Svenska folket: ”Dubbelplast” är den mest onödiga plasten!

PUBLICERAD: 24 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Resultatet av Håll Sverige Rents uppropskampanj om Sveriges mest onödiga plast. (Bild Håll Sverige Rent)|Resultatet av kampanjen hamnar nu på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris bord. (Bild Ninni Andersson/Regeringskansliet)

”Dubbelplast” – dvs engångsplast som omsluter annan engångsplast är den mest onödiga plasten, enligt uppropskampanjen ”Onödig plast? Nej tack!”, som Håll Sverige Rent genomförde under sommaren.

I kampanjen, som genomfördes på sociala medier, har över 16.000 personer skrivit under ett upprop för att Sverige ska förbjuda fler engångsprodukter av plast. Deltagare i uppropet fick också nominera onödig engångsplast. Nu lämnas resultatet och uppmaningen över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Resultatet av kampanjen hamnar nu på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris bord. (Bild Ninni Andersson/Regeringskansliet)

I kampanjen ”Onödig plast? Nej tack!” uppmanar nu stiftelsen Håll Sverige Rent regeringen att förbjuda fler engångsprodukter av plast. Genom EU:s engångsplastdirektiv har engångsprodukter i plast som sugrör, ballongpinnar och tops redan förbjudits på grund av dess negativa inverkan på djur och natur.

Här är resultatet av vilken engångsplast svenska folket tycker är mest onödig:

1. Dubbelplast. Alltså engångsplast som ligger i annan engångsplast. Dubbelplasten kan till exempel finnas runt godis eller i förpackningar.

2. Plastkonfetti. Det finns nu ett förbud mot att kasta plastkonfetti utomhus, man får enbart kasta det inomhus. Utomhus får man enbart slänga konfetti av papper. Håll Sverige Rent tycker att papperskonfettin är ett bra alternativ till plast och därför borde plastkonfettin förbjudas.

3. Sugrörsplast. Det är bra att sugrör av plast förbjudits, men nu ser man inte sällan papperssugrör i en liten ficka av engångsplast. Onödigt.

4. Cigarettplast – dvs plastfolien som omsluter cigarettpaket. Den rivs lätt av och slängs ofta på marken, där den snabbt flyger i väg i vinden.

5. Tidningsplast. Magasin och tidningar är ofta inslagna i en plastförpackning som direkt slängs och riskerar att skräpa ner.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx