Juryarbetet i Packnorth Award är igång

PUBLICERAD: 23 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Ulla Risager och Felix Helander vrider och vänder på förpackningarna som ska bedömas i Packnorth Award. Foto: Claes Nordström

Vi möter juryn i färd med att bedöma och granska alla bidrag som kommit in till förpackningstävlingen Packnorth Award. ”En bra blandning”, ”hög klass” och ”hög innovationsgrad” är juryutlåtanden så här långt om bidragen som är med och tävlar.

Drygt 60 bidrag har skickats in för att tävla i de olika kategorierna i Nordens nya förpackningstävling Packnorth Award. Juryns arbete att överlägga och granska alla förpackningslösningar har dragit igång.

En av de fyra jurymedlemmarna är Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design. Ett av hennes centrala forskningsområden är förpackningsdesign. Hon säger att det är en hög samlad nivå på den stora bidragsskörd som kommit in till tävlingen.

–  Det är en bra blandning av produkter med förpackningar för produktionssammanhang men också förpackningar som konsumenterna faktiskt ser i butiken. Det är väldigt allsidigt, säger hon och tillägger:

– Jag tycker det är fina bidrag som kommit in.

Ulla Risager säger att det är en hel del fiberbaserade förpackningar i tävlingen. Foto: Claes Nordström

Vad tycker du kännetecknar en bra förpackning?

– När man tittar på konsumentaspekten, det kunden lägger märke till och shelf impact, så ska förpackningen passa till den kategori produkten befinner sig i men också att den står ut i ett större sammanhang. Sedan ska förpackningens design även sticka ut så att konsumenten faktiskt tar den med sig för att den är så intressant att man vill köpa den – att den tilltalar vem du är som person, inte bara på grund av förpackningens utseende utan också på grund av själva produkten.

Ser du någon röd tråd bland alla bidrag som tävlar?

– Det är ganska många som har skickat in fiberbaserade lösningar och man har försökt tänka lite mer grönt. Det är väl den röda tråden i så fall.

En annan av juryns medlemmar är Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Hon säger att på materialsidan så är hållbarhetsfrågan avgörande för vad som är en bra förpackning:

– Där har vi både fibersidan och även bioplasterna. Under en övergångsperiod här nu får vi också se fossilbaserat återvunnet material. Det ska ju fasas ut, men det kommer att ta ett bra tag. När man talar om alla förpackningar ur materialsynpunkt så är det rena materialströmmar som gäller. Då är det lite tveksamt med barriärfilm, men viktigt är att man i det här skedet åtminstone strävar efter rena materialströmmar och förnybara råvaror. Där passar både fiberbaserat och bioplast utmärkt.

Rena materialströmmar är en viktig aspekt i en bra förpackning, enligt Katarina Elner-Haglund. Foto: Claes Nordström

Vad tycker du om kvaliteten på bidragen som kommit in?

– Överlag är det bra. Det är hög klass. Det är nytänkande och riktigt bra innovationsgrad på sina håll. Och det säger jag som håller på med produktutveckling i vardagen.

Katarina Elner-Haglund säger att det absolut kommer bli en utmaning att kora tävlingens vinnare. Samtidigt säger hon att hon tycker att Packnorth Award-juryn som har till uppgift att bedöma och utse vinnarna i förpackningstävlingen är väl sammansatt och har bredd i kompetenserna.

– Vi täcker in både den strategiska och kommersiella sidan och design- och materialdelen. Sedan också det övergripande hållbarhetsgreppet. Det gör att alla produkterna blir genomlysta från väldigt många håll. Jag känner mig stolt över att få vara del av en sådan process. Det är ett gediget arbete, som tas på största allvar.

Ulla Risager, Carsten Bøg, och Katarina Elner–Haglund. Foto: Claes Nordström

Vinnarna i Packnorth Award presenteras på Scanpack-mässans Superbrandscen 4 oktober klockan 15:00.

Hela den samlade juryn från vänster. Juryns ordförande Bo Walllteg, chefredaktör på nord emballage och Packnews samt medgrundare av Nordisk Bioplastförening och Packbridge. Carsten Bøg, chef över danska Grafkoms avdelning för CSR och miljön. Han är även med i arbetet att ta fram kriterierna för miljömärkningen Svanen. Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Felix Helander, oberoende marknads- och strategikonsult inom förpackningsfrågor och Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design och forskar på förpackningsdesign.

 

 

Läs vidare

GBGT Box skapar bra atmosfär via hantverk och hållbarhet

GBGT Box har tagit förpackningens rudimentära funktion och upphöjt till en konstform, samtidigt som man behåller ett starkt fokus på hållbarhet.
GBGT-BOX-361x

Förpackning av mikrowell med hög styrka

Metsä Board har designat en lättare presentförpackning av mikrowell med en styrka nära de styva boxlösningar som nu används för premiumprodukter som kosmetika.
micro-fluted-gift-box-cosmeticsx

Burken som avslöjar dig

Vad sägs om burk med juice som också fungerar som lögndetektor? I Kanada är den en realitet nu, om budskapet talar sanning!
12680_pe_keep_it_real_749890x

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx