Uv-bläck på hud och kläder

PUBLICERAD: 12 januari 2017
UPPDATERAD: 12 januari

Vad ska jag göra om uv-bläck eller beläggningar hamnar på min hud eller på kläderna?

Speciella säkerhetsåtgärder behöver vidtas när man handskas och arbetar med uv-bläck och beläggningar. Arbetskläder, såsom skyddshandskar, skall bäras vid rengöring eller vid annan typ av arbete vid tryckning som exempelvis när man placerar eller tar bort rollers. Alla som även hanterar beläggningar bör bära skyddsglasögon.

Om du trots dessa vidtagna åtgärder får bläck på huden så är bästa sättet att få bort det genom att använda en lämplig tvål och rikligt med vatten. Det är viktigt att tvätta bort uv-bläck så fort som möjligt, för ju längre det sitter kvar desto större blir irritationen på huden. Speciella lösningsmedel som alkohol och specifika anpassade uv-tvättar ska inte användas. De förstör nämligen hudens eget naturliga skydd och det bidrar till att bläcket penetrerar hudens djupliggande lager ännu snabbare. I samband med att man tvättar huden är det också viktigt att skydda den. En lämplig hudkräm som skyddar är bra att applicera redan innan man börjar arbeta, liksom att smörja in huden på nytt efter varje gång du tvättar händerna och innan du avslutar arbetsskiftet.

Väldigt nedsmutsade kläder bör kastas som farligt avfall. Det finns speciella tvättföretag att anlita som använder lämpliga och anpassade tvättmedel och tvättprogram för att ta bort uv-bläck på nedsmutsade kläder. Under inga omständigheter ska man tvätta smutsiga kläder hemma i den egna tvättmaskinen, eftersom bläckrester kan kontaminera nästa laddning med tvätt. En annan rekommendation är att varje anställd har två klädskåp på jobbet. Detta hjälper till att hålla vanliga kläder separerade från arbetskläderna.

Andreas Hartmann
Product Manager Consumables
Heidelberger Druckmaschinen AG

Läs vidare

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax