Svenskt designspel hyllar svensk form

PUBLICERAD: 10 maj 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Fredrika Berghult, konstnärlig ledare hos Svenska Memo berättar om brädspelet som hyllar svensk formgivning under förpackningsmässan Packnorth-mässan, 10–12 maj.

Swedish Design Memo från Svenska Memo hyllar 175 år av Svensk Form och svensk formgivning. Fredrika Berghult, formgivaren bakom spelet och grundaren av företaget, berättar om utvecklingen, lokal design och lokal produktion.

Vi träffar Fredrika Berghult på Sankt Paulsgatan i Stockholm i början av maj 2021 inför utställningen på den digitala förpackningsmässan Packnorth, 10–12 maj. Högst upp i huset, där Svenska Memo har sin studio.

På det vita bordet i köket (in till höger från ytterdörren) står flera exemplar av den blå, kvadratiska förpackningen till Swedish Design Memo, uppställda i olika stadier av uppackning.

Koncept med form och spelmekanik tar Fredrika Berghult fram själv. Därefter bjuder hon in till samarbeten och tar in kompetens som kan hjälpa henne att lyfta produktionen ett steg till.

Till exempel illustratören Maja Larsson, som utvecklade en grundidé från Fredrika Berghult, om att använda en form som hämtar inspiration från den italienska animatören Osvaldo Cavandoli och hans tecknade serie, Linus på linjen (1969).

Det blev till slut den linje som tecknar siluetter av objekt ur spelet på förpackningens olika delar och grafisk knyter delarna till varandra.

Fredrika Berghult drar ut de två lådorna ur kuben som håller ihop hela förpackningen.

De kompakta yttermåtten på 135x135x135 millimeter är en del i formen som blinkar mot compact living. Urstansade cirklar och halvcirklar agerar grepp. De blir också en taktil fingervisning för hur du kan öppna delarna i förpackningen. Den ena lådan är formad som en stol. Där ryms bland annat spelbrickorna som bildar par mellan totalt 48 formgivares arbeten.

– Det blir 96 spelbrickor. Ett stort spel. För barn går spelet att dela upp och plocka ut kanske 12 motiv, förklarar hon och fortsätter;

Delarna i Swedish Design Memo – spelbrickor, spelplan och boken som fungerar som facit. Foto: Pressbild

– Hela idén bakom mina spel är att skapa ett samtal mellan generationerna, med ämnen som äldre kan vara intresserade av. Och barn älskar memory. Jag tycker spelet skulle komma in i skolorna, för att prata om design, hantverk och tillverkning.

Design i olika former

Hon nämner också att ett sånt här spel kan visa barn att det faktiskt går att jobba med design i olika former.

På baksidan av varje spelbricka finner vi designern Tom Hedqvists mönster Zibidie (2005, © Inter IkeaSystems B.V. 2015). Framsidan har motiv från respektive formgivares arbete. Även där finns Tom Hedqvist med, med sina ränder för Arlas mjölkförpackningar.

Urvalet av formgivare har redaktionen gjort baserat på bland annat historiska utställningar inom design och form. Men det ska också visa en bra spridning mellan alla olika områden, som textil, keramik, möbler, grafisk form och så vidare.

I spelbrickorna har Fredrika Berghult använt kartongen Holmen Iggesunds Invercote G Duo. Den har trippelbestrykta trycksidor både bak-. och fram, vilket ger samma bild- och ytkvalitet på båda sidorna.

Tryck på båda sidor

Tack vare att Realtryck i Hägersten kunde trycka på bägge sidorna samtidigt, sparade de mycket tid i produktionen.

Med spelets delar ligger också en bok på strax över 60 sidor.

Den fungerar som både som facit i quiz-spelet och som uppslagsverk för de medverkande formgivarna och deras arbeten. Plus några ytterligare, som har lånat ut mönster till olika delar av spelet – bland andra andra designern Ingela Håkanssons mönstret Sticks (2007, © Inter IkeaSystems B.V. 2015) och Josef Frank, med mönstret Vegetable Tree (1943–1945).

Condor kartong, granne med Realtryck, som tryckte spelbrickorna, har tillverkat de nödvändiga stansarna för hela produktionen. De lade även på det soft touch laminat som ger omslaget på boken och några andra delar i spelet dess sammetslena och matta yta.

Flera tryckerier har varit involverade i trycket av brädspelet; Realtryck och Condor Kartong i Hägersten samt Norrmalmstryckeriet.

Som kontrast till bokens soft touch laminerade omslag valde Fredrika Berghult något helt annat till inlagan i boken och spelplanerna – papperet Holmen TRND från Braviken pappersbruk.

80 grams ytvikt

Då vi stryker handen över en sida i boken påminner taktiliteten om ett papper i en dagstidning. Den lite gråaktiga, matta ytan ger också ett visuellt intryck som drar åt det hållet. Men volymen stämmer inte.
Fredrika Berghult förklarar då att den höga bulken lyfter volymen och ger ett intryck av minst 120 gram i ytvikt, i stället för den faktiska ytvikten på 80 gram.

Norrmalmstryckeriet utanför Stockholm tryckte inlaga och spelplan. De limmade också inlaga mot omslag och falsade spelplanerna så att de skulle gå att vika ner till brickornas format på 6×6 centimeter.

Då vi undrar hur Fredrika Berghult hanterat upphovsrätten med så många inblandade, blir det korta svaret;

– Jag har frågat alla.

Arbetar på digital version

Fredrika Berghult berättar vidare att hon inte gett sig innan hon har fått svar från antingen producenter eller formgivare. I de fall formgivaren inte lever längre, har hon kontaktat anhöriga för tillstånd att använda material.

Svenska Memo jobbar nu på en digital version i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan.

Vi lämnar lägenheten (eller ska vi säga spelfabriken?) med ett exemplar av Swedish Design Memo. Inköpspris. Men ändå egna pengar (jag insisterade).

Med cykelhjälmen i handen kliver jag in i hissen för att åka ner till gatuplan. Ser fram emot att leta form och design bland brickorna i spelet. Och quizet verkar spännande.

Men kanske fler än jag som dras nästan mest mot boken – med texter av bland andra Kerstin Wickman, tidigare professor på Konstfack och Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Fotnot: Vill du höra mer om papper, kartong, formgivning och det digitala spelet? Då har du möjlighet att lyssna på Svenska Memo och Fredrika Berghult, med gäster på den digitala mässan Packnorth, 10–12 maj. Du hittar dem i kanal 1, klockan 13. Samma tid alla dagar. Gratis registrering.

Text: Lamin Kivelä

Läs vidare

Max stora förpackningsmakeover

Efter mer än 15 år med samma förpackningsdesign var det hög tid för hamburgerkedjan Max att göra en uppfräschning. Med logotypen med sina distinkta vita och röda linjer som utgångspunkt har varumärket fått ett nytt designsystem beståendes av bland annat stickers och nytt typsnitt.
Screenshot

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x