Svensk förpackningsindustri håller ställningarna

PUBLICERAD: 20 januari 2015
UPPDATERAD: 20 januari

I slutet av år 2014 kom en ny rapport om läget för svensk förpackningsindustri från Packbridge, baserat på uppgifter från år 2013. Rapporten visar en stabil bransch både vad gäller antalet anställda och total omsättning. Lönsamheten under de senaste fem åren har varit ”hälsosam”.

Varje år sammanfattar Packbridge förpackningsindustris status och gör en analys av de senaste fem åren. Var är industrin idag och hur kom den dit. Ett kort svar blir att det handlar om en industri med en imponerande historia som omsätter cirka 70 miljarder och involverar cirka 20 000 personer.

De senaste fem åren har präglats av en stadig uppgång efter recessionsåren. Det har inte varit ett rakt spår uppåt, det har funnits mindre bra år, men med ett genomsnitt på +3,5 procent så är det acceptabelt i en industri som aggregerat normalt sett ligger just på en 3-4 procents ökning årligen. Tillväxten leds av de större företagen inom industrin som visar på en klart större ökning.

Industrin visar också på en hälsosam lönsamhet som också har ökat dubbelt så fort som omsättningen under de senaste 5 åren. Det sista året, 2013, visar dock på en tydlig nedgång. Detta är dock totalt sett då segmenten visar på olika riktningar. Minskningen har heller inte samma korrelation med storlek som försäljningsutvecklingen.

Arbetskraften har varit relativt stabil under den undersökta perioden. Det är cirka 20 000 personer verksamma inom industrin vilket är en liten ökning, +2 procent, jämfört med 2009. Personalnedskärningar skedde visserligen men främst när industrin återhämtade sig efter recessionen för att sedan öka. Dock minskade antalet sysselsatta inom förpackningsindustrin något också under 2013.

Rapporten, som tagits fram av Felix Helander på Packbridge, är gratis för medlemsföretagen.

Läs vidare

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

DS Smith investerar 50 miljoner i modern stans

Förpackningsföretaget bygger vidare med tryck och stansning på anläggningen i Värnamo.
MasterCut-724_221201-2340_export

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620