Digital etikettpress för lite mindre företag

PUBLICERAD: 3 april 2023
UPPDATERAD: 4 april
Label Discovery Panther är en instegspress.

Xeikon har nyligen lanserat en ny etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.

Även om det är en instegspress måste man vara beredd att betala 250 000 euro om man vill få in den i sin produktion. Det är ändå cirka 100 000 euro lägre än de billigaste digitalpressarna man har i sitt sortiment. Målgruppen är flexo- eller offsettryckare som ännu inte investerat i inkjet. Många av dem är redan kunder till Flint Group, där Xeikon ingår, via köp av plåtar och färg. Pressen har en hastighet på 50 meter i minuten.

– Det finns en växande marknad för denna typ av digitalpressar. Många etikettillverkare behöver inte kunna tillverka mycket komplexa etiketter utan nöjer sig med fyra färger, säger Filip Weymans, vp för den globala marknadsföringen.

– Vi har fått ett positivt gensvar från branschen inte minst tack vare produktiviteten och vi söker oss nu till potentiella kunder som inte är nöjda med sin termotryckteknik.

En annan nyhet är SX30000 som visades för första gången på Hunkeler Innovations Day, och det är en press som följer samma tanke. Den jobbar i en hastighet på 30 meter per minut vilket är betydligt långsammare än andra inkjetpressar på marknaden men det är samtidigt en mycket billigare press. Den här pressen vänder sig dock inte till etikettindustrin, den är mer inriktad på tryck av böcker på standardpapper.

Läs vidare

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Nordvalls Etikett först i Norden med HP Indigo V12

Som första tryckeri i Skandinavien har Nordvalls Etikett investerat i HP Indigos flaggskepp, HP Indigo V12.
HP 12x

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx