
I Storbritannien investerar staten miljontals pund av skattebetalarnas pengar in i ett företag som tillverkar dricksflaskor av träfiber som en del av Labourpartiets strävan mot netto noll. Företaget Pulpex tackar och tar emot.
Storbritanniens National Wealth Fund, som ägs till fullo av finansministeriet, tillkännagav i onsdags en investering på 43,5 miljoner pund i det Cambridgeshire-baserade, nystartade förtaget Pulpex, som gör återvinningsbara vattenflaskor av trämassa.
Investeringen kommer att hjälpa till att finansiera Pulpex plan att bygga sin första tillverkningsanläggning nära Glasgow, en anläggning som förväntas producera 50 miljoner flaskor årligen och skapa 35 jobb i Skottland. Flaskorna har ett lägre koldioxidavtryck än plast enligt Pulpex.
Scottish National Investment Bank, som ägs till fullo av den skotska regeringen, investerar 10 miljoner pund tillsammans med National Wealth Fund och Pulpex hoppas i slutänden kunna samla in 62 miljoner pund.
Storbritanniens godkännande av träbaserade flaskor kommer när Donald Trump rasar mot liknande produkter i USA. Förra veckan undertecknade presidenten en verkställande order om att förbjuda USA:s regering från att köpa sugrör av papper.
Mer än 38,5 miljoner plastflaskor används varje dag, med cirka 16 miljoner som hamnar på soptipp, bränns eller skräpar ner miljön och vattendrag, enligt Water UK.
National Wealth Fund hette tidigare UK Infrastructure Bank innan den omprofilerades av Labour förra året. Det tilldelades 7,3 miljarder pund i budgeten och har fått i uppdrag att investera i ”framtidens nya industrier”.
Ministrarna har lovat att använda National Wealth Fund för att påskynda Storbritanniens övergång från olja och gas, bland annat genom att stödja ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen i delar av ekonomin som är mest beroende av fossila bränslen.
Startupen bildades först 2020 ur ett forsknings- och utvecklingsprojekt mellan hållbarhetskonsultföretaget Pilot Lite och FTSE 100-drycksgruppen Diageo, som äger stora varumärken inklusive Smirnoff och Guinness.