Vinnarna av Recreate Packaging 2016 utsedda

PUBLICERAD: 12 maj 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 

Stora Recreate Packaging

Duncan Anderson har vunnit första pris i studentkategorin av Stora Ensos designtävling Recreate Packaging 2016. Vinnaren i kategorin för professionella designers är Micaela Nilsson från svenska Gafs Kartong. Vinnarbidragen presenteras på tävlingens webbplats www.recreatepackaging.com.

Recreate Packaging arrangerades i år för tredje gången och var mer populär än någonsin. Totalt 157 bidrag fokuserade på att få ut det mesta möjliga av kartongens taktila egenskaper inom lyxförpackningar. Förstapriset i båda kategorierna var 5 000 euro. Juryn var enig om vilka bidrag som imponerade mest.

”Det var riktigt roligt att se så många nya innovativa idéer om användning av kartong i lyxförpackningar för champagne, choklad och parfym. Alla designers hade verkligen identifierat hur egenskaperna hos våra förnybara förpackningsmaterial kan skapa en unik konsumentupplevelse”, säger Jari Latvanen, juryns ordförande och divisionschef för Stora Enso Consumer Board.

Juryns kommentarer
Så här kommenterade juryn för Recreate Packaging 2016 Duncan Andersons parfymförpackningskoncept Chrysalis: ”Produkternas presentation är mycket viktig i kosmetikabranschen. Vanligen döljs parfymflaskans form tyvärr av förpackningen. I det vinnande bidraget kan man urskilja flaskans form genom förpackningen. Stora Ensos kartong Performa Brilliance är ett utmärkt material för denna förpackning. Förpackningen är vacker och gav konceptet ett organiskt intryck. Den innovativa designen är unik bland parfymförpackningar – elegant, taktil och originell, och dess presentation och mallar visar på sällsam talang och kreativitet.”

Micaela Nilssons förpackning Pivert Champagne var en solklar vinnare för alla jurymedlemmar: ”En uppenbar och stark vinnare. En fantastisk design med bubbel- och ljuseffekter. Förpackningen drar nytta av de tekniska egenskaperna och estetiska aspekterna samt mångsidigheten hos våra kartongmaterial CKB. Designen erbjuder goda möjligheter för skräddarsydda teman och färger. En enkel design med stort mervärde.”

Andra pristagare

Andra priset i studentkategorin av Recreate Packaging 2016 gick till The French Chocolate Trip av Georges Diant från den franska designskolan Strate, och tredje priset gick till Perfume Packaging av Karolina Lademann från Academy of Fine Arts i Gdansk i Polen. Inom den professionella kategorin tilldelades andra priset ChocBook av Uwe Melichar från Factor samt Andra Teibaha och Girts Strumpmanis från Brandbox (Tyskland/Lettland). Trianguli av Johan Berglund och Magdalena Piehl från Studio Piehl (Sverige) fick tredje pris. Juryn valde även att ge ett hedersomnämnande till kanadensaren Martin Sombathys chokladask Alpine Milk. Vinnaren av tävlingens publikomröstning var en elegant chokladask med namnet Bermuda designad av två studenter från Beuth University i Tyskland, Tuan Dao Mahn och Khan Lam.

Stora Enso delade ut priserna på The Knickerbocker Hotel i New York den 11 maj. Prisutdelare var modedesignern Bea Szenfeld som är känd för sina modekreationer i papper och som även satt med i tävlingens jury.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex