Vi möter juryn i färd med att bedöma och granska alla bidrag som kommit in till förpackningstävlingen Packnorth Award. ”En bra blandning”, ”hög klass” och ”hög innovationsgrad” är juryutlåtanden så här långt om bidragen som är med och tävlar.
Drygt 60 bidrag har skickats in för att tävla i de olika kategorierna i Nordens nya förpackningstävling Packnorth Award. Juryns arbete att överlägga och granska alla förpackningslösningar har dragit igång.
En av de fyra jurymedlemmarna är Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design. Ett av hennes centrala forskningsområden är förpackningsdesign. Hon säger att det är en hög samlad nivå på den stora bidragsskörd som kommit in till tävlingen.
– Det är en bra blandning av produkter med förpackningar för produktionssammanhang men också förpackningar som konsumenterna faktiskt ser i butiken. Det är väldigt allsidigt, säger hon och tillägger:
– Jag tycker det är fina bidrag som kommit in.
Vad tycker du kännetecknar en bra förpackning?
– När man tittar på konsumentaspekten, det kunden lägger märke till och shelf impact, så ska förpackningen passa till den kategori produkten befinner sig i men också att den står ut i ett större sammanhang. Sedan ska förpackningens design även sticka ut så att konsumenten faktiskt tar den med sig för att den är så intressant att man vill köpa den – att den tilltalar vem du är som person, inte bara på grund av förpackningens utseende utan också på grund av själva produkten.
Ser du någon röd tråd bland alla bidrag som tävlar?
– Det är ganska många som har skickat in fiberbaserade lösningar och man har försökt tänka lite mer grönt. Det är väl den röda tråden i så fall.
En annan av juryns medlemmar är Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Hon säger att på materialsidan så är hållbarhetsfrågan avgörande för vad som är en bra förpackning:
– Där har vi både fibersidan och även bioplasterna. Under en övergångsperiod här nu får vi också se fossilbaserat återvunnet material. Det ska ju fasas ut, men det kommer att ta ett bra tag. När man talar om alla förpackningar ur materialsynpunkt så är det rena materialströmmar som gäller. Då är det lite tveksamt med barriärfilm, men viktigt är att man i det här skedet åtminstone strävar efter rena materialströmmar och förnybara råvaror. Där passar både fiberbaserat och bioplast utmärkt.
Vad tycker du om kvaliteten på bidragen som kommit in?
– Överlag är det bra. Det är hög klass. Det är nytänkande och riktigt bra innovationsgrad på sina håll. Och det säger jag som håller på med produktutveckling i vardagen.
Katarina Elner-Haglund säger att det absolut kommer bli en utmaning att kora tävlingens vinnare. Samtidigt säger hon att hon tycker att Packnorth Award-juryn som har till uppgift att bedöma och utse vinnarna i förpackningstävlingen är väl sammansatt och har bredd i kompetenserna.
– Vi täcker in både den strategiska och kommersiella sidan och design- och materialdelen. Sedan också det övergripande hållbarhetsgreppet. Det gör att alla produkterna blir genomlysta från väldigt många håll. Jag känner mig stolt över att få vara del av en sådan process. Det är ett gediget arbete, som tas på största allvar.
Vinnarna i Packnorth Award presenteras på Scanpack-mässans Superbrandscen 4 oktober klockan 15:00.