Välkända Perrier testar med flaskor av återvunnen PET

PUBLICERAD: 17 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Nestlé testar nu en flaskprototyp till välkända Perriers bordsvatten, som är tillverkad till 100 procent i rPET, som återvunnits med en ny, unik och enzymbaserad teknik från franska Carbois. (Bild Nestlé)

Livsmedelskoncernen Nestlé har tagit fram och testar en prototyp till välkända Perriers vattenflaskor, som till 100 procent är tillverkad av återvunnen PET, så kallad rPET.

Nestlé skriver i ett pressmeddelande att bakom den nya plastflaskan finns en ny och banbrytande teknik, som utvecklats i samarbete med franska konsortiet Carbios och som innebär att PET-plast kan återvinnas i all oändlighet utan att plastens ursprungliga egenskaper märkbart försämras.

Med hjälp av den nya tekniken har Nestlé vid sitt speciella forsknings- och utvecklingscentrum i franska Vittel tillverkat en 50 centiliters prototypflaska, tillverkad av återvunnet färgat PET-material.

Prototyperna, som fått de välkända Perrier-glasflaskornas klassiska design och dess gröna färg, testas framgångsrikt vad gäller säkerhet, kvalitet och prestanda. Flaskorna har specialutvecklats för att klara trycket från kolsyrat vatten.

Plastflaskor av rPET finns visserligen redan på marknaden, men Nestlé hoppas att den nya tekniken – när den utvecklats för produktion i industriell skala – ska öka mängden PET–plast, som kan återvinnas.

”Det är mycket spännande att se att kvaliteten på våra prototypflaskor, tillverkade till 100 procent av färgat återvunnet PET-material, är praktiskt taget identisk med kvaliteten hos ofärgade flaskor i jungfrulig PET”, säger Jean-Francois Briois, avdelningschef vid Nestlé Waters globala FoU.

Den teknik, som utvecklats av Carbois, använder enzymer från naturligt förekommande mikroorganismer för att bryta ner PET-plast i dess beståndsdelar, vilka sedan kan omvandlas till ny, ”jungfrulig” plast.

Den banbrytande processen är också unik, eftersom den enligt uppgift möjliggör produktion av återvunnet PET från alla typer av PET-plast, oavsett färg eller komplexitet. Därmed möjliggörs återvinning av sådana typer av PET-plast, som annars skulle gå till spillo eller förbrännas, vilket skapar en oändlig, helt sluten slinga för plaståtervinning.

Nestlé skriver i ett pressmeddelande att företagets expertis och FoU-faciliteter även har använts av andra medlemmar i utvecklingskonsortiet Corbois för tillverkning av specialdesignade prototypflaskor i rPET. Bland Corbois-medlemmarna återfinns – förutom Nestlé – välkända och stora aktörer som L’Oréal, Suntory Beverage & Food Europe och PepsiCo.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy