Unikt samarbete om biokompositmaterial

PUBLICERAD: 22 april 2014
UPPDATERAD: 22 april

DurapulpBarnstol i DuraPulp-Fotograf Ola Åkeborn

Södra har inlett ett samarbete med Swt Paper för att installera en maskin för produktion av våtformade Durapulp-demonstratorer. Syftet är att kundanpassa materialet och visa Durapulps möjligheter. Pilotmaskinen gör det möjligt att skapa förpackningar och kartonger direkt anpassade efter kundens önskemål.

– Detta är ett viktigt steg för att knyta ihop värdekedjan och bana väg för framtida affärer. Pilotmaskinen innebär att man använder en etablerad produktionsteknik som anpassas för Durapulps egenskaper vilket i sin tur ger produkten unika kvaliteter, säger Anna Altner, projektledare Durapulp.

Swt Paper är ett litet företag i Varberg som har en erkänd erfarenhet av att utveckla nya affärer med fokus på kundens behov. Genom samarbetet att kombinera Södras kunskap och kompetens inom Durapulp med Swt Papers entreprenörskraft hoppas Södra uppnå en effektivare framdrift.

– Vi kombinerar det bästa av två världar. Dessutom ligger vi geografiskt nära varandra, vilket har samordningsvinster, säger Anna Altner.

Projektet är delvis finansierat av Vinnova. Durapulp är ett biokompositmaterial som består av speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnybar biopolymer. Dessa två komponenter ger vid vidare bearbetning speciella egenskaper som exempelvis fukttålighet, styrka och hårdhet. Durapulp visades för första gången på möbelmässan i Milano 2009 genom barnstolen Parupu som designföretaget Claesson Koivisto Rune designade.

Swt Paper är ett privatägt bolag som inriktar sig på produktion av special och kundanpassade pappers och kartongprodukter. Företaget omsätter 120 miljoner kronor och har 32 anställda.

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy