Väljer sopsäckar av biobaserad plast

PUBLICERAD: 4 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Papyrus_Suppplies - low

Västra Götalandsregionen har ställt krav på biobaserad plast i upphandlingen av sopsäckar vilket minskar användningen av oljebaserad plast med mer än 200 ton per år. Västra Götalandsregionen förbrukar årligen cirka 16 miljoner sopsäckar av plast.

Den årliga förbrukningen av sopsäckar har hittills kommit från fossil råvara. Nu kommer
den i ökad utsträckning från förnybar råvara. Genom de obligatoriska krav om biobaserad polyeten som ställts på ett urval av sopsäckar som används inom Västra Götalandsregionen kommer cirka 210 ton oljebaserad plast per år att ersättas med förnybar råvara. Västra Götalandsregionen uppger att under avtalsperioden finns goda möjligheter att förnybar råvara introduceras i fler produkter.

– Västra Götalandsregionen ligger i framkant med sitt miljöarbete och har stort fokus i miljöfrågor. Vi är glada att vi kan bidra med sopsäckar av förnybar råvara som ersätter traditionella sopsäckar av fossil råvara och därmed minskar användningen av oljebaserad plast, säger Dan Andersson, VD på Papyrus Supplies.

Avtalet med Västra Götalandsregionen träder i kraft den 1 juni 2014.

Papyrus Supplies lanserade i slutet av mars ett urval av påsar och säckar i grön plast (biobaserad polyeten).

Fakta kring Papyrus Supplies klimatsmarta påsar och säckar i grön polyeten

  • Tillverkad av minst 70 % förnyelsebar råvara från växtriket
  • Grön plast med låg koldioxidpåverkan
  • Tunn, stark och klimatsmart
  • Lämnas i vanlig plaståtervinning

 

Papyrus Supplies är Nordens ledande grossist av städprodukter, hygienartiklar ochförpacknings-lösningar. Med ett brett produktsortiment, säkra leveranser och välutvecklade-handel förenklar Papyrus Supplies vardagen för mer än 18 000 kunderinom serviceföretag, offentlig sektor och tillverkande industri.

Papyrus Supplies ingår i Papyrus som är en av Europas ledande grossister inompapper och förbrukningsvaror. Företaget har cirka 2300 anställda i 22 länderruntom i Europa och omsättningen 2012 uppgick till 1 726 miljoner euro.Papyrus huvudkontor ligger i Göteborg.

 

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx