Unikt samarbete om biokompositmaterial

PUBLICERAD: 22 april 2014
UPPDATERAD: 22 april

DurapulpBarnstol i DuraPulp-Fotograf Ola Åkeborn

Södra har inlett ett samarbete med Swt Paper för att installera en maskin för produktion av våtformade Durapulp-demonstratorer. Syftet är att kundanpassa materialet och visa Durapulps möjligheter. Pilotmaskinen gör det möjligt att skapa förpackningar och kartonger direkt anpassade efter kundens önskemål.

– Detta är ett viktigt steg för att knyta ihop värdekedjan och bana väg för framtida affärer. Pilotmaskinen innebär att man använder en etablerad produktionsteknik som anpassas för Durapulps egenskaper vilket i sin tur ger produkten unika kvaliteter, säger Anna Altner, projektledare Durapulp.

Swt Paper är ett litet företag i Varberg som har en erkänd erfarenhet av att utveckla nya affärer med fokus på kundens behov. Genom samarbetet att kombinera Södras kunskap och kompetens inom Durapulp med Swt Papers entreprenörskraft hoppas Södra uppnå en effektivare framdrift.

– Vi kombinerar det bästa av två världar. Dessutom ligger vi geografiskt nära varandra, vilket har samordningsvinster, säger Anna Altner.

Projektet är delvis finansierat av Vinnova. Durapulp är ett biokompositmaterial som består av speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnybar biopolymer. Dessa två komponenter ger vid vidare bearbetning speciella egenskaper som exempelvis fukttålighet, styrka och hårdhet. Durapulp visades för första gången på möbelmässan i Milano 2009 genom barnstolen Parupu som designföretaget Claesson Koivisto Rune designade.

Swt Paper är ett privatägt bolag som inriktar sig på produktion av special och kundanpassade pappers och kartongprodukter. Företaget omsätter 120 miljoner kronor och har 32 anställda.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx