Tetra Pak först med certifiering av sockerrörsbaserad bioplast

PUBLICERAD: 19 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Tetra Paks-förpackningar som delvis består av sockerrörsbaserad bioplast förses med Bonsucros certifieringsmärkning. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak blir det första företag inom livsmedels- och dryckesindustrin som kan erbjuda förpackningar med certifierade och spårbara sockerrörsbaserade bioplaster.
Certifieringen sker genom den globala ideella organisationen Bonsucro, vars mål är att främja hållbar sockerrörsproduktion, bearbetning och handel runt i om i världen.

Tillsammans med sin bioplastleverantör Braskem har Tetra blivit först att certifieringsmärka sina förpackningar enligt Bonsucros standarder för hållbar sockerrörsodling.

”Detta är ännu en förstärkning av vårt åtagande att driva etisk och ansvarsfull affärspraxis över hela den globala leveranskedjan. Vi anser att växtbaserade material spelar en viktig roll för att uppnå en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp”, säger Tetra Paks globala miljöchef Mario Abreu.

Enligt Tetra Pak är det en växande trend hos konsumenterna att man vill göra mer för planeten. Undersökningar visar att nio av tio av dagens konsumenter letar efter miljölogotyper, när de handlar.

”Med certifieringen ´Bonsucro Chain of Custody Certification´ är våra sockerrörsbaserade bioplaster nu helt spårbara till deras odlingsursprung. Certifieringen kommunicerar trovärdig information till konsumenterna”, säger Mario Abreu.

Bonsucros vision är en sockerrörssektor med lönsamma producenter och säkra försörjningskedjor. Organisationens uppdrag är att säkerställa att ansvarsfull sockerrörsproduktion skapar varaktigt värde för människor, samhällen, företag, ekonomier och ekosystem och organisationens strategi är att bygga en plattform som kan påskynda förändringar för vad man betecknar som världens största jordbruksprodukt – sockerrör.

”Bonsucro tillhandahåller en global plattform för att påskynda hållbarhet i produktion och bearbetning av sockerrör. Det är en milstolpe i vårt mission att få arbeta med Tetra Pak för att uppnå tredjeparts certifiering och produktmärkning av deras förpackningar där sockerrörsbaserad bioplast ingår. Och kunderna kan vara säkra på att certifieringen garanterar att vår stränga hållbarhetsstandard har uppfyllts”, säger Danielle Morley, VD för Bonsucro.

Bonsucro har i dag mer än 500 medlemmar i över 40 länder och medlemmarna kommer från alla delar av sockerrörsförsörjningskedjan, från odlare till slutanvändare.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x