Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i Europeiska unionen (EU).
Anläggningen får en potential att bearbeta hela volymen polyAl från dryckeskartonger som återvinns i Belgien och Nederländerna, och en del av volymen från Tyskland. Med en årlig kapacitet på 20 000 ton, kompletterar denna andra holländska anläggning den befintliga kapaciteten på 8 000 ton vid Recon Polymers anläggning i Roosendaal. Den kompletterar också den befintliga återvinningsinfrastrukturen i EU, där dryckeskartonger återvinns i tjugo specialiserade pappersbruk och där polyAl för närvarande bearbetas av tio anläggningar.
Kinga Sieradzon, Vice President Collection & Recycling, Tetra Pak, kommenterar:
– Vi är glada att kunna tillkännage denna nya anläggning, som avsevärt förbättrar återvinningskapaciteten för begagnade dryckeskartonger i regionen. Genom att samarbeta med Yellow Dreams har vi möjlighet att överträffa Nederländernas officiella återvinningsmål.
– Detta är ytterligare en milstolpe i vår samarbetsresa med alla intressenter över hela värdekedjan, för att driva insamling, sortering och återvinning. Våra pågående investeringar, upp till fyrtio miljoner euro varje år globalt, återspeglar vårt engagemang för att främja återvinningen av dryckeskartong och stödja hållbara metoder.
Bas Gehlen, VD på Yellow Dreams, tillägger:
– Den gemensamma strävan mellan Yellow Dreams och Tetra Pak visar inte bara upp potentialen i polyAl-återvinning utan är också ett anmärkningsvärt exempel på värdet av samarbete för att bygga ett cirkulärt system.
Tetra Pak har samarbetat med Recon Polymers sedan 2019 för att vidareutveckla polyAl återvinningsteknik. Projektet utvecklades till en fullfjädrad kommersiell anläggning i Roosendaal, Nederländerna som startade sin verksamhet i början av 2021 och fick en injektion på 1 miljon euro 2023 i ett försök att öka kapaciteten till åttatusen ton per år, vilket förbättrade materialcirkulariteten i Frankrike, Belgien och Nederländerna. Saminvesteringen med Yellow Dreams – som är baserad på samma teknologi, representerar det senaste steget i denna resa.