Utmanar inom hållbarhet

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 24 februari

 

Tidigare i år genomförde The Absolut Company en workshop där de tog nästa steg med sitt hållbarhetsarbete. Ett unikt projekt som siktar på att omsätta en idé kring hållbart företagande till verklighet. Under devisen Sharing is Caring, träffades företag och underleverantörer tillsammans med The Absolut Company. På plats fanns representanter från bland annat Tetra Pak, Ardagh Group, Scanfill och Ecolean, Guala och Billerud Korsnäs.

Vi vet att utomstående kan bidra med ett nytt perspektiv, det är därför vi bjöd in nuvarande och potentiella förpackningsleverantörer. Vi tror att det finns mer att vinna om vi öppnar våra dörrar. Vi vill ha hjälp att tillsammans hitta den bästa lösningen på våra gemensamma hållbarhetsutmaningar, inspirera andra att delta och dela med oss av resultatet. Men vi står inför tekniska utmaningar. Därför vill vi, tillsammans med andra företag, få hjälp och fortsätta att utforska möjligheterna för att ta fram en så CO2-neutral förpackning som möjligt, säger Paula Eriksson, VP Corporate Communications, på The Absolut Company.

The Absolut Company avslutade workshopen med att bjuda in deltagande företag till att undersöka hur man kan lösa utvecklingen av den vinnande idén från Creative Space* – Absolut You** – samt alternativa hållbara förpackningslösningar. Tekniska svårigheter såsom att förpackningen ska kunna innehålla 40 % vodka och att smaken inte ska påverkas är viktiga parametrar att ta hänsyn till.   Målet är att tillsammans med andra företag ta ett stort kliv inom utvecklingen av hållbara förpackningar och miljövänlig frakt.

Under klimatmötet i Paris 2015 uppmanades företag att ta mer ansvar för sina produkter ur ett hållbarhetsperspektiv. The Absolut Company har länge drivit hållbarhetsfrågor och ansvarsfullt företagande. Nu tar de ett nytt grepp för att driva utvecklingen och bjuder därför in samt utmanar andra företag och sina underleverantörer.

* Under Creative Space i juni 2015 tävlade 16 personer i att hitta innovativa lösningar på The Absolut Companys klimatutmaningar, allt från produktdesigners, ingenjörer till miljövetare deltog. Under tre dagar vred och vände deltagarna på idéer om tillverkningsprocess, materialanvändning, distribution och återvinning. Vinnare i hackathonet blev en refill-lösning i eco-design som skulle bidra till att optimera transporter och ha stor positiv miljöpåverkan.

**Absolut You: eco-refill påsar inuti hållbart tillverkade behållare. Designen innebär mindre material- och energiförbrukning vid tillverkning samt mindre frakt.

Läs vidare

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax