Vin i pet-flaskor gör sommarlivet lättare

PUBLICERAD: 11 april 2014
UPPDATERAD: 11 april

Chill out PET

År 2010 kom den storsäljande vinserien Chill Out på pet-flaska och förra året passerade försäljningen en halv miljon liter. Den smidiga flaskan har för många en given plats på sommarens båtutflykter, campingsemestrar och picknickar. Det är en smart förpackning som är lätt att bära, tar liten plats och inte går sönder. Dessutom är den lätt att återvinna.

Systembolaget satsar stort på miljövänliga förpackningar för att uppnå sina miljömål och vid sidan av lättviktsglas är pet-flaskor något som kommer allt mer på butikshyllorna. Svenskarna, som snabbt har blivit storkonsumenter av bag-in-box, har nu ytterligare en smart förpackning att tillgå.

Vin på pet-flaska är inte bara miljösmart och lätt att återvinna. Förpackningen är också praktisk eftersom den är lätt att bära och enkel att hantera. En pet-flaska väger endast en tiondel så mycket som en vanlig glasflaska vilket är en stor fördel för alla som ska bära med sig flaskor till sommarstugor och campingplatser. Flaskorna tar mindre plats än traditionella glasflaskor så de packas smidigt in i till exempel båtkölen, campingkylen eller ner i picknickkorgen. Dessutom riskeras inget glaskross. Tack vare den tunna plasten går det också snabbt att kyla en pet-flaska vitt vin till sommarlunchen eller fördrinken på bryggan.

– Nu finns tre röda och en vit Chill Out på pet-flaska och det gör det lätt att hitta ett passande vin till all typ av sommarmat såsom nygrillad hamburgare, en fräsch sallad med chèvre eller grillad lax, säger Carin Widoff, produktchef på Altia Sweden.

Genom historien har vin förvarats i påsar gjorda av djurhudar, i amforor av terrakotta, i träfat och förstås i glasflaskor med olika färg och form. Vin i pet-flaska är en naturlig utveckling för ett företag som vill vara klimatsmart och ge konsumenterna praktiska lösningar.

– Vi letar hela tiden efter förpackningar som gör livet lättare för våra konsumenter och vi ser att pet-flaskan är här för att stanna. Förutom att den är lätt att bära och packa går den att panta i närmaste matbutik, säger Carin Widoff.

Chill Out är Sveriges största vinserie och finns som rött, vitt, rosé, mousserande och alkoholfritt från ett flertal länder. Förra året såldes nära 5 miljoner liter Chill Out på Systembolaget, varav en halv miljon liter på pet-flaska.

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Forskningsprojekt startar inför övergången till återanvändbara förpackningar

Med start 2024 krävs en omställning från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska titta närmare på hur det ska gå till i praktiken.
LarsWitell

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx