Juryarbetet i Packnorth Award är igång

PUBLICERAD: 23 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari

 

Ulla Risager och Felix Helander vrider och vänder på förpackningarna som ska bedömas i Packnorth Award. Foto: Claes Nordström

Vi möter juryn i färd med att bedöma och granska alla bidrag som kommit in till förpackningstävlingen Packnorth Award. ”En bra blandning”, ”hög klass” och ”hög innovationsgrad” är juryutlåtanden så här långt om bidragen som är med och tävlar.

Drygt 60 bidrag har skickats in för att tävla i de olika kategorierna i Nordens nya förpackningstävling Packnorth Award. Juryns arbete att överlägga och granska alla förpackningslösningar har dragit igång.

En av de fyra jurymedlemmarna är Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design. Ett av hennes centrala forskningsområden är förpackningsdesign. Hon säger att det är en hög samlad nivå på den stora bidragsskörd som kommit in till tävlingen.

–  Det är en bra blandning av produkter med förpackningar för produktionssammanhang men också förpackningar som konsumenterna faktiskt ser i butiken. Det är väldigt allsidigt, säger hon och tillägger:

– Jag tycker det är fina bidrag som kommit in.

Ulla Risager säger att det är en hel del fiberbaserade förpackningar i tävlingen. Foto: Claes Nordström

Vad tycker du kännetecknar en bra förpackning?

– När man tittar på konsumentaspekten, det kunden lägger märke till och shelf impact, så ska förpackningen passa till den kategori produkten befinner sig i men också att den står ut i ett större sammanhang. Sedan ska förpackningens design även sticka ut så att konsumenten faktiskt tar den med sig för att den är så intressant att man vill köpa den – att den tilltalar vem du är som person, inte bara på grund av förpackningens utseende utan också på grund av själva produkten.

Ser du någon röd tråd bland alla bidrag som tävlar?

– Det är ganska många som har skickat in fiberbaserade lösningar och man har försökt tänka lite mer grönt. Det är väl den röda tråden i så fall.

En annan av juryns medlemmar är Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Hon säger att på materialsidan så är hållbarhetsfrågan avgörande för vad som är en bra förpackning:

– Där har vi både fibersidan och även bioplasterna. Under en övergångsperiod här nu får vi också se fossilbaserat återvunnet material. Det ska ju fasas ut, men det kommer att ta ett bra tag. När man talar om alla förpackningar ur materialsynpunkt så är det rena materialströmmar som gäller. Då är det lite tveksamt med barriärfilm, men viktigt är att man i det här skedet åtminstone strävar efter rena materialströmmar och förnybara råvaror. Där passar både fiberbaserat och bioplast utmärkt.

Rena materialströmmar är en viktig aspekt i en bra förpackning, enligt Katarina Elner-Haglund. Foto: Claes Nordström

Vad tycker du om kvaliteten på bidragen som kommit in?

– Överlag är det bra. Det är hög klass. Det är nytänkande och riktigt bra innovationsgrad på sina håll. Och det säger jag som håller på med produktutveckling i vardagen.

Katarina Elner-Haglund säger att det absolut kommer bli en utmaning att kora tävlingens vinnare. Samtidigt säger hon att hon tycker att Packnorth Award-juryn som har till uppgift att bedöma och utse vinnarna i förpackningstävlingen är väl sammansatt och har bredd i kompetenserna.

– Vi täcker in både den strategiska och kommersiella sidan och design- och materialdelen. Sedan också det övergripande hållbarhetsgreppet. Det gör att alla produkterna blir genomlysta från väldigt många håll. Jag känner mig stolt över att få vara del av en sådan process. Det är ett gediget arbete, som tas på största allvar.

Ulla Risager, Carsten Bøg, och Katarina Elner–Haglund. Foto: Claes Nordström

Vinnarna i Packnorth Award presenteras på Scanpack-mässans Superbrandscen 4 oktober klockan 15:00.

Hela den samlade juryn från vänster. Juryns ordförande Bo Walllteg, chefredaktör på nord emballage och Packnews samt medgrundare av Nordisk Bioplastförening och Packbridge. Carsten Bøg, chef över danska Grafkoms avdelning för CSR och miljön. Han är även med i arbetet att ta fram kriterierna för miljömärkningen Svanen. Katarina Elner-Haglund, adjunkt vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet och Lunds tekniska högskola, där hon bland annat undervisar i produkt- och materialutveckling. Felix Helander, oberoende marknads- och strategikonsult inom förpackningsfrågor och Ulla Risager, lektor på Danmarks Medie- och journalisthögskola där hon undervisar i grafisk design och forskar på förpackningsdesign.

 

 

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Fyra vinnare i norska Plastløftepriset

Lerum, Arla, Trioworld Lundin och Den Stolte Hane vann Grønt Punkt Norges Plastløfte-priser för sina innovativa och hållbara förpackningar.
plastloftet-vinnerex

Nya Ready2Cook aluminiumbehållare i "One Size Fits All"-koncept från Plus Pack

Danska Plus Pack lanserar tre nya Ready2Cook aluminiumtråg som ger flexibilitet, effektivitet och återvinningsbarhet i livsmedelsförpackningar.
R2C one size fits all 1920x1080

Pinsamma budskap på plastbärkassar för att minska förbrukningen

Den eviga debatten om plastbärkassars eventuella påverkan på miljön verkar vi inte komma ifrån. EU vill inte att vi ska förbruka mer än 40 per person och år och de tidigare höga skatterna fick ner förbrukningen i Sverige till långt under denna siffra. Kanske är det här exemplet från Kanada ett sätt att se till att siffran hålls nere utan skatter eller avgifter? Och dessutom med humor som instrument.
Påsar1x