Sydsvenska tryckerier förfasas över elpriset: "Katastrof"

PUBLICERAD: 13 december 2024
UPPDATERAD: 13 december
Det är framförallt den osunda konkurrenssituationen som retar upp de tryckeriet i södra Sverige som Sign&Print pratat med. Lars Hektor, Scandexpo, Patrick Andersson, Exakta och Per-Åke Hansson på H-Tryck.

Under torsdagen nådde elpriserna i södra och mellersta Sverige nya rekordnivåer. Situationen är ämnet på allas läppar ute på tryckerierna. Vår systersajt, Sign&Print, har pratat med några tryckerier och bestörtningen är stor.

Under torsdag kväll väntades elpriset i elområde 3 och 4 nå över åtta kronor per kilowattimme. De södra elområdena är tätt sammankopplade med Tyskland och kontinten där elproduktionen just nu är låg. Det driver upp priserna i de södra elområdena. Samma effekt syns inte i Sverige två nordliga elområden där det dessutom är blåsigt och vindkraften producerar bra just nu.

Bestörta och irriterade

– Vi är bestörta och irriterade. Det hade varit billigare att stänga verksamheten. Vi konkurrerar inte på samma marknad, det är helt olika förutsättningar, säger Patrick Andersson, vd på Exakta i Malmö.

Tryckeriet är inne i sin mest intensiva period just nu och därmed elintensiva.

– Vi har investerat en massa miljoner på en solcellspark på taket men den ger ingen effekt idag. Vi är helt bakbundna och får bara hoppas att det inte håller i sig. Det som gör mig mest irriterad är att det är helt osunda konkurrensvillkor. Om vi konkurrerar mot bolag i norra delen av landet, även om det inte är så många stora där, så har de helt andra förutsättningar, säger Patrick Andersson.

Han berättar att Exakta i december förra året använde 326 400 kw.

– Med dagens snittpris på fyra kronor så får vi betala 1,5 miljoner kronor mer än konkurrenterna i Norrland. Sedan är så klart priset inte fyra kronor varje dag. Men differensen är säkert samma under månaden. Det blir stora belopp, säger Patrick Andersson.

”Eluppror”

På H-Tryck i Markaryd har de precis suttit och pratat om situationen under morgonen.

– Det är katastrof. Jag trodde vi bodde i samma land, det gör vi inte. För oss är det ett helvete, säger Per-Åke Hansson, vd.

Vad innebär det för er?

– Det innebär att det är billigare att släppa hem folk och stänga tryckeriet än ha dem kvar, säger Per-Åke Hansson, även om produktionen fortgår som vanligt.

Finns det något ni kan göra på kort sikt? Kan ni producera på natten?

– Det går inte. Då får man styra om folk och betala för det. Det blir andra driftgångar. Det är väl ett eluppror som skulle hjälpa, att gemensamt sluta betala fakturorna, säger Per-Åke Hansson.

Nattskift inte aktuellt

Under elkrisen 2022 så valde Scandexpo i Höör med tolv anställda att ställa om till nattskift. De tror och hoppas att dagens situation idag blir mer kortvarig.

– Jag tänker att det är en ”glitch” på några dagar. Det har varit ganska bra elpriser tidigare och nu är det kanske ett storm i ett vattenglas. Börjar det blåsa igen i Tyskland så är naturligtvis problemet borta, säger delägaren Lars Hektor.

Han tror inte att dagens situation är som under elkrisen då det var mer av ett strukturellt problem som påverkades av gasleveranserna till Europa och kriget i Ukraina. Då hade Scandexpo 100 000 kronor mer i elpris under en enskild månad än vad de har idag.

– Jag tycker man ska reagera oerhört snabbt när det finns fog för det men på samma sätt måste det också gälla åt andra hållet. Just där känner jag inte att vi är för tillfället. Man måste skilja på äpplen och päron, säger Lars Hektor och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis absurt att vi har olika elpriser inom ett land. Södra Sverige kan inte bedriva en lönsam tillverkning när energipriset är högt. Det är som att kapa en stor del av Sveriges välfärdsbyggande industri om elpriserna är felaktiga. Nationalekonomiskt är det absolut det de handlar om.

Vad lärde ni er förra gången när ni ställde om till nattskift?

– Det fick naturligtvis stora konsekvenser. Vi har fantastisk personal och alla var med oss och fightade för företagets bästa. Men jag kan nog säga att den sammantagna erfarenheten som följde är att det kanske inte riktigt var värt det. Vi hade inga hälsoeffekter så att någon blev sjuk men det är ett faktum att det är tufft att jobba natt.

Han berättar att han skulle tänka sig för noga innan de vände på dygnet för de anställa igen, även om det sparade pengar.

– Jag har mer funderat på att inte betala skatten. Att det är helt absurda villkor för företagen och man inte skulle betala kanske är en situation som är lika galen som elpriserna. Det hade varit en lämpligt avvägd reaktion. Sedan fungerar det så klart inte att inte betala skatten men jag inte påstå att jag inte tänkt tanken, säger Lars Hektor.

Läs vidare

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

På Hunkeler Innovation Days måste leverantörerna samarbeta

Alla jämna årtal är schweiziska Luzern centrum för Hunkeler Innovation Days. Det kanske inte låter så spännande, men det är troligen den mest intressanta platsen för att upptäcka ny teknik och utvecklingstrender inom grafisk produktion.
hunkeler-i-dx

Robatech Group utser ny vd

Sedan den 1 januari 2025 är Yves Ottiger ny vd för Robatech-koncernen. Han efterträder Martin Meier, som har lett företaget sedan 2018.
Yves Ottinger Robatech

Senaste nytt

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox