Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

PUBLICERAD: 11 december 2024
UPPDATERAD: 11 december

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i Europeiska unionen (EU).

Anläggningen får en potential att bearbeta hela volymen polyAl från dryckeskartonger som återvinns i Belgien och Nederländerna, och en del av volymen från Tyskland. Med en årlig kapacitet på 20 000 ton, kompletterar denna andra holländska anläggning den befintliga kapaciteten på 8 000 ton vid Recon Polymers anläggning i Roosendaal. Den kompletterar också den befintliga återvinningsinfrastrukturen i EU, där dryckeskartonger återvinns i tjugo specialiserade pappersbruk och där polyAl för närvarande bearbetas av tio anläggningar.

Kinga Sieradzon, Vice President Collection & Recycling, Tetra Pak, kommenterar:

– Vi är glada att kunna tillkännage denna nya anläggning, som avsevärt förbättrar återvinningskapaciteten för begagnade dryckeskartonger i regionen. Genom att samarbeta med Yellow Dreams har vi möjlighet att överträffa Nederländernas officiella återvinningsmål.

Kinga Sieradzon, Vice President Collection & Recycling, Tetra Pak.

– Detta är ytterligare en milstolpe i vår samarbetsresa med alla intressenter över hela värdekedjan, för att driva insamling, sortering och återvinning. Våra pågående investeringar, upp till fyrtio miljoner euro varje år globalt, återspeglar vårt engagemang för att främja återvinningen av dryckeskartong och stödja hållbara metoder.

Bas Gehlen, VD på Yellow Dreams, tillägger:

– Den gemensamma strävan mellan Yellow Dreams och Tetra Pak visar inte bara upp potentialen i polyAl-återvinning utan är också ett anmärkningsvärt exempel på värdet av samarbete för att bygga ett cirkulärt system.

Tetra Pak har samarbetat med Recon Polymers sedan 2019 för att vidareutveckla polyAl återvinningsteknik. Projektet utvecklades till en fullfjädrad kommersiell anläggning i Roosendaal, Nederländerna som startade sin verksamhet i början av 2021 och fick en injektion på 1 miljon euro 2023 i ett försök att öka kapaciteten till åttatusen ton per år, vilket förbättrade materialcirkulariteten i Frankrike, Belgien och Nederländerna. Saminvesteringen med Yellow Dreams – som är baserad på samma teknologi, representerar det senaste steget i denna resa.

Läs vidare

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Coca-Cola flyttar fram sina miljömål till år 2035

Många av de stora varumärkesjättarna får nu krypa till korset och erkänna att de ambitiösa miljömål man hade för sina förpackningar år 2018 inte kommer att kunna uppfyllas. Då kände man att man skapade sig lite utrymme och fick stopp på den kritik som fanns, men det är egentligen ingen överraskning att man inte lyckades. Nu meddelar Coca-Cola Company att man sätter nya mål mot år 2035.
evonne-yuwen-teoh-HAsX-3a773w-unsplashx

Senaste nytt

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox