Juryarbetet i Packnorth Award är igång

PUBLICERAD: 23 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Ulla Risager och Felix Helander vrider och vänder på förpackningarna som ska bedömas i Packnorth Award. Foto: Claes Nordström

Vi möter juryn i färd med att bedöma och granska alla bidrag som kommit in till förpackningstävlingen Packnorth Award. ”En bra blandning”, ”hög klass” och ”hög innovationsgrad” är juryutlåtanden så här långt om bidragen som är med och tävlar.

Drygt 60 bidrag har skickats in för att tävla i de olika kategorierna i Nordens nya förpackningstävling Packnorth Award. Juryns arbete att överlägga och granska alla förpackningslösningar har dragit igång.

En av de fyra jurymedlemmarna är Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design. Ett av hennes centrala forskningsområden är förpackningsdesign. Hon säger att det är en hög samlad nivå på den stora bidragsskörd som kommit in till tävlingen.

–  Det är en bra blandning av produkter med förpackningar för produktionssammanhang men också förpackningar som konsumenterna faktiskt ser i butiken. Det är väldigt allsidigt, säger hon och tillägger:

– Jag tycker det är fina bidrag som kommit in.

Ulla Risager säger att det är en hel del fiberbaserade förpackningar i tävlingen. Foto: Claes Nordström

Vad tycker du kännetecknar en bra förpackning?

– När man tittar på konsumentaspekten, det kunden lägger märke till och shelf impact, så ska förpackningen passa till den kategori produkten befinner sig i men också att den står ut i ett större sammanhang. Sedan ska förpackningens design även sticka ut så att konsumenten faktiskt tar den med sig för att den är så intressant att man vill köpa den – att den tilltalar vem du är som person, inte bara på grund av förpackningens utseende utan också på grund av själva produkten.

Ser du någon röd tråd bland alla bidrag som tävlar?

– Det är ganska många som har skickat in fiberbaserade lösningar och man har försökt tänka lite mer grönt. Det är väl den röda tråden i så fall.

En annan av juryns medlemmar är Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Hon säger att på materialsidan så är hållbarhetsfrågan avgörande för vad som är en bra förpackning:

– Där har vi både fibersidan och även bioplasterna. Under en övergångsperiod här nu får vi också se fossilbaserat återvunnet material. Det ska ju fasas ut, men det kommer att ta ett bra tag. När man talar om alla förpackningar ur materialsynpunkt så är det rena materialströmmar som gäller. Då är det lite tveksamt med barriärfilm, men viktigt är att man i det här skedet åtminstone strävar efter rena materialströmmar och förnybara råvaror. Där passar både fiberbaserat och bioplast utmärkt.

Rena materialströmmar är en viktig aspekt i en bra förpackning, enligt Katarina Elner-Haglund. Foto: Claes Nordström

Vad tycker du om kvaliteten på bidragen som kommit in?

– Överlag är det bra. Det är hög klass. Det är nytänkande och riktigt bra innovationsgrad på sina håll. Och det säger jag som håller på med produktutveckling i vardagen.

Katarina Elner-Haglund säger att det absolut kommer bli en utmaning att kora tävlingens vinnare. Samtidigt säger hon att hon tycker att Packnorth Award-juryn som har till uppgift att bedöma och utse vinnarna i förpackningstävlingen är väl sammansatt och har bredd i kompetenserna.

– Vi täcker in både den strategiska och kommersiella sidan och design- och materialdelen. Sedan också det övergripande hållbarhetsgreppet. Det gör att alla produkterna blir genomlysta från väldigt många håll. Jag känner mig stolt över att få vara del av en sådan process. Det är ett gediget arbete, som tas på största allvar.

Ulla Risager, Carsten Bøg, och Katarina Elner–Haglund. Foto: Claes Nordström

Vinnarna i Packnorth Award presenteras på Scanpack-mässans Superbrandscen 4 oktober klockan 15:00.

Hela den samlade juryn från vänster. Juryns ordförande Bo Walllteg, chefredaktör på nord emballage och Packnews samt medgrundare av Nordisk Bioplastförening och Packbridge. Carsten Bøg, chef över danska Grafkoms avdelning för CSR och miljön. Han är även med i arbetet att ta fram kriterierna för miljömärkningen Svanen. Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Felix Helander, oberoende marknads- och strategikonsult inom förpackningsfrågor och Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design och forskar på förpackningsdesign.

 

 

Läs vidare

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx