Vattenavvisande papper för krävande miljöer

PUBLICERAD: 8 juni 2022
UPPDATERAD: 24 januari
AquaStop har en speciell beläggning som står emot fukt och vatten. Foto: Pressbild

AquaStop är ett nytt vattentåligt papper från Smurfit Kappa. Det är en del av förpackningsföretagets nya TechniPaper-portfölj, en serie papper utformade för att hantera även de mest komplexa leveranskedjorna.

Smurfit Kappa har utvecklat AquaStop. Det är vattentåligt tack vare en speciell beläggning som tillsätts under tillverkningsprocessen. Till skillnad från många andra beläggningar påverkar det inte produktens återvinningsbarhet.

Återvinns som papper

Papperet kan återvinnas på samma sätt som vanliga pappersbaserade förpackningar.

– Vårt produktutvecklingsteam har tillsammans med våra kollegor i Spanien skapat något alldeles speciellt som har överlägsen funktionalitet, samtidigt som det är 100 procent återvinningsbart, säger Lars Henriksson, vice vd för produktutveckling på Smurfit Kappa Paper Division.

Skyddar i tuffa miljöer

Enligt Smurfit Kappa är papperet anpassat för till exempel e-handelsförpackningar och förpackningar för produkter som blommor, frukt och grönsaker där tillfälligt skydd mot vatten behövs. Eftersom papperet är vattenavvisande är fuktiga miljöer inget problem eftersom förpackningen förblir intakt samtidigt som den skyddar innehållet. Detta gör den till en lämplig lösning för transport och förvaring av kylda produkter där det finns risk för kondensbildning.

– Vi är mycket glada över AquaStop och tror att det är ett verkligt revolutionerande papper. Vi förväntar oss att det kommer att intressera många av våra kunder, särskilt de som transporterar varor i mer krävande miljöer, på grund av den säkerhet som det kommer att ge dem att deras produkter förblir i perfekt skick även när de utsätts för vatten.

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup