dominans av fiberbaserade bidrag i tävlingen, men vad annat är att vänta av en nordisk tävling? Såväl nya innovationer som varianter på äldre ingick i skaran. Juryn ställdes inför allt från innovativa kartongförpackningar, nya påsar av polymera material till olika typer av bägare. Självfallet går det inte att ställa dessa förpackningar mot varandra eftersom de är så olika, varje förpackning får bedömas för sig själv.

– Vi hade både industri- och konsumentförpackningar för livsmedel, display och transport samt logistik att bedöma och det var en intressant spännvidd, konstaterar Anders Engström från Intressentföreningen Packforsk som var ordförande i årets tävling.

– Kanske var årets två höjdare dels transportförpackningen som med ytterst små justeringar fått en extra skyddande funktion för ett livsmedel och den återförslutningsbara e-handelsförpackningen, men det är upp till var och en att bedöma vad man tycker verkar bäst bland vinnarna.

I årets jury satt förutom Anders Engström också Allan Dickner från IKEA, Ole-Kristian Vestbekken från Mills i Norge, Lasse Lavrsen från Toms Gruppen i Danmark, Bo Wallteg från tidningen Nord Emballage i Sverige och Marie Hiltunen från Stora Enso i Finland. Så kallad SPA-observatör var Kari Bunes från Emballasjeforeningen i Norge. SPA är sammanslutningen av förpackningsföreningar i Norden.

Tilläggas bör att ett av bidragen i tävlingen var insänt av Stora Enso och vid bedömningen av det bidraget deltog inte Marie Hiltunen.

Juryn var tämligen hård i sin bedömning i år. Nio av de insända bidragen fick en ScanStar och gavs därmed möjligheten att även delta i World Star.

Årets prisutdelning sker på den stora scenen på Scanpack i Göteborg den 20 oktober 2015 klockan 16.00.

Här är 2015 års vinnare:
(utan inbördes ordning)

Clip-Lok SimPak
Företag: Clip-Lok SimPak, Danmark
Belönas med en ScanStar för sin nya, användarvänliga lösning för tunga laster. Den smarta lösningen kan öppnas och förslutas utan några verktyg och gör det möjligt att enkelt skilja på olika material för en senare återvinning. Lösningen är återanvändbar och eliminerar behovet av spik eller klammer. Dessutom kan lådorna lagras plano.

Ruutu Packaging för Ittala
Företag: Pyroll Oy, Finland
Belönas med en ScanStar för en design som framhäver produkten som är packad. Det är en iögonenfallande gåvoförpackning med material och tryckkvalitet i linje med varumärkets image. Formen möjliggör olika möjligheter för display.

Förpackning till golvbrunn
Företag: Orapac, Finland
Belönas med en ScanStar som ett erkännande av en resurseffektiv lösning med utmärkt display av produkten och integrering av tillhörande detaljer.

Safe Storage Corner
Företag: Smurfit Kappa, Sverige
Den här förpackningen får en ScanStar av juryn som ett erkännande för en teknisk designförändring av en wellpapplåda där skyddet förstärks på ett mycket enkelt och kostnadseffektivt sätt. Den stora fördelen är att lösningen reducerar produktskador och livsmedelsspill. Lösningen kan användas till många andra applikationer.

Tork Carry Box
Företag: DS Smith, Sverige
Tork Carry Box får en ScanStar för sin väldesignade konstruktion med en genomtänkt lösning där man tar hänsyn till de dagliga användarnas ergonomi. Speciellt intressant är ihopfällningen av lådan via nya handgrepp i botten av den. Lätt att öppna, lätt att bära och lätt att återvinna.

Nomad Takheis
Företag: Peterson Packaging AS, Norge
Juryn belönar denna förpackning med en ScanStar för konstruktionen av inägget som består av en del som effektivt låser och skyddar produkten. Alla delar av förpackningskonstruktionen är av samma material vilket underlättar återvinningen. Utnyttjandet av materialet är optimerat.

Postförpackning med returmöjlighet
Företag: Glomma Papp, Norge
Juryn belönar denna förpackning med en Scanstar för en lösning på en av de största utmaningarna inom e-handel, att använda en transportförpackning som även kan användas för returfrakt. Den här lösningen ger kunden möjlighet att återförsluta transportförpackningen utan att använda tejp eller annat förslutningsmaterial. Förpackningens integritet är mycket hög i båda transportriktningarna.

Valio Eila Cream Pudding
Företag: RPC Superfos a/s, Danmark
Juryn belönar denna förpackning med en Scanstar för en ny och innovativ lösning. Det är en förpackning med ”added value” som skapar ett nytt sätt att servera innehållet. Förpackningen skapar en interaktion mellan konsumenten och varumärkesägaren. Det är ett funktionellt nytänkande och ett steg mot ökad användarvänlighet. Hur man serverar är tydligt beskrivet. Resultatet blir ett snyggt upplägg på tallriken.

On the go Easy Snacking
Företag: RPC Superfos, Danmark
Juryn belönar denna förpackning med en Scanstar för en ny, elegant, fyrkantig design som uppfyller kraven på en förpackning för “on-the-go” marknaden. En totallösning som fungerar. Låsningsfunktionen är en extra fördel som gör det enkelt att stapla förpackningar vilket blir utrymmeseffektivt både på butikshyllan och vid transport. En väl balanserad design där formen kombinerar det bästa från runda och fyrkantiga alternativ. In Mould Labelling ger en mycket snygg yta och det är enkelt att komma åt skeden och innehållet. Det är en komplett lösning.

Scanstar är en gemensam nordisk förpackningstävling som, sedan 1969, arrangeras årligen av SPA – Scandinavian Packaging Assoication (tidigare SES), samarbetsorganisationen för förpackningsfrågor i Skandinavien. Sedan 1991 har mer än 900 bidrag bedömts av juryn, varav mer än 200 har belönats med en ScanStar. Tävlingen är öppen för alla förpackningar som formgivits, konstruerats eller tillverkats i ett av de nordiska länderna.

Intressentföreningen Packforsk stödjer förpackningsforskning inom Innventia. Forskningens inriktning fastläggs genom en ständig dialog med näringsliv och samhälle. Här utgör Intressentföreningens medlemsföretag en mycket viktig faktor.

 

Läs vidare

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Nu är det dags att sända in bidrag till Packnorth Award 2023

Nu är sajten för Packnorth Award 2023 öppnad. Missa inte tillfället att låt den professionella juryn bedöma era förpackningar.
IMG_4271

Juryarbetet i Packnorth Award är igång

Vi möter juryn i färd med att bedöma och granska alla bidrag som kommit in till förpackningstävlingen Packnorth Award. ”En bra blandning”, ”hög klass” och ”hög innovationsgrad” är juryutlåtanden så här långt om bidragen som är med och tävlar.
Packnorth4-scaled

Slutspurt för Packnorth Award

Nordens nya förpackningstävling Packnorth Award avgörs på Scanpack i oktober. Än finns chansen att tävla – senast 8 augusti ska tävlingsbidragen skickas in.
Packnorth-Award-2022-brochure

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy