Studie: Så påverkar dryckesförpackningar miljön

PUBLICERAD: 1 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Det oberoende miljöforskningsinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet presenterar en ny studie om plastflaskors miljöpåverkan. Foto: Pressbild

IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört en studie om hur plastflaskor och andra typer av flaskor påverkar miljön. Var förpackningen produceras, och hur den behandlas när den blir till avfall har störst betydelse ur ett miljöperspektiv.

I studien jämförs hur plastflaskor för engångsbruk påverkar miljön, men även andra alternativ synas, exempelvis glasflaskor, aluminiumburkar, kartonglaminerade förpackningar och återanvändbara stål- och aluminiumflaskor, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet.

En miljon i minuten

Det oberoende miljöforskningsinstitutet skriver i ett pressmeddelande att det säljs cirka en miljon plastflaskor i världen varje minut. Förutom den stora miljöpåverkan från produktionen så står plastflaskor också för en stor del av nedskräpningen av världens stränder. Vilken förpackning är då bäst ur ett miljöperspektiv?

Produktion och avfallshantering

Studien visar att det beror på var förpackningen produceras och vad som väl händer med den när den blir avfall. Den slår också fast att livscykelanalyser inte väger in nedskräpning och effekter av mikroplaster som släpps ut i den marina miljön.

– Ett exempel är jämförelser av fossila och biobaserade material, där de biobaserade materialen har fördelar när det kommer till klimatpåverkan och användning av fossila resurser men nackdelar sett till vattenanvändning och övergödning, säger Gustav Sandin Albertsson, LCA-expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Stöd från Naturvårdsverket

Studien har gjorts på uppdrag av FN:s miljöprogram UNEP Life Cycle Initiative och har genomförts med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket.

Läs vidare

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x