Vattenavvisande papper för krävande miljöer

PUBLICERAD: 8 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
AquaStop har en speciell beläggning som står emot fukt och vatten. Foto: Pressbild

AquaStop är ett nytt vattentåligt papper från Smurfit Kappa. Det är en del av förpackningsföretagets nya TechniPaper-portfölj, en serie papper utformade för att hantera även de mest komplexa leveranskedjorna.

Smurfit Kappa har utvecklat AquaStop. Det är vattentåligt tack vare en speciell beläggning som tillsätts under tillverkningsprocessen. Till skillnad från många andra beläggningar påverkar det inte produktens återvinningsbarhet.

Återvinns som papper

Papperet kan återvinnas på samma sätt som vanliga pappersbaserade förpackningar.

– Vårt produktutvecklingsteam har tillsammans med våra kollegor i Spanien skapat något alldeles speciellt som har överlägsen funktionalitet, samtidigt som det är 100 procent återvinningsbart, säger Lars Henriksson, vice vd för produktutveckling på Smurfit Kappa Paper Division.

Skyddar i tuffa miljöer

Enligt Smurfit Kappa är papperet anpassat för till exempel e-handelsförpackningar och förpackningar för produkter som blommor, frukt och grönsaker där tillfälligt skydd mot vatten behövs. Eftersom papperet är vattenavvisande är fuktiga miljöer inget problem eftersom förpackningen förblir intakt samtidigt som den skyddar innehållet. Detta gör den till en lämplig lösning för transport och förvaring av kylda produkter där det finns risk för kondensbildning.

– Vi är mycket glada över AquaStop och tror att det är ett verkligt revolutionerande papper. Vi förväntar oss att det kommer att intressera många av våra kunder, särskilt de som transporterar varor i mer krävande miljöer, på grund av den säkerhet som det kommer att ge dem att deras produkter förblir i perfekt skick även när de utsätts för vatten.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x