Svensk whiskyproducent först ut med att skrota ytterförpackningar

PUBLICERAD: 6 februari 2024
UPPDATERAD: 5 februari
Foto: Agitator

Från och med i februari fasar det framåtlutade destilleriet Agitator ut ytterförpackningarna kring alla sina whiskyprodukter. I och med det blir man först i landet och utmanar de stora dryckesföretagen globalt. “Vi har samma attityd till hållbarhet som vi har till whiskyproduktion”, säger destillerichefen Oskar Bruno.

Arbogabaserade Agitator Whiskymakare inleder det nya året lika offensivt som tidigare. I slutet av januari lanserar destilleriet sin senaste limiterade whisky Argument: Sweet Toast. Efter lanseringen blir Agitator det första destilleriet i Sverige att ta bort yttre förpackningar på alla sina produkter. Detta i linje med EU:s förväntade direktiv rörande onödiga förpackningar för att hantera det växande avfallet.

– Vi vill ha låg miljöpåverkan och reducerar därför antalet förpackningar. För oss finns ingen anledning att vänta på att en lag ska träda i kraft – vi agerar redan nu. Det enda vi bryr oss om är hur själva whiskyn smakar och att vi tar ansvar för att minska klimatavtrycket hela vägen fram till provsmakning, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator.

Utmanar de stora dryckesföretagen

Till skillnad mot stora globala aktörer som Diageo, Pernod Ricard och Johnny Walker vars avsikt är att ta bort ytterförpackningar tidigast år 2025 eller till och med först 2030, tar Agitator bort dem omedelbart på alla sina produkter. Uppskattningsvis handlar det om cirka 40 ton förpackningar på fem år.

– Vi vill inte sälja whisky i onödiga ytterförpackningar. Vi vill lägga allt fokus på det som finns i flaskan istället. Argument: Sweet Toast kommer därför att vara den sista produkten som kommer i ett sådant ytteremballage, säger Oskar Bruno.

Den snabba utfasningen kommer med en hälsning från destillerichefen Oskar Bruno, som går att se via en QR-kod på baksidan av Argument: Sweet Toasts yttre förpackning.

Ökad omsättning med över 30 procent

Agitators omsättning ökade under 2023 med över 30 procent och bolaget siktar på en fortsatt ökning under 2024. I år börjar resan där Agitator går från att främst vara ett lokalt whiskymärke till att bli ett exportföretag.
– Exportsatsningarna görs på ett stort antal marknader men också genom ett antal olika distributionskanaler, för att bäst ta till vara möjligheterna på varje marknad, säger Agitators vd Oskar Kalmaru.

Senaste nytt

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Läs vidare

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x