Tetra Pak först med certifiering av sockerrörsbaserad bioplast

PUBLICERAD: 19 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Paks-förpackningar som delvis består av sockerrörsbaserad bioplast förses med Bonsucros certifieringsmärkning. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak blir det första företag inom livsmedels- och dryckesindustrin som kan erbjuda förpackningar med certifierade och spårbara sockerrörsbaserade bioplaster.
Certifieringen sker genom den globala ideella organisationen Bonsucro, vars mål är att främja hållbar sockerrörsproduktion, bearbetning och handel runt i om i världen.

Tillsammans med sin bioplastleverantör Braskem har Tetra blivit först att certifieringsmärka sina förpackningar enligt Bonsucros standarder för hållbar sockerrörsodling.

”Detta är ännu en förstärkning av vårt åtagande att driva etisk och ansvarsfull affärspraxis över hela den globala leveranskedjan. Vi anser att växtbaserade material spelar en viktig roll för att uppnå en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp”, säger Tetra Paks globala miljöchef Mario Abreu.

Enligt Tetra Pak är det en växande trend hos konsumenterna att man vill göra mer för planeten. Undersökningar visar att nio av tio av dagens konsumenter letar efter miljölogotyper, när de handlar.

”Med certifieringen ´Bonsucro Chain of Custody Certification´ är våra sockerrörsbaserade bioplaster nu helt spårbara till deras odlingsursprung. Certifieringen kommunicerar trovärdig information till konsumenterna”, säger Mario Abreu.

Bonsucros vision är en sockerrörssektor med lönsamma producenter och säkra försörjningskedjor. Organisationens uppdrag är att säkerställa att ansvarsfull sockerrörsproduktion skapar varaktigt värde för människor, samhällen, företag, ekonomier och ekosystem och organisationens strategi är att bygga en plattform som kan påskynda förändringar för vad man betecknar som världens största jordbruksprodukt – sockerrör.

”Bonsucro tillhandahåller en global plattform för att påskynda hållbarhet i produktion och bearbetning av sockerrör. Det är en milstolpe i vårt mission att få arbeta med Tetra Pak för att uppnå tredjeparts certifiering och produktmärkning av deras förpackningar där sockerrörsbaserad bioplast ingår. Och kunderna kan vara säkra på att certifieringen garanterar att vår stränga hållbarhetsstandard har uppfyllts”, säger Danielle Morley, VD för Bonsucro.

Bonsucro har i dag mer än 500 medlemmar i över 40 länder och medlemmarna kommer från alla delar av sockerrörsförsörjningskedjan, från odlare till slutanvändare.

Läs vidare

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Svenska folket: ”Dubbelplast” är den mest onödiga plasten!

”Dubbelplast” – dvs engångsplast runt annan engångsplast är den mest onödiga plasten, enligt en kampanj som Håll Sverige Rent genomfört.
dubbelplast-utvald

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006