Vinnarna av Recreate Packaging 2016 utsedda

PUBLICERAD: 12 maj 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 

Stora Recreate Packaging

Duncan Anderson har vunnit första pris i studentkategorin av Stora Ensos designtävling Recreate Packaging 2016. Vinnaren i kategorin för professionella designers är Micaela Nilsson från svenska Gafs Kartong. Vinnarbidragen presenteras på tävlingens webbplats www.recreatepackaging.com.

Recreate Packaging arrangerades i år för tredje gången och var mer populär än någonsin. Totalt 157 bidrag fokuserade på att få ut det mesta möjliga av kartongens taktila egenskaper inom lyxförpackningar. Förstapriset i båda kategorierna var 5 000 euro. Juryn var enig om vilka bidrag som imponerade mest.

”Det var riktigt roligt att se så många nya innovativa idéer om användning av kartong i lyxförpackningar för champagne, choklad och parfym. Alla designers hade verkligen identifierat hur egenskaperna hos våra förnybara förpackningsmaterial kan skapa en unik konsumentupplevelse”, säger Jari Latvanen, juryns ordförande och divisionschef för Stora Enso Consumer Board.

Juryns kommentarer
Så här kommenterade juryn för Recreate Packaging 2016 Duncan Andersons parfymförpackningskoncept Chrysalis: ”Produkternas presentation är mycket viktig i kosmetikabranschen. Vanligen döljs parfymflaskans form tyvärr av förpackningen. I det vinnande bidraget kan man urskilja flaskans form genom förpackningen. Stora Ensos kartong Performa Brilliance är ett utmärkt material för denna förpackning. Förpackningen är vacker och gav konceptet ett organiskt intryck. Den innovativa designen är unik bland parfymförpackningar – elegant, taktil och originell, och dess presentation och mallar visar på sällsam talang och kreativitet.”

Micaela Nilssons förpackning Pivert Champagne var en solklar vinnare för alla jurymedlemmar: ”En uppenbar och stark vinnare. En fantastisk design med bubbel- och ljuseffekter. Förpackningen drar nytta av de tekniska egenskaperna och estetiska aspekterna samt mångsidigheten hos våra kartongmaterial CKB. Designen erbjuder goda möjligheter för skräddarsydda teman och färger. En enkel design med stort mervärde.”

Andra pristagare

Andra priset i studentkategorin av Recreate Packaging 2016 gick till The French Chocolate Trip av Georges Diant från den franska designskolan Strate, och tredje priset gick till Perfume Packaging av Karolina Lademann från Academy of Fine Arts i Gdansk i Polen. Inom den professionella kategorin tilldelades andra priset ChocBook av Uwe Melichar från Factor samt Andra Teibaha och Girts Strumpmanis från Brandbox (Tyskland/Lettland). Trianguli av Johan Berglund och Magdalena Piehl från Studio Piehl (Sverige) fick tredje pris. Juryn valde även att ge ett hedersomnämnande till kanadensaren Martin Sombathys chokladask Alpine Milk. Vinnaren av tävlingens publikomröstning var en elegant chokladask med namnet Bermuda designad av två studenter från Beuth University i Tyskland, Tuan Dao Mahn och Khan Lam.

Stora Enso delade ut priserna på The Knickerbocker Hotel i New York den 11 maj. Prisutdelare var modedesignern Bea Szenfeld som är känd för sina modekreationer i papper och som även satt med i tävlingens jury.

Läs vidare

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx